0

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καιδημιουργικά ...κεφάλαια της ιστορίας "Κατασκευές" και μάλιστα όχι από τα δυσκολότερα.

Κάποιοι απ΄όσους δεν έτυχε ούτε καν θεωρητικά να ασχοληθούν με τα της κατασκευής χειροποίητων κεριών, πιθανόν στο άκουσμα της ιδέας φαντάζονται ...καζάνια που κοχλάζουν ...καπνούς ...εγκαύματα ...εκρήξεις :)

Η πραγματικότητα βεβαίως διαφέρει πολύ και το να φτιάξετε τα δικά σας κεριά, σε όποια σχήματα,χρώματα και αρώματα θέλετε, είναι μια διαδικασία απλούστερη από πολλές άλλες κατασκευές με μοναδική ιδιαιτερότητα ότι σε κάποια στάδια της χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσοχή και κυρίως ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος όσο δουλεύετε.


Τα περισσότερα από τα "εργαλεία" και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε τα διαθέτετε ήδη στην κουζίνα σας και τα υλικά-πρώτες ύλες θα τα βρείτε εύκολα σε όσα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών διαθέτουν και τμήμα κατασκευήςκεριών ή στα εξειδικευμένα καταστήματα και e-shops αποκλειστικά με είδη κηροπλαστικής.

Πρώτες ύλες - υλικά

Τα τελείως απαραίτητα, για να κατασκευάσετε οποιουδήποτε τύπου, μεγέθους και σχήματοςχειροποίητο κερί είναι:

1. Κήρος Παραφίνης-Στεατίνη
2. Φυτίλι
3. Καλούπι

Επιπρόσθετα και προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και:
4. Χρώμα 5. Άρωμα 6. Πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, ενσωματωμένα στο εσωτερικό του κεριού ή προσαρμοσμένα εξωτερικά.

1. Παραφίνη
Η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευήκεριών, αν φυσικά δεν χρησιμοποιήσετε φυσικό μελισσοκέρι που και μόνον για λόγους κόστους δεν ενδείκνυται γιαερασιτεχνικές κατασκευές.
Η παραφίνη διατίθεται σε σκόνη,κόκκους, κρυστάλλους ή πλάκες και σεπολλά διαφορετικά είδη. Με διαφορές στην θερμοκρασία και τον χρόνο τήξης που αντίστοιχα την καθιστά σκληρή ή πιομαλακή (για κατασκευή καλλιτεχνικώνκεριών που είναι σημαντικό ναστερεοποιούνται πλήρως σε περισσότερο χρόνο απ΄όσο απαιτείται για εκείνα από σκληρή παραφίνη, ώστε να μπορεί να δουλευτεί-επεξεργαστεί η επιφάνεια τους για περισσότερη ώρα), εντελώς λευκή ή κιτρινωπή, διαυγής ή περισσότερο συμπαγής, κλπ. και αντιστοίχως ανάλογη είναι και η όψη που το κάθε είδος παραφίνης δίνει στα κεριά για την κατασκευή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί. Στις πληροφορίες για κάθε τύπο/συσκευασία παραφίνης αναγράφεται η σχετική θερμοκρασία.

Στεατίνη
Ένα μείγμα από φυτικά έλαια, βελτιωτικό της παραφίνης.

Βοηθά στην σκλήρυνση του κεριού καιδιευκολύνει την εξαγωγή του από άκαμπτακαλούπια (μεταλλικά, ανοξείδωτες συσκευασίες, γυάλινα, πλαστικά κλπ) ενώεπιβραδύνει την καύση, τονίζει το χρώμα σε λευκά κεριά και δίνει γενικά σταχρωματιστά κεριά πιο αδιαφανή-συμπαγή όψη.

Μπορείτε να κατασκευάσετε κεριά και μόνον με μείγμα παραφίνης, χωρίς προσθήκη σκόνης στεατίνης, απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά λαστιχένια ή κάθε είδους πολύεύκαμπτα καλούπια αλλιώς θα δυσκολευτείτε πολύ στο ξεκαλούπωμα, όπως και όταν θέλετε να φτιάξετε κεριά με ημιδιάφανη όψη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η στεατίνη εμπεριέχεται ήδη στηνπαραφίνη που θα αγοράσετε για να φτιάξετε τα δικά σας κεριά.

2. Φυτίλι
Βασικό "συστατικό" κάθε κεριού και αυτό που καθορίζει την σωστή ή όχι καύση.

Το σωστό φυτίλι, ως γενική αρχή, είναι το κατάλληλο ανάλογα με την διάμετρο-πάχοςτου κάθε κεριού. Όσο πιο φαρδύ το κερίαντίστοιχα και τόσο πιο φαρδύ πρέπει να είναι και το φυτίλι, αυτός είναι ο γενικόςκανόνας, αλλά οι ερασιτέχνες στις κατασκευές κεριών είναι βέβαιον πωςμαθαίνουν να διαλέγουν το σωστό φυτίλι σιγά σιγά και εμπειρικά, μετά και από μερικές ...αποτυχίες.
Αν είναι μικρότερο απ΄όσο πρέπει, το κερί θα σβήνει ή θα καίγεται μόνο γύρω γύρω από το φυτίλι σχηματίζοντας μια λιμνούλα κι αφήνοντας "άχρηστο" όλον τον υπόλοιπο όγκο του κεριού, αν το φυτίλι είναι μεγαλύτερο από το κανονικό το κερί θα καπνίζει.
Ως φυτίλι, εκτός από τα βαμβακερά και διατιθέμενα με το μέτρο ή τα ήδη κερωμένα που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κηροπλαστικής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κοινός σπάγγος - κορδόνι στην σωστή διάμετρο αλλά 100% βαμβακερός και ελάχιστη ποσότητα συνθετικού ή άλλης παρόμοιας ύλης να περιέχουν, είναι εντελώς ακατάλληλα.
Όπου προμηθευτείτε φυτίλια, θα βρείτε και τις ειδικές μεταλλικές βάσεις στήριξης του φυτιλιού, ιδιαίτερα χρήσιμες και πρακτικές ειδικά για ορισμένους τύπους κεριών.

