0

Φαγώσιμα Άνθη.

Ως γνωστών πολλά από τα φυτά που υπάρχουν στην φύση είναι φαγώσιμα. Το ότι δεν τα ξέρουμε είναι άλλο θέμα ;) Σε άλλα φυτά μπορούμε να φάμε τα φύλλα, σε άλλα τις ρίζες και σε άλλα τα άνθη. Τα άνθη πολλών φυτών αλλά και δέντρων είναι φαγώσιμα και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Ας δούμε μερικά από αυτά και ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.
Οτιδήποτε άνθος που θα θελήσουμε να φάμε θα πρέπει να ξέρετε πως καλλιεργέιθηκε, αν έγινε με οργανικό /φυσικό τρόπο ή χρησιμοποιήθηκαν χημικά/λιπάσματα. Δεν τρώμε οτιδήποτε έχουμε την υποψία ότι έχει λίπασμα. Ακόμα και αν βρούμε άνθη φυτών που έχουν μεγαλώσει σε “τοξικό”/μολυσμένο περιβάλλον, δεν τα τρώμε.
Όπως και με τα φυτά, αν δεν αναγνωρίσουμε πλήρως το είδος του άνθους, δεν το καταναλώνουμε, ούτε κατά διάνοια. Μόνο αν είμαστε 100% σίγουροι.
Η καλύτερη περίοδος συλλογής, είναι στην αρχή της Άνοιξης, μόλις αρχίζουν και βγαίνουν τα άνθη. Σε άλλα είδη φυτών/δέντρων που ανθίζουν το χειμώνα/φθινόπωρο (πχ αμυγδαλιά) προτιμούμε αυτά που βγαίνουν στην αρχή της περιόδου της άνθησης.
Αποφεύγουμε άνθη που είναι ξερά, μαραμένα, έχουν αλλοίωση στο χρώμα τους.
Στην περίπτωση που γνωρίζεται ότι είστε αλλεργικοί, καλό θα είναι να μην δοκιμάσετε να τα φάτε. Ακόμα και όσοι δεν έχουν κάποια αλλεργία, θα πρέπει να εισάγουν στην διατροφή τους σιγά-σιγά, για να αποφύγουν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις ή στομαχικές διαταραχές.




Eδώδιμα λουλούδια υπάρχουν πολλά, δυστυχώς, όμως, εκείνοι που τα γνωρίζουν είναι λίγοι. Aν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λουλούδια στη μαγειρική σας, πρέπει να είστε σε θέση να ξεχωρίζετε τα εδώδιμα από τα τοξικά, όπως είναι ο νάρκισσος, η πετούνια, το μοσχομπίζελο, η μυρτιά, το ροδόδεντρο, η αζαλέα και η πικροδάφνη. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, έναν κατάλογο με τα πιο γνωστά βρώσιμα λουλούδια που συναντάμε στη χώρα μας.
Α
Μ
Αγαστάχη
Mέντα
Aγκινάρα
Mηλιά
Aγριοραδίκι
Mπιζέλι
Aκακία
Mποράντζα
Aμυγδαλιά
Μπανανιά
Ακακία
Μπέλλα
Άλυσσο
Ν
Αμυγδαλιά
Νεροκάρδαμο
Άνθη κολοκυθιάς
Π
Β
Παιόνια
Bιολέτα
Πανσές
Βιγκόνια
Πρίμουλα
Βότανα και μπαχαρικά μαγειρικής περγαμόντο, μάραθο, ρίγανη, μέντα, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός κλπ
Παπαρούνες
Βρώμη
Πασχαλιά
Γ
Πορτοκαλιά
Γαρύφαλλο
Ρ
Γλαδιόλα
Ροδακινιά
Γεράνι
Ρομπίνια
Γιασεμί (αραβικό)
Σ
Δ
Σαμπούκος
Δενδρολίβανο
Τ
Δενδρομολόχα
Τουλίπα
Η
Τριαντάφυλλο
Hλίανθος
Τριφύλλι
Hμεροκάλη
Υ
Ηράνθεμο
Υάκινθος
Ι
Υπέρικο
Iβίσκος
Yπομονή
Κ
Φ
Κατηφές
Φασκομηλιά
Κενταύρια
Φασολιά
Κολοκυθιά
Χ
Kαλέντουλα
Χαμομήλι
Kαπουτσίνος
Χρυσάνθεμο
Kόκκινο


Λ


Λεβάντα
Λεμονανθοί
Λεμονιά
Λωτός


Πηγές
vita.gr
royal-coconut.blogspot.gr
fytokomia.gr
lykawn.wordpress.com/2012/06/13/%CF%86%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top