0

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-ΓΥΑΛΙ
Θέλω να βάλω μια μπλε (μωβ… ροζ…) περούκα, να μεταμορφωθώ απευθείας σε Ανό και να σου γκρινιάζω ατελείωτα για όλες τις ατυχίες μου: για το ότι ο υπολογιστής μου τα έχει φτύσει και σε κάθε copy/paste πρέπει να κάνω restart (!) με αποτέλεσμα τα άρθρα να χρειάζοντα τον 5πλάσιο χρόνο για να φτιαχτούν — γι’αυτό το λόγο δεν είχαμε και handmade stories κάποιες Κυριακές (πίστεψέ με, είναι πραγματικά επίπονο αυτό που συμβαίνει), για την ζέστη, για το ότι όλοι είναι στην Θάλασσα και εγώ όχι (μάλλον οι κατάρες τους από τότε καλά κρατούν), για όλα. Θα συγκρατηθώ και θα αφήσω την γκρίνια να περιορίζεται μόνο στην προηγούμενη πρόταση αλλά και να αφήνει τη σκιά της επάνω σε τούτο το άρθρο.

Φέτος λοιπόν, πήγαμε παραλία και ανακαλύψαμε τους θησαυρούς εκείνους που μας τους προσφέρει δωρεάν. Είδαμε κατασκευές με βότσαλα, είδαμε και κατασκευές με ξύλα (driftwood). Και τα δύο υλικά υπάρχουν σε αφθονία στις ελληνικές παραλίες — όρεξη, χρόνο και μπόλικες σακούλες να’χεις να μαζεύεις. Σήμερα θα δούμε το υλικό εκείνο που θα κλείσει την τριλογία των θησαυρών (για φέτος τουλάχιστον) και το οποίο -εγώ τουλάχιστον- δεν το συναντώ τόσο συχνά όσο τα άλλα δύο, και γι’αυτό το λόγο το κατατάσσω στην κορυφή: το Γυαλί.

Εκείνο το παραμυθένιο γυαλί που μοιάζει με ημιδιάφανες πέτρες και που ξεβράστηκε από τη θάλασσα ή κάπου, κάπως βρέθηκε στην ακροθαλασσιά και τα κύμματα ή η αλμύρα του έδωσαν ένα περίεργο, smoothy σχήμα και ένα όμορφο, απαλό χρώμα.

Τα γυαλιά της θάλασσας, μπορούμε να τα χειριστούμε όπως τα… βότσαλα (πάρε ιδέες από εκείνο το άρθρο και εφάρμοσέ τες εδώ αν θες να φτιάξεις κάτι πιο πρωτότυπο!), μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν χάντρες ή σε διάφορες κατασκευές σαν πολύτιμους λίθους, για να κλέψουν την παράσταση. Αν το σχήμα τους είναι επίπεδο και όχι στρογγυλό, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να επενδύσουμε δίσκους, βάζα, κουτιά κ.ο.κ., όπως θα δεις παρακάτω.Φυσικά μπορούμε να τα συνδυάσουμε με driftwoods, βότσαλα και -θου Κύριε- κοχύλια. Όρεξη, δημιουργικότητα και φαντασία χρειάζονται για άλλη μια φορά!



Πριν αρχίσουμε τις ιδέες για κατασκευές από γυαλί “της παραλίας”, θα σε ταξιδέψω στο πραγματικά παραμυθένιο μέρος -το οποίο δεν ήταν πάντοτε έτσι- στην Καλιφόρνια.

Είπαμε πως στην Ελλάδα, σπάνια συναντάμε μεγάλη ποικιλία γυαλών στις παραλίες. Αυτό, από την μια είναι ευχάριστο, διότι σημαίνει πως δεν υπήξαν ή δεν υπάρχουν σκουπίδια εκεί γύρω, από την άλλη όμως δεν είναι, μια που δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλες τις παραλίες του Κόσμου. Η “Glass Beach” (Γυάλινη Παραλία) όπως ονομάζεται σήμερα, στις αρχές του 20ου αιώνα άνηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία και αποτελούσε τον σκουπιδότοπο των κατοίκων του Fort Bragg της Καλιφόρνια. Μυριάδες οικακά σκουπίδια τοποθετούνταν εκεί, ενώ πολλές φορές οι κάτοικοι τα έκαιγαν για να μειώσουν τον όγκο τους. Το 1967 η παραλία πωλήθηκε και οι νέοι ιδιοκτήτες κατέφυγαν σε μια σειρά προγραμμάτων ώστε το μέρος να καθαριστεί και να διορθωθεί η ζημιά που είχε υποστεί.