3. Καλούπια

Τα δοχεία - σκεύη όπου τοποθετείται τουγρό ζεστό μείγμα παραφίνης-στεατίνης για να στερεοποιηθεί και να μετατραπεί σε κερί.
Εκτός από τα έτοιμα ανοξείδωτα, από πλεξιγκλάς, πλαστικό, σιλικόνη ή γυάλινα καλούπια για κεριά, μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε σκεύος/συσκευασία από ανάλογο υλικό, κονσερβοκούτια, χάρτινες ανθεκτικέςσυσκευασίες τροφίμων κλπ.
Όταν το μείγμα παραφίνηςστερεοποιηθεί είτε ξεκαλουπώνουμε το κερί είτε το αφήνουμε ως έχει, αν έχουμε επί τούτουεπιλέξει να κατασκευάσουμε το κερί μέσα σε ένα διακοσμητικό σκεύος-αντικείμενο όπως φλυτζάνια, ποτήρια, κοχύλια κλπ.
Η επάλειψη άκαμπτων καλουπιών με μια ελάχιστη ποσότητα σπορέλαιου, θα σας διευκολύνει πολύ στην εξαγωγή του κεριού.
Πρακτικότερα όλων τα ειδικά για κεριά καλούπια ή κάθε τύπου μεταλλικό σκεύος, εξαιτίας του ότι δεν παραμορφώνονται με τον καιρό, διατηρούν την αντοχή και το σχήμα τους, ενώ συμβάλλουν ώστε η εξωτερική επιφάνεια του κεριού να είναι εντελώς λεία χωρίς ανομοιομορφίες.
Μετά την χρήση, όλα τα καλούπια καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι, ώστε νααπομακρυνθούν και τα ελάχιστα υπολείμματα κεριού, που διαφορετικά θα επηρεάσουν την εμφάνιση του επόμενου κεριού για το οποίο θα τα χρησιμοποιήσετε.

4. Χρώματα
Θεωρητικά, για να κατασκευάσετεχρωματιστά κεριά, μπορείτε να προσθέσετεστο υγρό μείγμα παραφίνης χρώματαζαχαροπλαστικής, τριμμένηκηρομπογιά κλπ. Όμως το πιο "ζωντανό" χρώμα και όχι απλώς ...μια υποψία παλ απόχρωσης, θα σας το δώσουν μόνον ταειδικά χρώματα για κερί. Διατίθενται σε πλήρες χρωματολόγιο, χρειάζεστε ελάχιστηποσότητα χρώματος για κάθε κερί και θα τα βρείτε είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε δίσκιααπ΄όπου κόβετε και χρησιμοποιείτε όσο σας χρειάζεται κάθε φορά.
Οι βαφές κεριού διαλύονται ευκολότερα και τελειότερα μέσα σε στεατίνη που στην συνέχεια θαενσωματώσετε στο μείγμα παραφίνης που θα χρησιμοποιήσετε.
Για να επεξεργαστείτε την εξωτερική επιφάνεια κεριών με χρώματα, είτε ζωγραφίζοντας είτε με την τεχνική του ντεκουπάζ κλπ. επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικές μπογιές για κεριά, θα τις βρείτε σε καταστήματα με χρώματα για κατασκευές και είδη κηροπλαστικής.
5. Αρώματα

Μια από τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του κεριού είναι η πολύ καλή απορρόφησηαρώματος.
Η λιμνούλα λιωμένου κεριού στο πάνω μέρος γύρω από το φυτίλι, ζεσταίνει το άρωμα στο σώμα του κεριού και αναδύει την μυρωδιά που έχετε επιλέξει και η οποία θα είναι τόσο πιο έντονη όσο περισσότερη η ποσότητααρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και που πάντως δεν είναι ποτέ παραπάνω από μερικέςσταγόνες για κάθε κερί.

Όπως ακριβώς και με τις βαφές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γενικής χρήσης αιθέριαέλαια, μπαχαρικά, αρωματικά βότανακλπ. όμως στα καταστήματα με είδη κατασκευών ή κηροπλαστικής, θα βρείτε τα ειδικά αρώματα για κεριά. Διατίθενται σε υγρή μορφή (μπουκαλάκια) και σε πολύ μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε.

Εξοπλισμός - (εργαλεία)

Εκτός λοιπόν από μείγμα παραφίνης - στεατίνης, φυτίλι και καλούπι, για να κατασκευάσετε χειροποίητα κεριά θα χρειαστείτε και:


1. Μια διπλή κατσαρόλα ή μια κατσαρόλα και ένα μεταλλικό μπωλ - κανάτα που θα τοποθετείτε πάνω από μια κατσαρόλα μενερό (μπεν μαρί) για το λιώσιμο της παραφίνης.

