0

ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΧΥΜΑΤΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ : Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Η σωστή διαδικασία για να φτιάξει κανείς ένα ρόφημα και να κρατήσει όλα τα ευεργετικά συστατικά των βοτάνων , εξαρτάται από το μέρος του φυτού που θα χρησιμοποιήσει. Κατά κανόνα τα πιο ανθεκτικά στελέχη (ρίζες, κλαδιά, φλοιοί και ράγες) γίνονταιαφέψημα, τα πιο ευαίσθητα (άνθη, φύλλα) γίνονται έγχυμα .





ΑΦΕΨΗΜΑ(για ρίζες, φλοιούς, κλαδάκια και για μερικές ράγες)
Βάλτε το βότανο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε κρύο νερό. Βάλτε το να βράσει και μετά αφήστε το να σιγοβράσει έως και για 1 ώρα, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί κατά ένα τρίτο.
Στραγγίστε με σουρωτήρι (νάιλον) σε μια κανάτα ή σε κούπα.
Προσθέσετε μέλι όταν θα έχει πέσει η θερμοκρασία του ροφήματος αρκετά, ώστε να παραμείνουν οι ευεργετικές ιδιότητές του.
Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος.


ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ
25gr ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα) φρέσκια
600 ml νερό
Λίγες φλούδες λεμονιού ακέρωτου βιολογικού
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
* Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων με πιπερόριζα αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή έλκη του πεπτικού καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .


ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
5gr ξύλο κανέλας (Κεϋλάνης)
1 εκατ. ρίζα τζίνσενγκ (panax Ginseng)
200 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό


ΑΦΕΨΗΜΑ ΜΕ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΟ
8gr ρίζα τζίνσενγκ (panax ginseng)
4gr κάρδαμο σπόρο
500 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
*Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων με τζίνσενγκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από υπερτασικά άτομα.




ΕΓΧΥΜΑ(για τα άνθη και τα φυλλώδη τμήματα των φυτών)
Βάλτε τα βότανα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά –η τσαγιέρα είναι ιδανική. Ρίξτε το νερό στο βότανο.
Αφήστε το για 10 λεπτά για να γίνει η έγχυση και μετά στραγγίστε το με το σουρωτήρι σε μια κούπα του τσαγιού. Φυλάξτε το υπόλοιπο σε μια κανάτα σε δροσερό μέρος.
ΕΓΧΥΜΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
1 κουτ. της σούπας μελισσόχορτο
600 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
ΕΓΧΥΜΑ ΜΕ ΤΙΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ
2 κουταλιές τίλιο
2 κουταλιές χαμομήλι
600 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
ΕΓΧΥΜΑ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ (τριμμένο)
½ κουταλιά μάραθο
½ κουταλιά χαμομήλι
200 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
*Να αποφεύγεται η κατανάλωση ροφημάτων με μάραθο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΕΓΧΥΜΑ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
2 κουταλιές λεβάντα
2 κουταλιές Μελισσόχορτο
600 ml νερό
Μέλι ακατέργαστο ελληνικό
*Να αποφεύγεται η κατανάλωση ροφημάτων με λεβάντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Ιδιότητες υλικών:
Βασιλικός: θερμαντικό, αντικαταθληπτικό, τονωτικό για τη νευρική εξάντληση και το κρύωμα.
Κανέλα: θερμαντική, εφιδρωτική, ενθαρρύνει την κυκλοφορία και του αίματος και της ενέργειας, με υπογλυκαιμικές ιδιότητες, για τις πεπτικές διαταραχές, δυσπεψία, κολικούς και διάρροια, τονωτικό για τα νεφρά, για το άσθμα.
Κάρδαμος: ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος, τονώνει το συκώτι.
Λεβάντα: κατασταλτικό και αναλγητικό σπασμολυτική δράση, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, για τη νευρική εξάντληση, για τον πονοκέφαλο, για τους κολικούς και τη δυσπεψία, ευερεθιστικότητα, και υπερδιέγερση.
Λεμόνι: πλούσιο σε βιταμίνη C, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και της στοματικής κοιλότητας, επουλωτικό, συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου, με άφθονες φυτικές ίνες και για την υπέρταση. Δροσιστικό, στυπτικό, τονωτικό των νεύρων.
Μάραθο: μαλακτικό , για την πέψη, δυσπεψία, κολικούς ,τονωτικό για την σπλήνα και τα νεφρά, και για τις διαταραχές του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού, για τα γεύματα και το μετεωρισμό.
Μέλι: αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο( ρυθμιστής του εντερικού συστήματος), με βόριο(βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το διαθέσιμο ασβέστιο, και εμποδίζει τις απώλειές του ) , θειαμίνη (για την προστασία του βλεννογόνου του στομάχου).
Μελισσόχορτο: ιδανικό για πεπτικές διαταραχές, αντίδοτο στεναχώριας ή άγχους, δροσιστικό, αντικαταθληπτικό, για τη νευρική εξάντληση, τη δυσπεψία, τη ναυτία, και τα κρυολογήματα και τη γρίππη.
Τζίνσενγκ: εξαιρετικό τονωτικό , αναπληρώνει την ενέργεια ιδιαίτερα στην σπλήνα και στους πνεύμονες. Περιέχει στεροειδή συστατικά ανάλογα με τις ανθρώπινες γενετήσιες ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα , μειώνει την κόπωση , επουλώνει πληγές, αιμορραγίες , πόνους γαστρικού έλκους.
Τζίντζερ: εφιδρωτικό, θερμαντικό, αποχρεμπτικό, για κρυολογήματα και ψύξεις, καλό διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος, για τα οιδήματα της κοιλιάς , για την αποκατάσταση της ενέργειας της σπλήνας , για το αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά, και για το υπεράφθονο φλέγμα, προλαμβάνει τους εμετούς, πολύ αποτελεσματικό για τη ναυτία στα ταξίδια καθώς και για τις πεπτικές διαταραχές.Τίλιο: χαλαρώνει και θεραπεύει τα αιμοφόρα αγγεία , βοηθάει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης
Χαμομήλι: για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την ανορεξία, και τη δυσπεψία, για την αϋπνία, το άγχος και το στρες, την ένταση, αντιαλλεργικό, αντιφλεγμονώδες, σπασμολυτικό, κατά του αλλεργικού άσθματος, ωφέλιμο για το στομάχι , για τη ναυτία.


melilofos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_12.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top