0
Όσοι χάνουν μισή ώρα ύπνου την ημέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Ντόχα κι επισημαίνουν πως, η απώλεια ύπνου διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό.


Για τον επικεφαλής της έρευνας , καθηγητή Σαχνράντ Ταχέρι, από την Ιατρική Σχολή "Weill Cornell Medical College" στη Ντόχα του Κατάρ, πολλοί άνθρωποι χάνουν ώρες ύπνου καθημερινά τις οποίες αναπληρώνουν τα Σαββατοκύριακα.


Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου σε ημερήσια βάση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μεταβολισμού η οποία με την σειρά της, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο Ταχέρι δήλωσε ότι τα πορίσματα της έρευνάς του υποδεικνύουν πως, όταν κοιμόμαστε επαρκώς την ημέρα, ο μεταβολισμός μας λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο .

Οι ερευνητές από τη Ντόχα μελέτησαν 522 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και τους χώρισαν σε ομάδες συστηματικής φροντίδας, επιπλέον άσκησης ή διατροφής και άσκησης. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, όσοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι και να έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο.

Μόνο μισή ώρα χαμένου ύπνου την ημέρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα, επισημαίνουν οι επιστήμονες. "Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, ο ύπνος μακράς διάρκειας συνδέεται με την παχυσαρκία και με την εμφάνιση του διαβήτη.



Εμείς ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι μόλις 30 λεπτά λιγότερου ύπνου ημερησίως αρκούν για να προκαλέσουν βλάβες μακροπρόθεσμα ως προς την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη", αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής, Σαχράντ Ταχέρι και προσθέτει: "Κάτι τέτοιο ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι ο "κουτσουρεμένος" ύπνος είχε συνδεθεί με συσσωρευτικές μεταβολικές επιπτώσεις".

Για τον επικεφαλής της έρευνας, καλό θα είναι να υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ένα υγιές μοτίβο ύπνου και μία ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.




http://www.seleo.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top