Η παραφίνη θα πρέπει πάντα να λιώνει - υγροποιείται με αυτόν τον "αργό" τρόπο, δεν την τοποθετούμε ποτέ απευθείας στην φωτιά γιατί έτσι πολύ γρήγορα ξεπερνά τους 180-190 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία ανάφλεξης της, η θερμοκρασία δηλαδή που η υγρή παραφίνη παίρνει φωτιά. Το κάθε είδος παραφίνης και ανάλογα με τον τύπο του κεριού ή το καλούπι που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φτάσει σε διαφορετική θερμοκρασία, στις περισσότερες παραφίνες οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 80-120 βαθμούς, ενώ δουλεύοντας με έτοιμαγυάλινα καλούπια για κεριά (όχι δοχεία) καλό είναι να μην αφήνετε την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 6ο βαθμούς.

Χρησιμοποιείστε απλές και φθηνές κατσαρόλες ή μεγάλα μπρίκια, τα πρακτικότερα σκεύη για την συγκεκριμένη χρήση είναι εκείνα με ένα μακρύ χερουλάκι ενώ βεβαίως, για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με την κηροπλαστική, στα καταστήματα με τέτοια είδη θα βρείτεειδικά σκεύη, κανάτες και ολοκληρωμένα σετ για το ζέσταμα της παραφίνης.

2. Δοχείο - κανάτα μεταφοράς
Για να μεταφέρετε το μείγμα παραφίνης από τηνκατσαρόλα στα καλούπια και να τα γεμίσετε σωστά θα χρειαστείτε μια μεταλλική κανάτα με στόμιο, εκτός βεβαίως αν 2η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε για το λιώσιμο της παραφίνης σε μπεν μαρί είναι κατσαρολάκι - κανάτα με χερουλάκι και στόμιο, οπότε μπορείτε να το κάνετε και απευθείας.


3. Θερμόμετρο
Ακριβώς επειδή και για λόγουςασφαλείας και επειδή το κάθε είδος παραφίνης έχειδιαφορετικήθερμοκρασία τήξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε και να γνωρίζετε την θερμοκρασία που βρίσκεται η λιωμένηπαραφίνη, το θερμόμετρο είναι από τα βασικότερα του απαιτούμενου εξοπλισμού για παρασκευήχειροποίητων κεριών.
Στα καταστήματα με είδη κηροπλαστικής θα βρείτε ειδικά θερμόμετρα για αυτήν την χρήση, αλλά ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής.

4. Ζυγαριά κουζίνας
Για να ζυγίζετε την ποσότητα παραφίνης που απαιτείται για την κάθε κατασκευή, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε παραφίνη σεπλάκες και όχι σε σκόνη ή κόκκους.

5. Στηρίγματα φυτιλιού
Για να σταθεροποιήσετεόρθιο το φυτίλι στο κέντροτου δοχείου που θα ρίξετε την υγρή παραφίνη.
Ιδανικά για αυτήν την χρήση είναι τα καλαμάκια για σουβλάκια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναμολύβι, ένα μανταλάκι, ένα διπλωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτου κλπ


6. Υλικά στεγανοποίησης του καλουπιού
Όταν χρησιμοποιείται αυτοσχέδια καλούπια όπως πχ χάρτινεςσυσκευασίες τροφίμων και αφού περάσετε στο κέντρο τους το φυτίλι με μια χοντρή βελόνα θα χρειαστεί να κλείσετε και την έστω πολύ μικρή τρύπα στην βάση του καλουπιού, ώστε να μην τρέξει από εκεί η υγρή παραφίνη. Ανάλογα με το μέγεθος του ανοίγματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελoτέιπ, κολλητική ταινία ενώ πολύ πρακτική και αποτελεσματική γι΄αυτήν την χρήση είναι και η πλαστελίνη.

Επιπρόσθετα, προαιρετικά και βοηθητικά, θα χρειαστείτε:

- 1 παλιό μεγάλο ταψί
Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να τοποθετείτε τα καλούπια και γενικά ναδουλεύετε εντός των ...ορίων του, ώστε να μην σας απασχολεί αν χυθεί ή στάξει κερί ή γενικά αν λερωθεί το σημείο που εργάζεστε, διαφορετικά θα πρέπει να στρώσετε ολόκληρη την επιφάνεια που θα δουλέψετε μελαδόκολλα ή εφημερίδες.
- γάντια
Ειδικά όσο είστε αρχάριοι ένα ζευγάριγάντια κουζίνας θα σας δώσει την απαραίτητη σιγουριά ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δενκινδυνεύετε να καείτε, ώστε ελεύθερα να την απολαύσετε ως αυτό που ακριβώς είναι, μια ιδιαίτερα ευχάριστη και δημιουργική κατασκευή.

ΕΙΔΗ κεριών

Τρία είναι τα είδη χειροποίητων κεριών, ανάλογα με τον τρόποπου χρησιμοποιείται για να στερεοποιηθεί η λιωμένηπαραφίνη:

1. Κεριά φτιαγμένα με την διαδικασία εμβάπτισης-βούτηγμα του φυτιλιού μέσα στην ζεστή παραφίνη.
Τέτοιου τύπου κεριά είναι πχ οι λαμπάδες ή τα λεπτά και ψηλάκεριά, που κατασκευάζονται βουτώντας το κερωμένο φυτίλι μέσα στην παραφίνη, τόσες φορέςέως να αποκτήσει το κερί το πάχος που επιθυμούμε.

