0
Η αξιότιμη κα S. Cavitch στο βιβλίο της "Τhe sopamaker's companion" παραθέτει homemade συνταγή για υγρό απορυπαντικό πλυντηρίου. Σύμφωνα με τη συνταγή, πρώτα φτιάχνουμε στερεό σαπούνι με λάδι καρύδας, φοινικέλαιο και μαργαρίνη (χωρίς υπερλίπανση), βάζουμε και μερικά πρόσθετα και στο τέλος τρίβουμε το σαπούνι και το διαλύουμε σε νερό.

Και γιατί μανδάμ δε μας δίδετε συνταγή για υγρό σαπούνι από την αρχή, παρά μας παιδεύετε με το τρίψιμο? (Ι just hate this).

Προσάρμοσα κι εγώ τη συνταγή στα έτοιμα flakes από σαπούνι ελαιόλαδου που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ και βουαλά.

σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου

~500 γρ. flakes από σαπούνι ελαιόλαδου
~1 κ.σ. borax (pop και μινωίτισσα, τα παράπονά σας στην κα Cavitch :)
~1/2 κ.γ. αλάτι
~1 κ.σ. baking soda
~500 ml νερό
~125 ml ξίδι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 400 ml από το νερό, το ζεσταίνουμε καλά και προσθέτουμε τα flakes. Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, το αποσύρουμε και ανακατεύουμε για να διαλυθεί το σαπούνι. Αφήνουμε το μίγμα για μέρα.

Στα υπόλοιπα 100ml νερού, προσθετουμε το borax, το αλάτι, τη baking soda και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε ξανά. Το ξίδι παίζει το ρόλο του μαλακτικού, οπότε δε θα ήταν άσχημη ιδέα να προσθέσουμε και αιθέριο λεβάντας για άρωμα.

Με τις υγείες σας :)

update:
Σαπούνι ελαιολάδου σε flakes: Είναι το τριμμένο άσπρο ή πράσινο σαπούνι που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, συνήθως με την εμπορική ονομασία "Αρκάδι". Αν και στην ΑΒέχω βρει και πολύ καλό ιδιωτικής ετικέτας.
Βorax: τετραβορικό νάτριο, ομογενοποιητής και αποσκληρυντικό του νερού. Βρίσκεται σε κάποια φαρμακεία και σίγουρα στο Μπαχάρ.





http://aromacooking.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top