Σήμερα, η παραλία δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτε τον σκουπιδότοπο που ήταν παλαιότερα. “Σχεδόν”, γιατί το μόνο που απέμεινε από τότε είναι εκατομμύρια κομματάκια γυαλιών τα οποία η θάλασσα “έγλειφε” τόσα χρόνια και τα μετέτρεψε σε διάφανα βότσαλα. Το ονειρικό τοπίο της Glass Beach πλέον αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, αλλά και τον παράδεισο για εκείνους που θέλουν να μαζέψουν γυαλιά παραλίας — αν πας κατά εκεί, μάζεψε ένα σακουλάκι και για μένα!


Glass Beach

Glass Beach

Glass Beach

επιστρέψουμε όμως πίσω στα δικά μας και ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε με τα αδέσποτα γυαλάκια που βρίσκονται στις παραλίες και ενοχλούν κάθε χρόνο τις πατούσες μας:
1. Ζωγραφισμένο γυαλί παραλίας
2. Γυαλί παραλίας ή πίνακας ζωγραφικής;


1. Είπαμε, πως τα γυαλιά μπορούμε να τους συμπεριφερθούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως τα βότσαλα. Αν βρεις κάποιο σε ιδανικό μέγεθος γιατί λοιπόν να μη το ζωγραφίσεις; (το εικονιζόμενο βότσαλο είναι από το Alienstoatdesigns‘s Shop) // 2. Κι αν “πιάνει” το χέρι σου, μπορείς να δημιουργήσεις όχι απλά σχέδια, αλλά ένα… έργο τέχνης μινιατούρα! — και αυτό είναι από το ίδιο κατάστημα με το προηγούμενο.


3. Γυαλί παραλίας βουτηγμένο σε μπογιά

3. Τρία “παν-” πρόκειται να συνοδεύσουν αυτή την εικόνα: Πανέμορφο, πανεύκολο και πανέξυπνο! Πιάσε το γυαλί σου από μια ακρούλα και βούτηξέ το μέσα σε μπογιά. Αυτό! Στη συνέχεια, κάνε το δαχτυλίδι, καρφίτσα, μαγνητάκι, κόλλησέ το σε κουτιά, στη τσάντα σου, στη γάτα σου, στην μάνα σου — ΟΚ, σταματάω.
4. Σκουλαρίκια
5. Δαχτυλίδια


4. Αν βρεις μικρά γυαλάκια, μπορείς να τα βάψεις, να τα διακοσμήσεις ή ακόμα και να τα αφήσεις σκέτα και να τους κολλήσεις ένα κούμπωμα για να τα μετατρέψεις σε καρφίτσα ή σε σκουλαρίκια (όπως έκανε το lacylauragray’s Shop). // 5. Με την ίδια λογική, μπορείς να τα βάλεις μέσα σε ασημένιες βάσεις και να τα κάνεις δαχτυλίδια — ποιός έχει ανάγκη από ακριβές πέτρες για να φτιάξει ένα όμορφο κόσμημα πια;


6. Μενταγιόν από γυαλί παραλίας με κόψιμο σε σχήμα καρδιάς

6. Αν μπορείς να κόψεις με laser το γυαλί, τότε μπορείς πραγματικά να κάνεις θαύματα! Από το SeaFindDesigns‘s Shop, ιδού ένα μενταγιόν με κόψιμο στο κέντρο του σε σχήμα καρδιάς!


7. Διακόσμηση σε κορνίζα

7. Κάποιες φορές, δεν χρειάζονται υπερβολές για να αλλάξεις κάτι ή να του δώσεις μια νέα μορφή. Κόλλησε μερικά γυαλάκια επάνω στον καθρέφτη ή την κορνίζα και άλλαξέ τα στο λεπτό! Η παραπάνω κορνίζα είναι από το ElaLakeDesign’s Shop
8. Γυαλιά παραλίας που έγιναν πόμολα
9. Πυξίδα “terrarium” με γυαλιά παραλίας


