0
Οικολογικά υλικά δόμησης

Η στροφή στην οικολογία δεν είναι πια μόδα , αλλά επιτακτική ανάγκη για τη σωτηρία του πλανήτη και κατ” επέκταση και της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε μια περίοδο έντονης περιβαλλοντικής κρίσης , καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε διάφορες λέξεις όπως «green» , «eco» , «bio» και επηρεαζόμαστε . Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται και ο τομέας των κατασκευών . Οταν ξεκινάει να κατασκευαστεί ενα κτίριο απο την μελέτη έως και την κατασκευή λαμβάνονται πολύ σοβαρά πλέον οι αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τον άνθρωπο .

Οι επιπτώσεις των μη οικολογικών υλικών

Η επιλογή των δομικών υλικών που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές οικολογικές μας ανάγκες μπορούν να επιφέρουν :
Κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας
Διαταραχή του περιβάλλοντος απο την εξόρυξη των πρώτων υλών , την παραγωγή , τη μεταφορά και τη χρήση των δομικών υλικών
Πτώση της παραγωγικότητας του ανθρώπου που ζεί και εργάζεται σε ένα κτίριο
Επιδείνωση του μικροκλίματος γύρω απο ένα κτίριο

Πότε ένα υλικό είναι οικολογικό

Ενα υλικό είναι οικολογικό όταν πληρεί αρκετές ή και το σύνολο των παρακάτω παραμέτρων :



Είναι ανακυκλώσιμο και αφομοιώσιμο από το περιβάλλον



Δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία του



Δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών και πρώτων υλών , ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά απο τον πλανήτη



Δεν είναι τοξικό ή βλαβερό για την υγεία των χρηστών και για το περιβάλλον

Τα καλύτερα δομικά υλικά

Είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οικολογικής δόμησης

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό , απόλυτα αφομοιώσιμο από το περιβάλλον που έχει απίστευτα πολλές εφαρμογές στην εσωτερική αρχιτεκτονική και την διακόσμηση (πάτωμα , έπιπλα , κουφώματα , σκεπές κλπ.) Ωστόσο αυτό ισχύει μόνο όταν η χρήση του σε έναν τόπο συνοδεύεται από ελεγχόμενες και πιστοποιημένες δασικές καλλιέργειες . Η μαζική χρήση του ξύλου στην Ελλάδα προυποθέτει και την αντίστοιχη ανάπτυξη καλλιεργειών οικοδομικής ξυλείας με αυστηρά πρότυπα διαχείρησης . Επίσης βασική προυπόθεση είναι κατά την επεξεργασία και συντήρηση των προιόντων ξυλείας να χρησιμοποιούνται φυσικά αβλαβή παρασιτοκτόνα και μη τοξικά υλικά φυτικής προέλευσης (φυτικά έλαια , κερί , φυτικές ρητίνες )



Τα κεραμικά προιόντα που βρίσκουμε σε αυτή την κατηγορία τα τούβλα , τα κεραμίδια και τα πλακάκια . Τα κεραμικά είναι φυσικά προιόντα με βάση το χώμα και το νερό , ανακυκλώσιμα , μη τοξικά και προσφέρουν πολύ καλές ιδιότητες για τις ανάγκες του εσωτερικού χώρου . Το μειονέκτημα από την άποψη της οικολογίας είναι ότι αρκετά μεγάλη ενέργεια για το ψήσιμό τους. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει η χρήση της άψητης αργίλου (πλίνθοι). Η ωμή άργιλος , κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμόπλινθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζει με αυτά του σκυροδέματος , αποκαλύπτεται ότι είναι ένα άριστο δομικό υλικό όσον αφορά στη μηχανική αντοχή , στη θερμική μόνωση και στη δυνατότητα αναπνοής των εξωτερικών τοίχων .


Η πέτρα είναι ένα απόλυτο φυσικό προιόν δόμησης με άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες και μεγάλη αντοχή . Φυσικά η αλόγιστη εξόρυξη πέτρας , όπως για παράδειγμα του μαρμάρου αλλοιώνει αισθητικά και υποβαθμίζει περιβαλλοντικά το τοπίο . Επιπλέον , θα πρέπει η πέτρα για να είναι οικολογική να μην έχει περαστεί με τοξικά βερνίκια .




Ο ασβέστης είναι φυσικό υλικό που αφήνει το κτίριο να αναπνέει επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος . Επίσης έχει εύκολη συντήρηση και ανακατασκευή στις ζώνες που υφίστανται φθορές με το πέρασμα του χρόνου και επιπλέον , προσδίδει στους τοίχους την χαρακτηριστική ομαλή υφή με τις καμπυλωμένες γωνίες .

Κόλλα απο καουτσούκ. Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο . Αντίθετα η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προιόν , ατοξικό , αρκετά σταθερή που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στον χρόνο .


Ηρακλείτης ή Ξυλόμαλλο είναι ένα μονωτικό υλικό που παράγεται από πρόσμιξη τσιμέντου και ινών ξύλου . Σε αντίθεση με τα περισσότερα μονωτικά υλικά χημικής προελεύσεως , το ξυλόμαλλο είναι ανακυκλώσιμο , αβλαβές για την υγεία , παράγεται χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας , καίγεται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες .


Κερί από μέλλισες . Το κερί μελισσών είναι το καλύτερο μέσο για το φινίρισμα και την προστασία των ξύλινων δαπέδων και άλλων ξυλοκατασκευών .


Πλέγμα γιούτας πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί . Στην κατασκευή εσωτερικών μονωτικών επιχρισμάτων με βάση φόδρα από πλέγμα γιούτας , απορροφώνται οι τάσεις , λόγω της συστολής που προκαλεί η εξάτμιση του νερού του κονιάματος , ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μικρών ρηγματώσεων .



Διογκωμένος φελλός απόλυτα υγιεινό θερμομονωτικό υλικό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας παραγωγής και 100% ανακυκλώσιμο . Προσοχή όμως γιατί ορισμένοι κατασκευαστές χρισιμοποιούν κατά την τοποθέτησή του συνθετικές κόλλες με φορμαλδεύδη . Πρέπει να διατίθεται με πιστοποιητικό . Μοναδικό μειονέκτημά του είναι η υψηλή τιμή του σε σχέση με τα υπόλοιπα μονωτικά .


Ξύλο εμποτισμένο με μαγνήσιο εκτιμάται ιδιαίτερα στη βιοοικοδομική . Μερικά απο τα κυριότερα πλεονεκτήματα του , είναι η καλή θερμική και ακουστική του μόνωση , η ικανότητα αναπνοής , η μικρή υγροσκοπικότητα , το γεγονός ότι είναι ηλεκτρικά ουδέτερο και μη ραδιενεργό .


Οικολογικά χρώματα η ασφαλέστερη και ουσιαστικά οικολογική επιλογή είναι τα χρώματα από φυσικά συστατικά που έχουν ως πρώτη ύλη φυτικές ρητίνες και έλαια , κεριά , ορυκτά υλικά όπως κιμωλία , βόρακας , ώχρα , τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο , φιλικά προς το περιβάλλον , πλήρως ανακυκλώσιμα και με αποτελέσματα ισάξια με τα αντίστοιχα χημικά .



Τώρα υπάρχουν και άλλα υλικά ειδικά και ανάλογα για κάθε κατηγορία όπου μπορείτε να τα δείτε εδώ

http://www.eletech.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top