0

Οι 5 πιο συχνές βλάβες σε έναν υπολογιστή και πως να τις αναγνωρίζετε.

Οι υπολογιστές είναι εξαρτήματα που έχουν δημιουργηθεί για να αντέχουν αρκετά χρόνια χωρίς κάποια συντήρηση ή επισκευή αν γίνεται σωστή χρήση. Πολλές φορές μπορεί να κρατήσουν και δεκαετία χωρίς καμία βλάβη, άλλες όμως φορές μπορεί και λίγους μήνες.

Οι βλάβες που μπορεί να πάθει ένας υπολογιστής είναι αρκετές. Το τι βλάβη έχει πάθει ο υπολογιστής σας μπορείτε να το καταλάβετε τις περισσότερες των περιπτώσεων, από τα συμπτώματα τα οποία έχει.



Beep CodesΚάποιες φορές ο υπολογιστής μας λέει ο ίδιος τι πρόβλημα έχει μέσω κωδικών ήχων. Τα λεγόμενα beep codes είναι ένας τρόπος για να μας δείχνει το σύστημα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ώστε να είναι πιο εύκολη η εύρεση του.

Οι ηχητικοί αυτοί κωδικοί διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή του BIOS το οποίο έχει η μητρική μας. Έναν αναλυτικό οδηγό με τους ηχητικούς κωδικούς μπορείτε να βρείτε εδώ. Οπότε αν ο υπολογιστής σας δώσει beep sounds και γνωρίζετε ποιο BIOS έχει μπορείτε να βρείτε εύκολα τη αιτία του προβλήματος.

Πολλές φορές όμως μπορεί να μη δώσει ηχητικά σήματα ή να μην ξέρετε ποιο BIOS έχει, οπότε ας δούμε αναλυτικά τις συνηθέστερες βλάβες σε έναν υπολογιστή και ποιες είναι οι αιτίες. Οι βλάβες είναι ίδιες είτε πρόκειται για σταθερό υπολογιστή (Desktop) , είτε για Laptop/Netbook, το μόνο που αλλάζει είναι η ευκολία στην επισκευή.

1. Ανοίγω τον υπολογιστή και η οθόνη είναι μαύρη
Η πιο συχνή βλάβη σε έναν υπολογιστή είναι να τον ανοίξετε κάποια στιγμή και η οθόνη να μη δείχνει τίποτα. Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι πολλά.


Αιτία: Φταίει η οθόνη
Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν λειτουργεί σωστά εκτός από αυτό ο υπολογιστής. Αν έχει πρόβλημα η οθόνη θα πρέπει ο υπολογιστής να δουλεύει σαν να μην υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (εκτός από τη μαύρη οθόνη φυσικά). Οπότε θα πρέπει να ακούτε τον ήχο ενός υπολογιστή που δουλεύει, δηλαδή να ακούτε το δίσκο να διαβάζει (αν είναι σκληροί δίσκοι), να βλέπετε τα ενδεικτικά φωτάκια του δίσκου να αναβοσβήνουν και να ακούτε τους ήχους από την εκκίνηση του λειτουργικού (αν τους έχετε ενεργοποιήσει). Αν τα βλέπετε όλα αυτά τότε σίγουρα είναι πρόβλημα οθόνης.

Αν πρόκειται για Dekstop, ελέγξτε το φωτάκι ένδειξης λειτουργίας και αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Αν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη στην οθόνη τότε σημαίνει ότι λειτουργεί κανονικά. Αν αποσυνδέσετε το καλώδιο που συνδέεται με τον υπολογιστή θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα που να λέει ότι δεν υπάρχει σήμα ή κάτι παρόμοιο. Αν το δείτε σημαίνει ότι η οθόνη σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε ελέγξτε αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Για σιγουριά ξεσυνδέστε το και επανασυνδέστε.

Τώρα αν πρόκειται για Laptop και βλέπετε ότι ο υπολογιστής δουλεύει εκτός από την οθόνη κανονικά, θα πρέπει να βρείτε ένα καλώδιο και να συνδέσετε το Laptop με μια εξωτερική οθόνη/τηλεόραση. Αν στην εξωτερική οθόνη είναι και εκεί μαύρο, τότε δεν ευθύνεται η οθόνη.