2. Κεριά χυτά σε καλούπι

Ο πιο διαδεδομένος τύπος χειροποίητων κεριών κατά τον οποίο ηζεστή παραφίνη τοποθετείται σε ένα σκεύος απ΄όπου καιξεκαλουπώνεται εφ΄όσον στερεοποιηθεί πλήρως.

3. Κεριά μέσα σε οποιοδήποτε δοχείο - αντικείμενο

Φυτίλι και ζεστή παραφίνη τοποθετούνται μέσα σε ένα οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο σκεύος/αντικείμενο όπως πχ ποτήρια, βαζάκια, γλαστράκια αλλά και κοχύλια, σκληρά περιβλήματα φρούτων κλπ όπου και παραμένουν και αφούστερεοποιηθεί το κερί.




Mε κάποιον από αυτούς τους τρεις τρόπους ή για ιδιαίτερακαλλιτεχνικά κεριά και συνδυάζοντας την τεχνική εμβάπτισηςκαι χυτών κεριών στην ίδια κατασκευή, μπορείτε να κατασκευάσετε κάθε μα κάθε τύπου κερί, από ένα κανονικό κερί σε καλούπι οποιουδήποτε μεγέθους, έως ρεσώ, κεράκια γενεθλίων, επιπλέοντα κεριά, λαμπάδες κλπ.

Η βασική διαδικασία κατασκευής
ενός απλού κεριού σε δοχείο


1. Τοποθετείστε νερό στηνπρώτη κατσαρόλα κι όταν αρχίσει να ζεσταίνεταιτοποθετείστε μέσατην δεύτερη κατσαρόλαή απευθείας την κανάτα-σκεύος μεταφοράς.

2. Βάλτε μέσα στο δεύτερο σκεύος μια ποσότητα παραφίνης και το θερμόμετρο και αφήστε να φτάσει η θερμοκρασία της παραφίνης στους 80-90 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε αντί για μείγμα παραφίνης υπολείμματα από παλιάκαμένα κεριά, τότε θα πρέπει, αφού λιώσουν, να βγάλετε από την κατσαρόλα/κανάτα τα φυτίλια ή όποια άλλα σκουπίδια.


3. Προσθέστε το χρώμα και τοάρωμα, αν φυσικάχρησιμοποιήσετε Ανακατέψτεελαφρά με μια κουτάλα, ώστε τοχρώμα να διαλυθεί εντελώς και να δώσει στην παραφίνη ομοιόμορφοχρώμα και γεμίστε με το μείγμα το δοχείο που έχετε επιλέξει ως και 1-2 δάχτυλα πριν από το χείλος του.

Στο στάδιο αυτό, μπορείτε ναπροσθέσετε κάθε είδους πρόσθετα διακοσμητικά πχ αποξηραμένα λουλούδια, κοχυλάκια κλπ που θέλετε να είναι ενσωματωμένα στο κερί. Με μια κουτάλα ή ένακαλαμάκι τα κουνάτε-μετακινείτε μέσα στην υγρή παραφίνη για να "καθίσουν" στο σημείο που θέλετε, προς την εξωτερική πλευρά του κεριού, έτσι ώστε να διακρίνονται καθαρά όταν η παραφίνηστερεοποιηθεί.


4. Βυθίστε ένα κερωμένο φυτίλι μέσα στο δοχείο, προσέχοντας να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και βοηθήστε το να σταθεί όρθιο σεευθεία θέση με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, ένα μανταλάκι, ένα κομμάτι διπλωμένο αλουμινόχαρτο κλπ.


Αφήστε έως ότουστερεοποιηθεί η παραφίνη,κόψτε με ψαλίδι το μέρος του φυτιλιού που περισσεύειαφήνοντας να εξέχει κατά περίπου 1 εκατοστό και όσο περνά η ώρα ...παρατηρείστε κάτιπαράξενο που όμως δεν είναι δικό σας λάθος. :)


Ο όγκος του ρευστού κεριού μειώνεται όταν στερεοποιείται.
Το αποτέλεσμα είναι, σε όλα τα κεριά που θα φτιάξετε με καλούπια ή σε δοχεία, όταν η παραφίνη παγώσει να συρρικνώνεται δημιουργώντας ένα κενό σημείο στην κορυφή γύρω από το φυτίλι, που θα πρέπει να το γεμίσετε εκ νέου με ρευστό κερί. Αυτή είναι μια διαδικασία που σε κεριάμεγάλου μεγέθους, πιθανόν να χρειαστεί να την κάνετε πάνωαπό μια φορά έως ότου η πάνω επιφάνεια του κεριού γύρω από το φυτίλι να είναι ίσια, προσέχοντας κάθε φορά που προσθέτετευγρό κερί να μην υπερβείτε την περιμετρική στάθμη του.


Όταν στερεοποιηθείεντελώς η παραφίνη, τοπρώτο σας κερί είναι ...έτοιμο για να το ανάψετε.

