0
Η πιο πράσινη πόλη του κόσμου φιλοδοξεί να γίνει το Βανκούβερ μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού όπως ανακοίνωσε θα στρώσει τους δρόμους του με πρωτοποριακή άσφαλτο από ...


ανακυκλωμένο πλαστικό, εξοικονομώντας καύσιμο και μειώνοντας αισθητά τους ρύπους.

Σύμφωνα με τη πρωτοποριακή αυτή διαδικασία, θα επαναχρησιμοποιηθούν κοινά πλαστικά απορρίμματα από τους κάδους ανακύκλωσης, και σε συνεργασία με την εταιρεία GreenMantra, με έδρα το Τορόντο, θα δημιουργηθεί ένα υλικό που μοιάζει με κοκκώδες κερί, το οποίο θα προστεθεί στο μείγμα ασφάλτου.




Το νέο αυτό υλικό θα επιτρέπει στην άσφαλτο να απλώνεται πιο εύκολα και θα πολτοποιείται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, περιορίζοντας έτσι το κόστος του καυσίμου που απαιτείται για τη θέρμανση της.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το συμβατικό μείγμα ασφάλτου πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 140 – 160 βαθμών Κελσίου για να απλωθεί στην επιφάνεια, ωστόσο το νέο μείγμα χρειάζεται θερμοκρασία έως και 40 βαθμούς χαμηλότερη από το συμβατικό, καταναλώνοντας 20% λιγότερο καύσιμο, εξοικονομώντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Βέβαια το ανακυκλωμένο πλαστικό θα αυξήσει το κόστος της κατασκευής ενός δρόμου κατά 1-3%, όμως θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 300 τόνους το χρόνο, ποσότητα που αποτελεί μια σημαντική αρχή για να ανακηρυχθεί το Βανκούβερ «η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο».


http://www.iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top