10. Γυαλιά-λουλούδια μέσα σε βάζο
11. Γυαλιά σε κορνίζα




8. Όπως είδαμε και στα βότσαλα καθώς και στα ξύλα, έτσι και τα γυαλιά, μπορούν να γίνουν ιδανικά και πανέμορφα πόμολα! Από το lakehousetreasury’s Shop// 9. Μάζεψε μικρά γυαλάκια, βοτσαλάκια και κοχυλάκια και βάλε τα μέσα σε ένα μικροσκοπικό μπουκαλάκι, σε μια παλιά, χαλασμένη πυξίδα ή σε ένα ρολόι! Ετσι μπορείς να έχεις μαζί σου (ή να δωρίσεις) ένα μικρό, φορητό “τερράριουμ” με θησαυρούς που θα σου θυμίζουν το φετινό καλοκαίρι. Η εικόνα είναι από το newsprout’s Shop // 10. Κόλλησε στα γυαλιά ένα σύρμα και μετέτρεψέ τα σε παράξενα “λουλούδια” όπως έκανε και το LiliDMagpieCreations’s Shop // 11. Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται πολύπλοκα, απλά κόλλησε μέσα σε ένα sandbox μερικά γυαλιά και κρέμασέ το στον τοίχο σου.
12. Mobile με γυαλιά παραλίας
13. Mobile σε διαφορετική τεχνοτροπία


12. Ονειρικό Mobile που μυρίζει θάλασσα και σε ταξιδεύει όλο το χρόνο στην αγαπημένη σου παραλία! Τρύπησε τα γυαλιά και κρέμασέ με πετονιά από ένα ξύλο. Η εικόνα είναι από // 13. Mobile, μόνο που αυτή τη φορά τα γυαλάκια δεν είναι τρυπημένα αλλά κρεμάστηκαν με μαλακό σύρμα από το ξύλο. Οι οδηγίες για το πως θα το φτιάξεις βρίσκονται


14. Wall Art
15. Wall Art
16. Wall Art


14 / 15 / 16. Αν βρεις πολλά γυαλάκια, μη διστάσεις να φτιάξεις μια πιο μεγάλη κατασκευή. Δεν χρειάζεται να φτιάξεις κάτι πολύπλοκο: κόψε ένα ξύλο ή κόντρα πλακέ σε όποιο σχήμα θες και κόλλησέ τα, τοποθετώντας τα πυκνά, ανάλογα με τα χρώματά τους! Τα παραπάνω έργα είναι του Jonathan Fuller — ρίξε τους μια ματιά, είναι πραγματικά απίθανα!


17. Πλεκτό κολιέ με γυαλιά από παραλία


18. Πλεκτό, χρωματιστό Κολιέ
19. Πλεκτό βραχιόλι


17 / 18 / 19. Αυτό είναι το σημείο που ουρλιάζω “ΖΩΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!“. Εντάξει, είχαμε δει και πλεκτά βότσαλα, αλλά το astash’s Shop πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα και έφτιαξε με βελονάκι και γυαλιά “παραλίας” πανέμορφα και εντυπωσιακά περιδέραια, κολιέ και βραχιόλια! Ειδικά για τα βραχιόλια, πεθαίνω!


Τα επίπεδα γυαλιά της “παραλίας”, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν ψηφίδες. Να αλείψεις την επιφάνεια του αντικειμένου που επιθυμείς με κόλλα και να την επενδύσεις με αυτά, μετατρέποντάς το σε κάτι εντελώς μοναδικό και πρωτότυπο! Που μπορείς να τα κολλήσεις; Δες!


20. Κουτί επενδεδυμένο με γυαλί

20. Στο επάνω μέρος ενός κουτιού φύλαξης ή ενός κουτιού δώρου! Το συγκεκριμένο κουτί είναι από τοGinnyAndGeorge’s Shop.

21. Δίσκος επενδεδυμένος με γυαλί
22. Θήκη για κερί επενδεδυμένη με γυαλί

23. Βάζο επενδεδυμένο με γυαλί
24. Γυάλινα γράμματα


21. Επάνω σε έναν απλό, παλιό δίσκο σερβιρίσματος.. // 22. Επάνω σε ένα απλό ποτήρι, μετατρέποντάς το έτσι σε μια όμορφη θήκη για ρεσώ κεριά. . // 23. Μπορείς να τα κολλήσεις ακόμα και επάνω και στο.. ανθοδοχείο! // 24. Τέλος, μπορείς να τα κόψεις ένα χοντρό χαρτόνι ή ένα λεπτό ξύλο στα γράμματα της λέξης που επιθυμείς και να τα διακοσμήσεις με μικρά γυαλάκια! Στη συνέχεια κόλλησέ τα στον τοίχο σου ή τοποθέτησέ τα σε ένα ράφι! Αντέχεις όμως να αντικρίζεις μα και να μνημονεύεις για ένα ολόκληρο χρόνο το καλοκαίρι;

fridge.gr/52623/stiles/handmade-stories/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top