Για τα απλά κεριά σεκαλούπια η διαδικασία είναιακριβώς ίδια, αρκεί νααλείψετε πριν το σκεύος με μια μικρή ποσότητα σπορέλαιο, ώστε όταν παγώσει εντελώς η παραφίνη να μπορείτε να τοβγάλετε από το καλούπι.
Πόσο ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Τα χειροποίητα κεριά δεν είναι ούτε από τιςοικονομικότερες, ούτε όμως και από τιςακριβότερες σε ό,τι αφορά το κόστοςυλικών, κατασκευές.
Το σημαντικότερο κόστος είναι αυτό τηςπρώτης ύλης, δηλαδή της παραφίνης-στεατίνης, αφού χρώματα, αρώματα και φυτίλια, δεν κοστίζουν πολύ ενώ καλούπιαμπορείτε να φτιάξετε από κάθε είδους σκεύη/αντικείμενα με μηδενικό κόστος.

Αν βεβαίως θελήσετε να αγοράσετεπολλαπλών χρήσεων ειδικά καλούπια για κεριά θα υπολογίσετε ένα κόστος από 5-10 ευρώ για έναμέτριο προς μεγάλο κερί για τα πλαστικά καλούπια που μπορεί να φτάσει έως και τα 20 για έναμεταλλικό ή γυάλινο, για τα συνήθη σχήματα, ενώ για ολοστρόγγυλα ή σε πολύ ιδιαίτερα σχήματα κεριά είναι ακόμη ακριβότερα.

Αντίθετα τα καλούπια για μικρά κεράκια τύπου ρεσώ, επιπλέοντα κλπ. σε πολύ ιδιαίτερα σχήματα (λουλουδιών, ζώων κλπ) που δεν είναι εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας θα τα βρείτε σε σχετικά συμφέρουσες τιμές από 4-5 ευρώ.

Στεατίνη θα βρείτε στα καταστήματα και eshops με είδηκηροπλαστικής με περίπου 8-10 ευρώ/κιλό που σημαίνει, συνυπολογίζοντας την απαιτούμενη αναλογία της 1/10 σε σχέση με την παραφίνη, ότι με 1 κιλό θα κατασκευάσετε κεριά που αντιστοιχούν σε 10 κιλά παραφίνης, δηλαδή 10 περίπου αρκετά μεγάλα σε ύψος και πάχος κεριά.

Η παραφίνη σε σκόνη ή κόκκους είναι ακριβότερη από εκείνη σε πλάκες, ένα μέσο κόστος περίπου 4-6 ευρώ/κιλό, ενώ σε πλάκες θα την βρείτε ανάλογα με την ποιότητα από 2-4 ευρώ/κιλό, σε πολλά καταστήματα θα βρείτε και οικονομικότερες συσκευασίες των 5,10 ή και περισσότερων κιλών, που σαφέστατα σας συμφέρει να αγοράσετε.

Έτσι ενώ με μια πρώτη εκτίμηση η κατασκευή χειροποίητων κεριών φαίνεται να είναι μια ενασχόληση που στοιχίζειπερισσότερο από π.χ κατασκευές που θα φτιάξετε από χαρτί, σκοινί, ύφασμα κλπ. υπάρχει ένας παράγοντας που διαφοροποιείαυτήν την εντύπωση και κάνει τελικώς τηνκηροπλαστική ένα οικονομικό χόμπυ και αυτός δεν είναι παρά το γεγονός ότι καμιά ποσότητα πρώτης ύλης δεν πηγαίνει χαμένη. Ακόμη και η παραφίνη που θα τρέξει ενώ δουλεύετε, μπορεί να ξαναμαζευτεί και να ξαναζεσταθεί, όπως φυσικά και όλα μα όλα τα υπολείμματα από καμένα κεριά, ενώ η φτηνότερη πρώτη ύλη είναι ...τα πολύ φτηνά έτοιμα κεριά που θα βρείτε στο εμπόριο και που επίσης αφού τα λιώσετε, όπως θα κάνατε με παραφίνη σε πλάκες ή σκόνη, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για να κατασκευάσετε ένα εντελώς καινούργιο κερί σε όποιο σχήμα και απόχρωση θέλετε, προσθέτοντας χρώμα, άρωμα ή και κάθε είδους πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία.


Για παράδειγμα, το να κατασκευάσετε τα δικά σας αρωματικά ρεσώ, χρησιμοποιώντας τις βάσεις-θήκες από ρεσώ που έχετε ήδη κάψει και ως πρώτη ύλη παραφίνης υπολείμματα κάθεείδους κεριού ή ένα μεγάλο απλό λευκό κερί που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη σπιτιού ακόμη και με 1-2 ευρώ και θα το λιώσετε εκ νέρου, προσθέτοντας όποιο άρωμα σας αρέσει, θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να αγοράσετε έτοιμααρωματικά ρεσώ.

Ακόμη όμως κι αν θελήσετε να μην ...ανακυκλώνετε και την ελάχιστη ποσότητα κεριού, αν για τον οποιονδήποτε λόγο θελήσετε να πετάξετε λιωμένη παραφίνη, δεν θα το κάνετε ποτέ χύνοντας σε νεροχύτες και αποχετεύσεις, όταν στερεοποιηθεί θα βουλώσει τις σωληνώσεις με τρόπο που κανένα από τα αποφρακτικά που μπορείτε εσείς να χρησιμοποιήσετε δεν θα έχει αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε την συμβολή υδραυλικού.
Για τον όποιο λόγο λοιπόν κι αν σας είναι άχρηστη μια ποσότητα υγρής παραφίνης, απλώς αφήστε να στερεοποιηθεί και πετάξτε στα σκουπίδια.

