0
Η απληστία του ανθρώπου και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της βιομηχανίας έχει αρχίσει σιγά σιγά να αλλοιώνει το περιβάλλον. Πώς θα μπορούσαμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τη φύση, με κοινό όφελος και χωρίς να την επιβαρύνουμε;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία ήσυχη επαρχία της Ιάβας, με λόφους οι οποίοι είναι γεμάτοι σωλήνες. Οι σωλήνες αυτοί μεταφέρουν ατμό και θερμότητα από το ηφαίστειο που κάποτε εξερράγη.



Κατά μήκος του -γεμάτου ηφαίστεια- Δαχτυλιδιού της Φωτιάς, ο Γεωθερμικός Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Windu Wayang χρησιμοποιεί τη θερμότητα της Γης για την παραγωγή ενέργειας εκπέμποντας ελάχιστα ή καθόλου αέρια του θερμοκηπίου και έχει ως στόχο να επεκταθεί αποτελώντας το μεγαλύτερο οικολογικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.

«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πόρο», λέει ο Boyke Bratakusuma, μηχανικός στο εργοστάσιο. Οπως ο ίδιος επισημαίνει η Star Energy με έδρα την Τζακάρτα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις στη σκιά των βουνών Wayang και Windu.
Πράγματι, αυτό το έθνος έχει τα μεγαλύτερα γνωστά γεωθερμικά αποθέματα στον κόσμο και χρειάζεται απεγνωσμένα την καθαρή ενέργεια. Αποτελώντας την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, το 1/4 του πληθυσμού της εξακολουθούν να ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η γεωθερμική έρχεται ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα και έχει δυνατότητες πέρα από την Ινδονησία. Θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με την παραγωγή άφθονων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα παγκόσμια αποθέματα σε περίπου 200 γιγαβάτ, δηλαδή το διπλάσιο της συνολικής παραγωγικής ικανότητας όλων των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες προσπαθειών, μόνο το 6,5% του εν λόγω δυναμικού έχει αξιοποιηθεί.

Η Ινδονησία, μια αλυσίδα από περισσότερα από 17.000 νησιά, έχει δεκάδες ενεργά ηφαίστεια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτά τα ηφαίστεια προσφέρουν στο έθνος μια ισχυρή πηγή ενέργειας μέσω υπόγειων δεξαμενών με ζεστό νερό που διαρρέει από λιωμένο πέτρωμα. Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξάγουν ατμό από τις δεξαμενές και το χρησιμοποιούν για να ενεργοποιήσουν τις τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Γιατί λοιπόν δεν εκμεταλλευόμαστε τα ηφαίστεια για την παραγωγή οικονομικής και οικολογικής ενέργειας; «Οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής είναι πιο περίπλοκες από την οικοδόμηση ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων» εξηγεί ο Μπεν Μάτεκ, βιομηχανικός αναλυτής για την Εταιρεία Γεωθερμικής Ενέργειας. «Είναι πολύ πιο εύκολο να πετάξουν μερικούς ηλιακούς συλλέκτες σε ένα αγρόκτημα» επισημαίνει.

Ωστόσο, η γεωθερμική εκτός από «καθαρή» ενέργεια, προσφέρει κάτι που οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν: Συνεχές ρεύμα. Με μια σταθερή παροχή ατμού, οι γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν χρειάζεται να περιμένουν τον ήλιο να λάμψει ή τον άνεμο να φυσήξει για να λειτουργούν ασταμάτητα.








iefimerida
http://thecuriosityofcat.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top