0
Upcycling - Χρήσιμα υλικά που μπορείτε να βγάλετε από ένα χαλασμένο δίσκο
Όποιος είχε υπολογιστή για αρκετά χρόνια, σίγουρα έχει αλλάξει αρκετούς σκληρούς δίσκους είτε λόγω μικρής χωρητικότητας είτε γιατί απλώς χάλασαν. Τις περισσότερες φορές, ειδικά αν έχει χαλάσει, ο παλιός σκληρός δίσκος καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς πιστεύουμε ότι είναι άχρηστος εντελώς.


Αλλά ακόμα και ένας χαλασμένος σκληρός δίσκος, κρύβει αρκετά πολύτιμα μέρη στο εσωτερικό του, που μπορεί να σας φανούν αρκετά χρήσιμα κάποια στιγμή στο μέλλον. Έτσι πριν πετάξετε τον επόμενο σκληρό σας δίσκο, καλό είναι να τον ανοίξετε και να πάρετε ότι θέλετε.


Τι υπάρχει μέσα σε ένα σκληρό δίσκο?
Μέσα σε ένα σκληρό δίσκο υπάρχουν διάφορα μέρη.
Τα πιο βασικά είναι

η πλακέτα (PCB) που περιλαμβάνει το κύκλωμα λειτουργίας
το μοτέρ που περιστρέφει τις κυκλικές πλάκες
οι κυκλικές πλάκες
ο μηχανισμός ανάγνωσης/γραφής στις πλάκες
Όλα αυτά τα μέρη, μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα, είτε αν τα χρησιμοποιήσετε όπως είναι είτε αν πάρετε μόνο κάποια κομμάτια.


Πως μπορείτε να ανοίξετε ένας σκληρό δίσκο
Ο σκληρός δίσκος, είναι αρκετά εύκολο να ανοιχτεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κατσαβίδι με τη κατάλληλη μύτη. Αν και δεν έχουν όλοι οι σκληροί δίσκοι τις ίδιες βίδες, σχεδόν πάντα όλες οι βίδες θα είναι τύπου torx (αστέρι). Κάποιες φορές έχουν όλες οι βίδες το ίδιο πάχος, αλλά συνήθως θα είναι σε 2-3 διαφορετικά μεγέθη.



Οι βίδες για να ανοίξετε το εξωτερικό περίβλημα είναι στο περιμετρικά μεταλλικό καπάκι αλλά και στο (συνήθως 2) κέντρο κάτω από τα αυτοκόλλητα σήματα. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας αρκετά παλιός Western Digital 40GB και είχε 8 torx βίδες 8άρες.



Έτσι περίπου θα είναι ο σκληρός δίσκος αν ξεβιδώσετε τις βίδες και βγάλετε το μεταλλικό καπάκι. Δεξιά διακρίνονται οι δίσκοι που αποθηκεύονται τα δεδομένα (ο συγκεκριμένος είχε 2, αλλά μπορεί αν έχει και περισσότερους) ενώ πάνω αριστερά είναι το σύστημα ανάγνωσης μαζί με την κεφαλή.



Τώρα αν δεν θέλετε να κρατήσετε το δίσκο σε λειτουργία για να τον μετατρέψετε σε τριβείο (δείτε εδώ πως γίνεται αυτό), ξεβιδώνετε όποια βίδα βλέπετε. Για να βγάλετε και τους μαγνήτες και την κεφαλή, θα πρέπει να ξεβιδώσετε και στο πίσω μέρος την πλακέτα και αφού τη σηκώσετε να ξεβιδώσετε και τη βίδα που βρίσκεται από κάτω. Σε κάποιους δίσκους ίσως η βίδα να είναι πάνω στη πλακέτα και έτσι να μη χρειαστεί να την βγάλετε.



Αυτά είναι όλα τα υλικά που θα βρείτε αν λύσετε εντελώς ένα σκληρό δίσκο. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά




Το πρώτο είναι η πλακέτα. Η πλακέτα έχει την υποδοχή τροφοδοσίας αλλά και τα pin που συνδέονται με το μοτέρ. Αν δεν σκοπεύετε να λειτουργήσετε το μοτέρ μέσω αυτής, είναι άχρηστη (εκτός και αν έχετε γνώσεις ηλεκτρονικής και θέλετε να σώσετε κάποιο μέρος της)
Το επόμενο είναι οι δίσκοι. Οι δίσκοι είναι συνήθως φτιαγμένοι από κάποιο κράμα αλουμινίου και έχουν φινίρισμα "καθρέφτη". Το πάχος τους δεν είναι πάντα ίδιο αλλά είναι σχετικά λεπτοί (στην φωτογραφία έχουν καλυφθεί, γιατί λόγω της εξαιρετικής αντανάκλασης, ήταν αδύνατο να βγει πανοραμική φωτογραφία)
Το 3ο μέρος στη φωτογραφία, είναι το μοτέρ. Το μοτέρ είναι υπεύθυνο για την περιστροφή των δίσκων και τις περισσότερες φορές, το εξωτερικό του είναι από αλουμίνιο. Το μοτέρ είναι χρήσιμο και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να κρατήσετε.
Το 4ο μέρος είναι ίσως το πιο χρήσιμο από όλα. Οι 2 πολύ ισχυροί μαγνήτες νεοδυμίου που έχει πάντα στο εσωτερικό του ο σκληρός δίσκος. Το μέγεθος τους διαφέρει από δίσκο σε δίσκο, οπότε κάποιες φορές ίσως να μην είναι τόσο ισχυροί. Όμως αν είστε τυχεροί, μπορείτε να πετύχετε κάποιο τόσο μεγάλο που θα χρειάζεται αρκετή δύναμη για να ξεκολλήσει από κάποιο μέταλλο. Το μόνο πρόβλημα με αυτούς τους μαγνήτες είναι ότι είναι κολλημένοι σε ένα κομμάτι μετάλλου το οποίο έχει λίγο περίεργο σχήμα.
Το 5ο μέρος είναι μια φλάντζα αλουμινίου η οποία συγκρατεί τους δίσκους πάνω στο μοτέρ. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μαζί με το μοτέρ ή και κάπου αλλού. Σίγουρα φυλάξτε τη.
Το 6ο μέρος είναι ένα (ή και περισσότερα)δαχτυλίδι αλουμινίου Η χρησιμότητά τους είναι για να δημιουργούν διάκενο ανάμεσα στους δίσκους. Όπως είπαμε είναι από αλουμίνιο, οπότε κρατήστε το. Κάπου μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.
Το 7ο μέρος είναι η κεφαλή. Αν ο δίσκος έχει χαλάσει, πιθανότατα η κεφαλή να είχε το πρόβλημα. Δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα.
Το τελευταίο μέρος είναι οι βίδες. Όποιος ασχολείται με κατασκευές ή επισκευές ξέρει ότι κάτι τόσο μικρές βίδες είναι χρυσός. Είναι δύσκολο να τις πετύχετε αν τις χάσετε, οπότε φυλάξτε τες κάπου, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να σας σας σώσουν.
Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσουν κάποια άρθρα με το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά τα μέρη για άλλες κατασκευές (κυρίως τους μαγνήτες και τους δίσκους).


supereverything.gr/2015/10/upcycling-hard-disks.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top