Αν τώρα και στις δύο περιπτώσεις ευθύνεται η οθόνη, τότε μπορεί να είναι διαφορετικά τα αίτια.


Inverter/Backlight
Καταρχάς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο δείτε με ένα φακό αν η οθόνη λειτουργεί αλλά με πολύ λίγη φωτεινότητα. Θα πρέπει να δείτε έστω και αμυδρά κάποια γράμματα. Αν τα δείτε τότε ευθύνεται ο φωτισμός της οθόνης και μάλλον έχει καεί το inverter ή το backlight. Η οθόνη χρίζει επιδιόρθωσης με το κόστος των ανταλλακτικών να κυμαίνεται από 10-40 ευρώ (αναλόγως την οθόνη). Αν πρόκειται για οθόνη Desktop η οποία έχει μεγάλη παλαιότητα (>=5 χρόνια) το κόστος ανταλλακτικών μαζί με τα εργατικά ίσως ξεπεράσει τη πραγματική αξία της οθόνης, οπότε ίσως καλό είναι να σκεφτείτε την αγορά νέας.
Βέβαια η αλλαγή του inverter δεν είναι κάτι το οποίο εξαιρετικά δύσκολο και ίσως μπορέσετε να το κάνετε μόνοι σας αν πιάνουν τα χέρια σας.
Καλώδιο/Πυκνωτής άλλη βλάβη
Αν δοκιμάσατε το κόλπο με το φακό και δεν είδατε κάτι, τότε δεν είναι το inverter ή κάποιο στοιχείο του φωτισμού της οθόνης. Είναι πιθανό η βλάβη να είναι κάτι εξαιρετικά απλό (όπως μια καλωδιοταινία ή ένας καμένος πυκνωτής). Σε αυτή τη περίπτωση η βλάβη κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πιο μικρός κόστος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να την βρείτε και να την επισκευάσετε μόνοι σας.
Drivers
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πρόβλημα να σχετίζεται με τους drivers της κάρτας γραφικών. Εφόσον ο υπολογιστής δουλεύει με εξωτερική οθόνη ελέγξτε αν οι driver λειτουργού χωρίς πρόβλημα.


Αιτία: Κάρτα γραφικών/RAM/Ανάλυση
Αν στην περίπτωση που δοκιμάσατε σε εξωτερική οθόνη/τηλεόραση και εκεί υπήρχε μαύρο, τότε τα αίτια μπορεί να είναι αρκετά

Hard Reset
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να κάνετε ένα hard reset στον υπολογιστή. Για να κάνετε το hard reset θα πρέπει σε


Aποσυνδέστε το καλώδιο από το τροφοδοτικό (αν είναι Laptop αποσυνδέστε και τη μπαταρία)
αφαιρέστε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτόν
Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Power για τουλάχιστον 15 δεύτερα
Επανασυνδέστε την τροφοδοσία ρεύματος και τις συσκευές που αποσυνδέσατε πριν και ξεκινήστε τον υπολογιστή
RAM
Αν το Hard Reset δεν έδωσε λύση τότε θα πρέπει να ελέγξετε τη μνήμη RAM. Αν πρόκειται για Desktop θα πρέπει να ανοίξετε το κουτί, ενώ αν είναι Laptop θα πρέπει να ανοίξετε το ειδικό καπάκι κάτω από το οποίο είναι η RAM.

Κακή επαφήΤο πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι αν γίνεται καλή επαφή στην/ις RAM. Βγάλτε με προσοχή όσες μνήμες RAM έχει το σύστημά σας και ξαναβάλτε τες στη θέση τους (reseat). Προσοχή τις μνήμες RAM θα πρέπει να τις πιάνετε πάντα από τα πλαινά και ποτέ από το κάτω μέρος.Καμμένη μνήμηΥπάρχει δυστυχώς το ενδεχόμενο να σας έχει καεί κάποιο module μνήμης. Αν έχετε παραπάνω από ένα module μνήμης, μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα δοκιμάζοντας εναλλάξ τα modules. Αν έχετε δυστυχώς μόνο ένα και δεν έχετε κάποιο άλλο εύκαιρο, τότε είναι λίγο δύσκολο να το επιβεβαιώσετε (εκτός και αν σας δώσει τους αντίστοιχους beep codes). Αν έχετε παραπάνω από ένα modules, η πιθανότητα να σας έχουν καεί όλα είναι πολύ πολύ μικρή.

