0
Κόψτε σανίδες από κορμούς δέντρων με ένα αλυσοπρίονο.


Αν και το να βρει κάποιος ένα μεγάλο κορμό δέντρου, δεν είναι τόσο εύκολο αν ζει σε αστικό μέρος, παρόλα αυτά όλοι μπορεί να έχουν ένα κτηματάκι στην εξοχή με μεγάλα δέντρα. Οι μεγάλοι κορμοί δέντρων κόβονται σανίδες ή δοκάρια από μεγάλες κορδέλες ή δίσκους σε ειδικά εργοστάσια. Αν ο κορμός δεν είναι πολύ μεγάλος και βαρύς μπορεί να κοπεί και με μια απλή κορδέλα.

Υπάρχουν όμως και διάφοροι τρόποι για να κόψει κάποιος σε σανίδες τον κορμό χωρίς κορδέλα. Ο πιο γνωστός είναι με τη χρήση ενός αλυσοπρίονου και κάποιων βοηθημάτων. Ο τρόπος αυτός διεθνώς λέγεται Alaskan Mill. Στην αγορά (στο εξωτερικό κυρίως) υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα ή βοηθήματα τα οποία μπορεί να μετατρέψουν ένα αλυσοπρίονο σε Alaskan Mill, αλλά είναι κάτι που μπορεί να φτιάξει ο καθένας με μερικά απλά εξαρτήματα.


H λογική πίσω από αυτό τον τρόπο, είναι να φτιάξετε καταρχάς ένα βοήθημα που θα σας βοηθήσει να κάνετε την πρώτη ευθεία κοπή με το αλυσοπρίονο. Το βοήθημα αυτό απαρτίζεται από 2 μέρη. Το πρώτο μέρος, είναι ένας απλός οδηγός από ξύλο ή μέταλλο ο οποίος συνδέεται παράλληλα στη λάμα του αλυσοπρίονου. Για να φτιάξετε αυτό τον οδηγό, θα πρέπει να κάνετε 2 τρύπες στη λάμα, μέσα από της οποίες θα περαστούν μεγάλες βίδες ή ντίζες οι οποίες θα συγκρατούν το παράλληλο πάνω μέρος. Ο οδηγός αυτός επιτρέπει στο αλυσοπρίονο να κόβει εντελώς παράλληλα τον κορμό, καθώς η σανίδα ή η λαμαρίνα θα πατάει πάνω στο επίπεδο κομμάτι που έχετε ήδη κόψει.
Για να γίνει βέβαια αυτό χρειάζεται να κάνετε την πρώτη παράλληλη κοπή, καθώς ο κορμός είναι κυκλικός και δεν έχει κάποιο επίπεδο κομμάτι για να ξεκινήσετε. Έτσι χρειάζεται ένα δεύτερο βοήθημα, το οποίο είναι ένας απλός οδηγός ο οποίος στερεώνεται παράλληλα πάνω στον κορμό και στον οποίο πατάει ο πρώτος οδηγός για να δημιουργήσει την πρώτη επίπεδη επιφάνεια πάνω στον κορμό.


Φυσικά για να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα. Πρώτον η λάμα του αλυσοπρίονου να είναι αισθητά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κορμού, γιατί τα πλαϊνά με τις βίδες/ντίζες θα πρέπει να είναι εξωτερικά του ξύλου που κόβετε. Δεύτερον για να κόψετε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι κορμού, απαιτείται αρκετά καλό και δυνατό αλυσοπρίονο. Ένα απλό ερασιτεχνικό αλυσοπρίονο, χρειάζεται αρκετά διαλείμματα για να μην σας καεί από υπερθέρμανση. Σημαντικό επίσης είναι να έχετε καινούργια ή καλά ακονισμένη αλυσίδα, την οποία ίσως θα πρέπει να ακονίσετε ή να αλλάξετε κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς θα στομώσει μετά από τόσες κοπές. Τέλος, κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι ο κορμός να είναι όσο πιο ίσιος γίνεται, για να ακουμπάει πάνω ο οδηγός σωστά.


Εννοείται ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη ούτε είναι για τον καθένα. Το κόψιμο με αλυσοπρίονο είναι αρκετά επικίνδυνο ακόμα και όταν κάνετε απλές κοπές, πόσο μάλλον με ένα τέτοιο αυτοσχέδιο σύστημα. Θέλει αρκετή εμπειρία και προσοχή, ειδικά όταν θα βάζετε το κομμάτι
Αλλά ίσως είναι ο πιο απλός τρόπος για να κόψει κάποιος ένα μεγάλο κορμό δέντρου σε οριζόντια κομμάτια, χωρίς τη χρήση κορδέλας.


Δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από τον David Groth, έναν καλλιτέχνη που ασχολείται με ξυλοκατασκευές.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Και ακόμα ένα βίντεο με παρόμοια αλλά λίγο εξελιγμένη τεχνική, χρησιμοποιώντας οδηγούς από αλουμίνιο, που μπορούν να αλλάξουν βάθος κοπής πολύ πιο γρήγορα. Τον τρόπο κατασκευής θα τον δείτε εδώ .





supereverything.gr/2015/09/sanides-apo-kormous-dentron-me-ena-alisopriono.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top