Και φυσικά όσο ανεβαίνει και η διακοσμητική ...αξία των κεριών που θα κατασκευάσετε, χρησιμοποιώντας χρώμα, καλούπια με ιδιαίτερα σχήματα, τεχνικές και τρυκ ή ιδιαίτεραδιακοσμητικά στοιχεία πχ αποξηραμένα λουλούδια, φρούτα, κοχύλια, κλπ. που είτε θα ανακατέψετε στο μείγμα υγρής παραφίνης είτε θα τα προσθέσετε εκ των υστέρων στηνεξωτερική επιφάνεια του κεριού, δεν τίθεται καν θέμασύγκρισης κόστους κατασκευής με το να αγοράσετε έτοιμα τέτοια κεριά, τόσο για το σπίτι σας όσο και για δώρα, σαφώς είναι πολύ οικονομικότερο να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Χρησιμοποιώντας παλιότερα καμένα κεριά

Τοποθετείτε τα κομμάτια από παλιά μεταχειρισμένα-καμμένακεριά στο μπεν μαρί.
Με το που θα λιώσουν - ρευστοποιηθούν, απλώς "ψαρεύετε" με ένα κουτάλι και απομακρύνετε όλα τα "σκουπίδια" όπως φυτίλια, μαύρα καμμένα υπολείμματα, διακοσμητικά κλπ. έτσι ώστε να προκύψει ένα καθαρό μείγμα και με το οποίο μπορείτε ναδουλέψετε όπως ακριβώς κι αν είχατε χρησιμοποιήσεικαινούργια καθαρή παραφίνη.

Αυτός ο τρόπος, της κατασκευής κεριών με πρώτη ύληυπολείμματα από παλιά κεριά, είναι ο πιο ενδεδειγμένος και για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με το αντικείμενο τηςκηροπλαστικής, αφού με ελάχιστο κόστος θα μπορέσετε ναπειραματείστε και να εξοικειωθείτε αρχικά με την όλη διαδικασία και μην ξεχνάτε ότι όλα τα ...λάθη διορθώνονται, αφού όποιο κερί και για όποιον λόγο κι αν αποτύχει, απλώς το ...ξαναλιώνετε και ξαναδοκιμάζετε, εξάλλου τα χειροποίητακεριά είναι από τις κατ΄εξοχήν κατασκευές που είναι βέβαιονπως το πρώτο αποτέλεσμα που θα πετύχετε ως εντελώςαρχάριοι δεν θα είναι τέλειο, αλλά αυτή ακριβώς είναι και ηομορφιά της όλης διαδικασίας. Το να βλέπετε σταδιακά τόσο την πρακτική σας ικανότητα όσο και την φαντασία σας σε ό,τι αφορά σχήμα, χρώματα και τεχνικές να βελτιώνονται βήμα - βήμα.

Kαι...

* H οικονομικότερη παραφίνη είναι αυτή σε πλάκες, όσο μεγαλύτερη η συσκευασία τόσο πιο συμφέρουσες οι τιμές και ο πιο απλός τρόπος για να σπάσετε μια πλάκα παραφίνης σε κομμάτια, είναι να την κλείσετε σε μια νάϋλον σακούλα και να την πετάξετε 1-2 φορές στο πάτωμα.


* Τα φυτίλια θα πρέπει να είναι κερωμένα.

Εκτός λοιπόν από τα έτοιμα κερωμένα φυτίλια που θα βρείτε στην αγορά, θα πρέπει να τα βουτήξετε μέσα στην ζεστή παραφίνη και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε.
* Τα ιδανικά φυτίλια για κατασκευές μέσα σε δοχεία, κοχύλια κλπ. είναι τα ήδη κερωμένα φυτίλια στερεωμένα στην ειδική μεταλλική βάση. Ακουμπήστε τα στο κέντρο του δοχείου είτε πριν είτε αφ΄ότου ρίξετε την λιωμένη παραφίνη και αν χρειάζεται, ανάλογα με το ύψος του δοχείου, στερεώστε/δέστε την κορυφή με ένα καλαμάκι ή μανταλάκι για να παραμείνουν όρθια και σε ευθεία θέση έως ότου σκληρύνει το κερί.

* Για την σωστή καύση κεριών ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, συνήθως άνω των 15-18 εκατοστών, όποιο κι αν είναι το σχήμα τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα φυτίλι. Ένα μεγάλο κερί μπορεί να έχει 2 ή και 3 φυτίλια, τα τοποθετείτε όλα με τον ίδιο κλασσικό τρόπο, φροντίζοντας απλώς ανάμεσά τους να υπάρχει μια σχετική και ίση απόσταση αν τα φυτίλια είναι πάνω από 2.

* Ειδικά στην αρχή, πριν αποκτήσετε μια σχετική εμπειρία, χρησιμοποιείστε αρκετά μεγαλύτερα φυτίλια από το μέγεθος των καλουπιών, έτσι κι αλλιώς είναι το φτηνότερο από όλα τα υλικά κηροπλαστικής, ώστε και ευκολότερα να το στερεώσετε/δέσετε στην πάνω μεριά και σίγουρα να περισσεύει στο κάτω μέρος τόσο που αφού ξεκαλουπώσετε και αναποδογυρίσετε το κερί να το κόψετε με άνεση στους 1-2 πόντους που θα πρέπει να είναι το μήκος φυτιλιού ενός έτοιμου κεριού, ανάλογα και με το μέγεθός του.

*Ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα κατασκευή για αρχάριους, είναι τα κεράκια ρεσώ μεγάλου μεγέθους που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ως καλούπι μια φόρμα με χωρίσματα για ...μάφινς.