Κάρτα γραφικών
Ίσως το πιο πιθανό ενδεχόμενο όταν βλέπεται μαύρη οθόνη δυστυχώς είναι να έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών.

Αν η κάρτα γραφικών είναι εξωτερική υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχει κουνηθεί και να μην κάνει καλή επαφή, οπότε δοκιμάστε να κάνετε reseat.

Αν παρόλο το reseat εξακολουθεί να έχει πρόβλημα τότε έχει πρόβλημα. Είναι αρκετά πιθανό να έχει καεί κάποιος πυκνωτής. Ο καμένος πυκνωτής [^1] φαίνεται εύκολα, καθώς είναι παραμορφωμένος. H αλλαγή καμένου πυκνωτή αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σίγουρα απαιτεί εμπειρία στις κολλήσεις.

Η αλλαγή καμμένης εξωτερική κάρτας γραφικών είναι ακόμα πιο εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας (αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα).
Αν η κάρτα γραφικών είναι on-board, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά. Αν ο υπολογιστής είναι Desktop, μπορείτε να βάλετε (αν δεν έχετε) μια εξωτερική κάρτα γραφικών, αν και θα δυσκολευτείτε λίγο. Ο λόγος είναι ότι η on-board κάρτα είναι επιλεγμένη είτε λειτουργεί είτε όχι. Οπότε θα πρέπει στα τυφλά να επιλέξετε στο BIOS τη εξωτερική κάρτα γραφικών.
Αν ο υπολογιστής είναι Laptop τότε δεν μπορείτε να βάλετε εξωτερική κάρτα γραφικών και θα πρέπει ή να την επιδιορθώσετε ή να αλλάξετε μητρική. Υπάρχει και η λύση της εξωτερικής κάρτας γραφικών με USBαλλά εκτός του ότι είναι κοστοβόρα έχει και κάποια άλλα μειονεκτήματα
Επεξεργαστής
Υπάρχει μια πιθανότητα να έχει καεί ή να μην κάνει καλή επαφή ο επεξεργαστής. Αν έχει συμβεί αυτό τότε ο υπολογιστής θα σας δώσει σίγουρα ηχητικά σήματα. Πάντως το να καεί ο επεξεργαστής χωρίς να έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερο (πχ overclocking) είναι εξαιρετικά απίθανο. Οι επεξεργαστές είναι το πιο αξιόπιστο κομμάτι στον υπολογιστή.



2. Η οθόνη δείχνει παραμορφωμένα
Αιτία : Φταίει η κάρτα γραφικών ή οι drivers
Αν η οθόνη δουλεύει αλλά έχει κάποια παραμόρφωση (πχ γραμμές, λάθος χρώματα) τότε έχει πρόβλημα ή ηκάρτα γραφικών ή οι drivers. Αν δεν έχετε κάνει κάποια αναβάθμιση ή νέα εγκατάσταση σε λειτουργικό και παρουσιάστηκε ξαφνικά τότε δεν είναι οι drivers κατά πάσα πιθανότητα, αν και δεν χάνετε κάτι να τους ελέγξετε

Αν οι drivers είναι Ok τότε η αιτία δυστυχώς είναι η κάρτα γραφικών και θα πρέπει να ακολουθήσετε επιδιόρθωση ή αλλαγή κάρτας γραφικών αν είναι εξωτερική ή επιδιόρθωση ή αλλαγή motherboard αν είναι on-board




3. Κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά
Ένα άλλο πολύ συχνό πρόβλημα είναι να κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ενώ λειτουργεί. Οι αιτίες και εδώ είναι παραπάνω από μία. Μπορεί να είναι πρόβλημα δίσκου, πρόβλημα μνήμης ή και πρόβλημα λειτουργικού συστήματος.

