0

Φτιάξτε DIY CNC ρούτερ από παλιά CDROM υπολογιστή! VIDEO

Το CNC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, με το οποίο μπορείτε να κάνετε δεκάδες εργασίες.
Μερικές μόνο από αυτά που μπορείτε να κάνετε με ένα CNC είναι : επιγραφές, χαράξεις, πολύπλοκες κοπές, κοπές ακριβείας.
Το μόνο του μειονέκτημα, είναι ότι είναι σχετικά ακριβό. Ξεκινώντας από μερικές εκατοντάδες ευρώ και φτάνοντας μέχρι και 20.000 ευρώ, είναι ένα εργαλείο που είναι απρόσιτο για τους περισσότερους. Στο διαδίκτυο όμως υπάρχουν δεκάδες οδηγοί για το πως μπορεί να φτιάξει κάποιος το δικό του CNC με πολύ μικρότερο κόστος.

Το κόστος για μια τέτοια κατασκευή εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η ακρίβεια που θέλετε να έχει, η ταχύτητα, το εύρος εργασίας και η δύναμη του ρούτερ. Μια από τις πιο οικονομικές κατασκευές που μπορείτε να κάνετε είναι αυτή που παρουσιάζεται στο κανάλι Tinkernut στο Youtube, με τη χρήση 3 παλιών CDROM.

Το καλό με τα CDROM/DVDROM που τα κάνει ιδανικό για μια τέτοια κατασκευή, είναι ότι έχουν έτοιμη τη ράγα κίνησης αλλά και το μοτέρ. Έτσι αν χρησιμοποιήσετε 3 παλιά CD/DVD ROM θα έχετε ράγα και μοτέρ κίνησης και για τους 3 άξονες που χρειάζεστε.



Φυσικά πρέπει να έχετε και ένα τρόπο να ελέγξετε τα μοτέρ που κινούν τις ράγες και αυτή τη δουλειά κάνει το arduino και τα stepper motors. Θα χρειαστείτε 1 arduino, 3 stepper motor και μία πηγή τροφοδοσίας. Το arduino και τα 3 stepper κοστίζουν 100-150 ευρώ (αναλόγως από που θα τα αγοράσετε) ενώ για τροφοδοσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό τροφοδοτικό από υπολογιστή ή οποιοδήποτε τροφοδοτικό δίνει 5V με μερικά αμπέρ. Αν χρησιμοποιήσετε τροφοδοτικό από desktop, θα χρειαστείτε μια μικρή μετατροπή για να πάρετε 5V.


Στο βίντεο παρουσιάζονται αναλυτικές οδηγίες και για την σύνδεση του arduino αλλά και για το πως να πάρετε 5V από το τροφοδοτικό, οπότε ακόμα και αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτά, μπορεί να τα καταφέρει αν παρακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες.

Σίγουρα τα 100-150 ευρώ που χρειάζονται για την αγορά του Arduino και των stepper, δεν είναι λίγα, ειδικά για ένα τόσο μικρό και όχι αρκετά δυνατό CNC, αλλά είναι κάτι που θα σας μείνει και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον για μια παρόμοια κατασκευή.

Δείτε αναλυτικά τα βίντεο (είναι σε 2 μέρη) της κατασκευής ή πατήστε εδώ για να δείτε τη σελίδα που έχει πιο αναλυτικές οδηγίες.
ΔΕΙΤΕ ΤA VIDEO










diyidees.com/%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%be%cf%84%ce%b5-diy-cnc-%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac-cdrom-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84/#sthash.6fImhnRq.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

 
Top