0

Ας δούμε έναν τρόπο για να βάφουμε ξύλα, με φυσικό τρόπο και πολύ φτηνά. Ιδανικό για λαβές μαχαιριών και εργαλείων.

Θα χρειαστούμε:
Λευκό ξύδι
Σύρμα για καθαρισμό κατσαρολικών. Θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς λίπη. Προσοχή γιατί ορισμένα έχουν εμποτισμένο σαπούνι για να καθαρίζουν καλύτερα. Εμείς θέλουμε σκέτο το σύρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρινίσματα σιδήρου, αλλά η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Τσάι (οποιοδήποτε, είτε του βουνού, είτε φακελάκια lipton)



Βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το λευκό ξύδι και το σύρμα. Τα αφήνουμε περίπου μια εβδομάδα ή και παραπάνω, ώστε το σύρμα να βγάλει σκουριά. Όσο πιο πολύ το αφήσετε, τόσο πιο σκούρο χρώμα θα μας δώσει στο τέλος. Το δοχείο μην το κλείσετε καλά καθώς βγάζει αέρια. Αν το κλείσετε ερμητικά, θα σπάσει/σκάσει.

Όταν είναι έτοιμο το δοχείο με την σκουριά και είμαστε έτοιμοι να βάψουμε, φτιάχνουμε το τσάι. Το τσάι θα πρέπει να είναι έντονο/συμπυκνωμένο. Σε λίγο νερό, βάλτε αρκετή ποσότητα τσάι, αν χρησιμοποιείτε σακουλάκια lipton, θα χρειαστεί από 4 έως και 10. Όσο πιο πολύ το τσάι τόσο πιο σκούρα απόχρωση θα πάρουμε. Αφού είναι έτοιμο και το τσάι, με ένα πινέλο, βουτάμε και απλώνουμε το τσάι πάνω στο ξύλο. Το αφήνουμε να τραβήξει και να στεγνώσει λίγο και αμέσως μετά, βουτάμε το πινέλο στο ξύδι με την σκουριά και την απλώνουμε στο ξύλο. Η τανίνη που περιέχει το τσάι, θα αντιδράσει με την σκουριά και θα πάρει το μαύρο χρώμα που θέλουμε.








Επαναλάβετε την διαδικασία αν θέλετε να σκουρύνει και άλλο το χρώμα. Αφήστε το να στεγνώσει καλά και είναι έτοιμο. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε κάποια κεραληφοί στο ξύλο, για καλύτερη προστασία και γυαλάδα.

lykawn.wordpress.com/2013/03/05/%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top