Αιτία : Φταίει o δίσκος ή η μνήμη

Δίσκος
Αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά η πιο πιθανή αιτία είναι να είναι πρόβλημα δίσκου. Αν ο δίσκος έχει πρόβλημα ή χαλασμένα sectors έχει σαν αποτέλεσμα ο υπολογιστής να κολλάει. Αν ο δίσκος αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακούσετε κάποιο ασυνήθιστο ήχο (συνεχόμενα κλικ, γρατσούνισμα ...). Αν ακούσετε έναν τέτοιο ήχο σίγουρα ευθύνεται ο δίσκος και δυστυχώς ίσως έχετε και απώλεια δεδομένων.
Αν δεν ακούτε κάποιο περίεργο ήχο ίσως έχει κάποια bad sectors οπότε θα πρέπει να κάνετε μια επανεκκίνηση και έναν έλεγχο δίσκου με κάποιο εργαλείο που έχει το λειτουργικό σας σύστημα
Υπάρχει και το ενδεχόμενο το πρόβλημα να το δημιουργήσει κάποιος δίσκος που τέθηκε ξαφνικά σε λειτουργία ή απενεργοποιήθηκε αν κάποιο καλώδιο δεν είναι σωστά συνδεδεμένο.
Μνήμη
Μια άλλη πιθανή αιτία όταν κολλάει ο υπολογιστής, είναι να είναι πρόβλημα μνήμης. Αν είναι πρόβλημα μνήμης τότε θα σας εμφανίσει λογικά κάποιο error μήνυμα που θα σχετίζεται με τη μνήμη. Αν δεν εμφανίσει κάποιο error αλλά απλώς κολλήσει τότε είναι σχετικά δύσκολο να είναι πρόβλημα μνήμης. Μπορείτε να κάνετε ένα memtest για να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.
Λειτουργικό σύστημα/Εφαρμογές
Τέλος αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ίσως έχει πρόβλημα το λειτουργικό σύστημα ή κάποια εφαρμογή. Έτσι αν κολλάει όταν τρέχει μια συγκεκριμένη εφαρμογή μάλλον το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή. Αν συμβαίνει τυχαία αυτό τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα κατά διαστήματα, όπως error μηνύματα και γενικά προβληματική συμπεριφορά στο λειτουργικό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να επιδιόρθωση λαθών αν έχετε Windows ή να τρέξετε μια Live διανομή Linux για να δείτε αν αντιμετωπίσετε πάλι προβλήματα.
CPU/Motherboard
Μικρή πιθανότητα υπάρχει για το κόλλημα να ευθύνεται είτε η CPU ή η motherboard. Οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές και θα πρέπει να εξετάσετε αυτό το ενδεχόμενο μόνο αν αποκλείσετε όλα τα προηγούμενα.



4. Ο υπολογιστής επανεκκινεί ξαφνικά
Αν ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι τρία. Ιός, πρόβλημα στο λειτουργικό ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κάποιο πρόβλημα στη τροφοδοσία (πιο πιθανό αν είναι Laptop με αχρηστευμένη μπαταρία).

Αιτία : Φταίει κάποιος ιός ή το λειτουργικό σύστημα

Ιός
Αρκετοί έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν περίεργη συμπεριφορά στον υπολογιστή. Κάποιοι από αυτούς έχουν τη ικανότητα να επανεκκινούν ξαφνικά τον υπολογιστή. Αν έχετε Windows και βλέπετε τυχαία επανεκκίνησή, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε κολλήσει έναν τέτοιο ιό και με ένα καλό antivirus πρόγραμμα θα πρέπει να ελέγξετε τον υπολογιστή σας για ιούς. Αν έχετε Linux ή MAC η ύπαρξη ενός ιού που να επανεκκινεί τον υπολογιστή δεν είναι πιθανή.
Πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα
Κάποιες φορές κάποιο πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα ή κάποιο conflict με drivers μπορεί να προκαλέσει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Πάλι είναι πιθανό μόνο αν έχετε Windows σύστημα.
Ελέγξτε για λάθη σε hardware ή στα Windows που ίσως ευθύνονται για αυτές τις επανεκκινήσεις.
Τροφοδοσία
Ένα όχι και τόσο πιθανό ενδεχόμενο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη τροφοδοσία του υπολογιστή. Αν και τις περισσότερες φορές που θα υπάρξει πρόβλημα με τη τροφοδοσία, ο υπολογιστής θα κλείνει αν έχετε αποκλείσει όλα τα άλλα ενδεχόμενα μπορείτε να ελέγξετε και αυτό (δοκιμάστε άλλο τροφοδοτικό ή ελέγξτε τα volt).