Λιώστε παραφίνη, προσθέστε αν θέλετε χρώμα και άρωμα, αλείψτε τα φορμάκια μεσπορέλαιο και γεμίστε κάθε θήκη αφού πριν τοποθετήσετε ένα κερωμένο φυτίλι με μεταλλική βάση. Συμπληρώστε στο κέντρο παραφίνη, στο σημείο που το κάθε κεράκι θασυρρικνωθεί όταν στερεοποιηθεί, αφήστε νασκληρύνει εντελώς το κερί και ξεφορμάρετεσαν να ήταν ...κεκάκια.
* Οι κατασκευές χειροποίητων κεριών με την μέθοδο του γεμίσματος, βάζοντας δηλαδή την παραφίνη μέσα σε κάθε είδους σκεύος, δοχείο ή αντικείμενο όπου και θα ανάψετε το κερί, είναι ιδανικές για αρχάριους αφού τελικά ορατή είναι μόνο η επάνω και όχι η γύρω γύρω επιφάνεια του κεριού, που πιθανόν να είχε ατέλειες και το μοναδικό που θα απομένει να εστιάσετε είναι το σωστό μέγεθος φυτιλιού. Αν ανάψετε το κερί και διαπιστώσετε ότι καπνίζει, δεν καίγεται κανονικά παρά μόνο γύρω γύρω από το φυτίλι κλπ. το κερί σας χρειάζεται ή μικρότερς ή μεγαλύτερς διαμέτρου φυτίλι.
Απλώς ξαναλιώστε το κερί και δοκιμάστε πάλι με άλλο φυτίλι έως να βρείτε και εμπειρικά το σωστό μέγεθος ανάλογα με την διάμετρο του κεριού, κάτι που θα ισχύει για κάθε τύπου κεριού, ακόμη δηλαδή και για ένα κερί ίδιου μεγέθους αλλά σε καλούπι.

* Η διαδικασία κατασκευής κεριών με διαφορετικές αποχρώσεις ανά επίπεδα, είναι ίδια με την αντίστοιχη παρασκευή ....ζελέ. Απλώς χρησιμοποιείται παραφίνη που έχετε προσθέσει διαφορετικό χρώμα ή και λιγότερο ή περισσότερο χρώμα της ίδιας απόχρωσης, και αφήνετε να στερεοποιηθεί αλλά όχι εντελώς το κερί της στην κάθε στρώση πρινπροσθέσετε την επόμενη απόχρωση. Μην ξεχνάτε ότι για κάθε στρώση, θα χρειαστεί να τρυπήσετε ελαφρά την επιφάνεια και να συμπληρώσετε παραφίνη με το που θα αρχίσει να σκληραίνει το κερί, μόνον έτσι δεν θα υπάρχουν κενά στο εσωτερικό.
*Για κάθε είδους κατασκευές που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μείγματα παραφίνης διαφορετικής απόχρωσης, ο πρακτικότερος τρόπος είναι αφού ζεστάνετε την άσπρη κοινή παραφίνη σε μπεν μαρί, να χωρίσετε την ποσότητα σε μερικά κονσερβοκούτια όπου και θα προσθέσετε και θα ανακατέψετε το χρώμα.

*Για να δοκιμάσετε την τελική απόχρωση σε χρωματιστά κεριά, απλώστε μια μικρή ποσότητα χρωματισμένης παραφίνης σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να θυμάστε ότι όλοι οι τύποι χρώματος, ζαχαροπλαστικής, τρίμμα κηρομπογιάς κλπ. δίνουν γενικά μια αχνή-παλ τελική απόχρωση στο κερί, για να έχετε πραγματικά "ζωντανό" και έντονο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ειδικό χρώμα για κεριά.

*Tα πάσης φύσεως σκεύη κουζίνας πχ κυπελάκια, φορμάκια, παγοθήκες κλπ. μεταλλικά ή από καουτσούκ, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές, είναι από τα οικονομικότερα ...καλούπια για κεριά.

*Η γενική απάντηση στο ερώτημα "πόσο χρώμα, πόσο άρωμα πρέπει να βάλω;" είναι ανάλογη με τον τύπο χρωμάτων και αρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, τα ειδικά χρώματα για κερί συνήθως αναγράφουν στην συσκευασία τις σχετικές αναλογίες, ενώ 3-4 σταγόνες άρωμα είναι συνήθως αρκετές για ένα κερί μετρίου μεγέθους.
* Την τελειότερη εμφάνιση την δίνουν τα μεταλλικά - ανοξείδωτα καλούπια. Τέτοιο είδος καλουπιού μπορείτε να κατασκευάσετε από κάθε μορφής κονσερβοκούτι, αν το εσωτερικό τους μέρος είναι εντελώς λείο το ίδιο θα συμβεί και στην επιφάνεια του κεριού, αν έχει σχέδια π.χ γραμμώσεις, αυλακιές κλπ. και αυτά θα αποτυπωθούν πάνω το κερί.
* Εκτός από τα ρεσώ, κανένα άλλο κερί δεν καίγεται εξ΄ολοκλήρου όλα αφού καούν αφήνουν μικρά ή μεγαλύτερα υπολείμματα. Μαζεύετε όλα τα καμμένα μεταχειρισμένα κεριά σε μια σακούλα για να τα ξαναλιώσετε, αυτή είναι η ...οικονομικότερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε από την αρχή καινούργια κεριά.
* Όπως ακριβώς συμβαίνει πχ σε κατασκευές που χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα κόλλα χειροτεχνίας, έτσι και στα κεριά η πιο συχνή οδηγία που θα συναντήσετε για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να σκληρύνουν εντελώς είναι ..."μια ολόκληρη νύχτα". Σε πολλές βεβαίως περιπτώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του κεριού, το καλούπι, το είδος παραφίνης, τις συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου κλπ. μερικές ώρες είναι αρκετές για να στερεοποιηθεί το κερί, απλώς ειδικά στα κεριά σε καλούπι πριν αποπειραθείτε να το βγάλετε, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνειά του έχει πραγματικά σκληρύνει (δεν πατιέται καθόλου με τα δαχτυλά σας).

