0

Η τροφή σε περίπτωση επιβίωσης !

Η τροφή με βάση των κανόνα του 3, βρίσκεται τελευταία, στην σειρά προτεραιότητας μας και σε μια έκτατη κατάσταση δεν θα έπρεπε να μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς ο άνθρωπος αντέχει περίπου 3 εβδομάδες χωρίς τροφή. Μια τυπική κατάσταση έκτατης ανάγκης, συνήθως δεν κρατά πάνω από μια εβδομάδα. Οπότε οι πιθανότητες επιβίωσης, ως προς το θέμα τροφής, είναι με το μέρος μας.

Τι γίνεται όμως σε περίεργες/δύσκολες περιπτώσεις επιβίωσης, οπού για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε περιορισμένη ποσότητα τροφής ή και καθόλου; Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Όταν λέμε ότι με βάση τον κανόνα του 3, ο άνθρωπος αντέχει 3 εβδομάδες χωρίς τροφή, μην νομίζετε ότι ακριβώς μετά από τρεις εβδομάδες θα πέσετε ξερός, επι τόπου και στο μεσοδιάστημα θα είστε μια χαρά. Τα συμπτώματα στον οργανισμό, από έλλειψη τροφής, ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται από την 3-4 μέρα, ίσως και νωρίτερα. Κούραση, ατονία, υπνηλία, πονοκέφαλοι κτλ. Μέχρι να φτάσουμε τις περίπου 3 εβδομάδες, ο οργανισμός μας θα είναι υπό κατάρρευση και μετά βίας θα μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε, πόσο μάλλον να κυνηγήσουμε. Υπολογίζοντας δε, ότι οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται μια πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Θα πρέπει δηλαδή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε βρει πηγές τροφής, που να μας εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, για τον οργανισμό μας και όχι μόνο μια κατηγορία αυτών.

Η πρώτη σκέψη συνήθως του οποιουδήποτε βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, είναι να φάει φυτά, που βρίσκονται σε αφθονία, ολόγυρα του. Μέγα λάθος! Πολλά φυτά είτε δεν είναι φαγώσιμα, είτε χρειάζονται κατάλληλη προετοιμασία για να γίνουν βρώσιμα. Αν δεν ξέρεις 100% ότι ένα φυτό είναι βρώσιμο, πολύ απλά δεν το αγγίζεις καν. Όταν είσαι σε κατάσταση ανάγκης δεν ρισκάρεις ούτε καν να αρρωστήσεις και πολλά φυτά εκεί έξω μπορούν να προκαλέσουν από διάρροιες, μέχρι σοβαρές αλλεργίες. Συνεπώς, τρώμε μόνο τα φυτά για τα οποία είμαστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.

Μα αν αποκλείσαμε, σχεδόν, την κατηγορία των φυτών, τι θα πρέπει να βρούμε για να φάμε; Υπάρχουν πολλές επιλογές, καλύτερες από το να φάμε άγνωστα φυτά τα οποία σε σχέση με τις άλλες πηγές τροφής έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. Τα φυτά/χόρτα είναι σίγουρα μια καλή τροφή για τον άνθρωπο των πόλεων, άλλα όχι για τον άνθρωπο που είναι απομονομένος σε ένα δάσος.




Τα περισσότερα θηλαστικά που φέρουν τρίχωμα/γούνα είναι φαγώσιμα και μάλιστα μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Αποφύγετε ζώα που ξέρετε ότι τρέφονται με ψοφίμια, αν και αυτά είναι δυνατόν να φαγωθούν, αλλά με κατάλληλη επεξεργασία. Να ξέρετε ότι πολλά από αυτά, μπορεί να φέρουν στο τρίχωμα τους τσιμπούρια και ψύλλους, οπότε θα χρειαστεί να πάρετε κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως μακριά μανίκια, κλειστός γιακάς κτλ. Όλα τα μέρη του ζώου είναι φαγώσιμα, σπλήνα, συκώτι, καρδιά, νεφρά, ακόμα και το αίμα μπορείτε να το πιείτε. Μάλιστα το αίμα, είναι μια πολύ καλή πηγή αλατιού, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας.

Σχεδόν όλα τα πτηνά τρώγονται. Και πάλι αποφύγετε πτηνά που τρέφονται με πτώματα άλλων ζώων. Τα ξεπουπουλιάζετε και μπορείτε να φάτε εντόσθια και κρέας. Επίσης τα περισσότερα ψάρια του γλυκού νερού τρώγονται. Αφαιρείτε εντόσθια, κεφάλι, λέπια και τα ψήνεται ή τα κάνετε βραστά. Γενικά τα βραστά φαγητά είτε κρέας, είτε ψάρι σε περιπτώσεις επιβίωσης είναι προτιμότερα, καθώς έχουν/κρατούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και λίπη, απ’ ότι αν τα μαγειρεύατε ψητά. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση επιβίωσης, δεν κάνουμε δίαιτα και ο οργανισμός μας, λόγω κούρασης χάνει πιο γρήγορα κιλά. Άρα τα λίπη τώρα είναι σύμμαχος μας και τα χρειαζόμαστε.

Όλα τα 6άποδα έντομα, τρώγονται. Όσο αηδιαστικό σας ακούγετε, τα έντομα είναι μια πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κατηγορία τροφής. Μυρμήγκια, ακρίδες, μέλισσες κα είναι φαγώσιμα. Βγάλτε τα φτερά και τα πόδια και μαγειρέψτε είτε τηγανιτά είτε βραστά. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί για τα έντομα. Επίσης ερπετά και αμφίβια, όπως φίδια, βάτραχοι και σαλιγκάρια, είναι εξίσου φαγώσιμα και πολύτιμα σε θρεπτικά στοιχεία.

Η εμμονή μας και ο μύθος ότι αν ξέρεις και μαζεύεις χόρτα, μπορείς και να επιβιώσεις, το πιθανότερο είναι να μας βλάψουν. Ακόμα και αν γνωρίζουμε όλα τα φαγώσιμα φυτά, αυτά δεν είναι κατάλληλα για να μας διατηρήσουν, από μόνα τους σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει και πάλι να βρούμε και άλλες πηγές τροφής, που περιέχουν κατηγορίες θρεπτικών στοιχείων, που τα φυτά δεν έχουν. Συνεπώς για μια μακροχρόνια επιβίωση σε συνθήκες έλλειψης τροφής , είναι απαραίτητο να μπορούμε να τρώμε/κυνηγούμε από όλες τις κατηγορίες τροφών.

https://lykawn.wordpress.com/2011/10/04/%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top