Πιθανό ενδεχόμενο είναι αν έχετε Desktop ή Laptop χωρίς καθόλου μπαταρία, να έχετε πτώσεις τάσεις στο ρεύμα και αυτές να ευθύνονται για τυχαίες επανεκκινήσεις του υπολογιστή. Λογικά θα βλέπετε και άλλα συμπτώματα στο σπίτι όπως μείωση της έντασης των φώτων ή κλείσιμο άλλων συσκευών. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί ηλεκτρολογικά καλό είναι να αγοράσετε ένα UPS.



5. Ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά
Αν ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά, τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο. Τις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή πτώση τάσης στην τροφοδοσία.

Αιτία : Υπερθέρμανση ή πτώση τάσης

Υπερθέρμανση
Τις 9/10 φορές που θα κλείνει ένας υπολογιστής ξαφνικά, η αιτία είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής αναπτύσσει θερμότητα κατά τη λειτουργία του. Έτσι έχει ένα σύστημα που αποβάλει αυτή τη θερμότητα στο περιβάλλον. Το σύστημα αυτό αποτελείται τουλάχιστον από μια ψύκτρα και ένα ανεμιστηράκι. Αν ή η ψήκτρα ή το ανεμιστηράκι έχουν προβληματική λειτουργία το σύστημα αυτό δεν θα λειτουργεί σωστά και έτσι δεν θα αποβάλλεται η θερμότητα από τον επεξεργαστή στο περιβάλλον. Το σύστημα έτσι για να μην καεί ο επεξεργαστής κλείνει τον υπολογιστή για προστασία.

Τις περισσότερες φορές θα είναι πρόβλημα από υπερβολική συγκέντρωση σκόνης στον υπολογιστή, στη ψήκτρα ή και στις διόδους κλιματισμού του Desktop/Laptop και με ένα απλό καθάρισμα θα λύνεται το πρόβλημα.

Ίσως όμως έχει πρόβλημα το ανεμιστηράκι ή δεν κάνει καλή επαφή η CPU με την ψήκτρα και θέλει ξανά αγώγιμη πάστα.

Για να ελέγξετε αν κλείνει από υπερβολική θερμοκρασία ο υπολογιστής σας, μπορείτε να μπείτε στο BIOS και να δείτε αν η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή να ελέγξετε με κάποια εφαρμογή όπως CPU-Z που δείχνει τη θερμοκρασία στον επεξεργαστή.

Τροφοδοσία/Τάση
Ένα όχι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο είναι να έχετε πρόβλημα με την τάση στην τροφοδοσία. Αν το τροφοδοτικό δίνει λιγότερη τάση από ότι χρειάζεται το σύστημά σας τότε αυτό θα κλείνει ξαφνικά. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε είτε μέσα από το BIOS είτε με κάποιο benchmark πρόγραμμα που δείχνει την τροφοδοσία ή με κάποιο πολύμετρο αν έχετε (και ξέρετε πως λειτουργεί φυσικά).

Αν πρόκειται για Laptop και η μπαταρία του κρατάει ακόμα, τότε πρέπει να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως η μπαταρία του είναι νεκρή και η θερμοκρασία του επεξεργαστή φαίνεται φυσιολογική τότε θα πρέπει να ελέγξετε σίγουρα το τροφοδοτικό και το βύσμα του τροφοδοτικού. Πολλές φορές όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ένα απλό σκουπιδάκι που υπάρχει στο βύσμα του τροφοδοτικού ίσως ευθύνεται για αυτή τη ταλαιπωρία.

Κάποια γενικά TIPS

Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Αν είναι Desktop βγάλτε τα και ξαναβάλτε τα για σιγουριά.
Αν το πρόβλημα μετά από μία νέα προσθήκη συσκευής, δοκιμάστε πρώτα να δείτε αν το πρόβλημα επιμένει και με την αφαίρεση αυτή της συσκευής.
Αν κάνετε αναβάθμιση σε κάποιον driver ή εγκαταστήσατε κάποιον καινούργιο ελέγξετε αν υπάρχουν conflicts και σιγουρευτείτε ότι είναι ο σωστός.



supereverything.gr/2015/02/5-pio-syxnes-vlaves-ypologisti.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top