* Η θερμοκρασία της παραφίνης, ανάλογα με το είδος της, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για την κατασκευή κεριών σε καλούπια, τόσο για την εύκολη εξαγωγή του κεριού από αυτά όσο και για την γενική εμφάνιση του. Αν στην συσκευασία της παραφίνης δεν αναγράφεται η θερμοκρασία τήξης ή δουλεύοντας με υπολείμματα μεταχειρισμένων κεριών, ζεστάνετε έως τους 80-90 βαθμούς, είναι μια μέση θερμοκρασία κατά την οποία οι περισσότερες παραφίνες συμπεριφέρονται ικανοποιητικά.


* Η επάλειψη του καλουπιού με ελάχιστο σπορέλαιο θα σας διευκολύνει στην εξαγωγή του κεριού από το καλούπι όπως και η τοποθέτησή του, αφού έχει πλήρως στερεοποιηθεί το κερί, για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Η παραφίνη όσο παγώνει συρρικνώνεται κι έτσι δημιουργείται ανάμεσα στο κερί και το καλούπι το ελάχιστο απαιτούμενο κενό ώστε να αποκολληθεί εύκολα.

* Χρησιμοποιώντας είτε έτοιμα καλούπια για κεριά είτε αυτοσχέδια πχ μια συσκευασία από γάλα ή χυμό, κονσερβοκούτια κλπ. και αν φυσικά δεν χρησιμοποιήσετε την ειδική μεταλλική βάση για την στήριξη του φυτιλιού αλλά το περάσετε από μια μικρή τρύπα από το κάτω μέρος του καλουπιού, αφού βγάλετε το κερί από το καλούπι ως επάνω επιφάνεια του θα είναι η πλευρά που βρισκόταν στην βάση του καλουπιού, αφού αυτή θα είναι σίγουρα η πιο ίσια και ομοιόμορφη.
* Για να γεμίστε το κενό που δημιουργείται στο κέντρο γύρω από το φυτίλι, σε κάθε κερί όταν παραφίνη στερεοποιηθεί, τρυπήστε ελαφρά με ένα αιχμηρό αντικείμενο την επιφάνεια στο κέντρο του κεριού και προσθέστε επιπλέον λιωμένη παραφίνη. Αφήστε ξανά να στερεοποιηθεί κι αν χρειαστεί επαναλάβετε έως ότου σε όλα τα σημεία το κερί να έχει το ίδιο ύψος.
* Η εξωτερική επιφάνεια των κεριών μπορεί να διακοσμηθεί με χρώμα, τεχνικές κλπ. όπως ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο υλικό κι αυτός είναι ένας τρόπος και για να "κρυφτούν" πιθανές ατέλειες. Αφού τρίψετε το κερί ελαφρά με ένα πολύ πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, μπορείτε να το ζωγραφίσετε με ειδικά χρώματα για κερί, να εφαρμόσετε τεχνική ντεκουπάζ, να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία όπως ύφασμα, αποξηραμένα λουλούδια φρούτα κλπ. που είτε θα κολλήσετε με κόλλα είτε θα καρφώσετε με μικρές καρφίτσες πάνω στην επιφάνεια του κεριού.

* Ο τύπος παραφίνης, σκληρή πιο μαλακή κλπ, εκτός από τον ρόλο στην τελική όψη κεριού, είναι καθοριστικός και σε περιπτώσεις που θέλετε, με τον όποιο τρόπο, να επεξεργαστείτε την επιφάνεια του κεριού πριν σκληρύνει εντελώς, να σκαλίσετε σχέδια κλπ.

Δείτε για παράδειγμα στο video μιαεκπληκτική πραγματικά, επαγγελματικήβεβαίως κατασκευή διακοσμητικού κεριού, με την μέθοδο της απανωτής βύθισης σε μείγμα μαλακής παραφίνης διαφορετικώναποχρώσεων, μια διαδικασία που σε "μικρογραφία" έστω μπορείτε ναδοκιμάσετε χρησιμοποιώντας ένα λευκό και λεπτό έτοιμο κερί του εμπορίου που θα βουτήξετε εναλλάξ σε κονσερβοκούτια με μείγμα μαλακήςπαραφίνης και θα σκαλίσετε πάνω του λιγότερα και πιο απλά σχέδια, αποκαλύπτοντας κατά τόπους όλες τις εσωτερικές αποχρώσεις του κεριού. Σημαντική λεπτομέρεια σε αυτού του τύπου τις κατασκευές, μετά από την βύθιση σε ένα μείγμα παραφίνης και πριν την επόμενη σε διαφορετικό χρώμα, θα πρέπει να το βουτήξετε σε κρύο νερό.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ VIDEO



soulouposeto.gr/2014/07/b.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top