0

Ο λιναρόσπορος

Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία είναι ο σπόρος του φυτού ΛΙΝΟΣ, γνωστού από την αρχαιότητα.

Τι περιέχει...

???

: ω3-λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μονοάκορεστα λιπαρά οξέα.

Αποτελεί την κύρια πηγή ΛΙΓΝΑΝΩΝ. Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης.

Οφέλη για την υγεία

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο λιναρόσπορος έχουν έναν εξισορροπητικό ρόλο στην διατροφή . Διορθώνουν ανισορροπίες που τυχόν υπάρχουν στη σύγχρονη διατροφή και που οδηγούν σε προβλήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη που παρέχει ο Λιναρόσπορος στην υγεία είναι:

Καρδιά:

Το λάδι του λιναρόσπορου (Λινέλαιο) και ο χρυσός λιναρόσπορος βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Καθιστά τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη διότι μετατρέπει το α-λινολενικό οξύ που περιέχει το λινέλαιο σε Εικοσιπεντανοϊκό οξύ ( EPA) . Το Λινέλαιο μειώνει την αυξημένη πίεση του αίματος σε άτομα που έχουν υπέρταση λόγω της παρουσία μιας ουσίας πολύ παρόμοιας χημικώς με την Προσταγλανδίνη Ε1 .
Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA (α-λινολενικό οξύ) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με τη μείωση της χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συσσώρευση βλαβερών εναποθέσεων στις αρτηρίες .

Καρκίνος:

Ο Λιναρόσπορος περιέχει φυτικές ίνες και ωμέγα - 3 λιπαρά σε μορφή α-λινολενικού οξέος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον μια μελέτη σε γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έδειξε μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη του όγκου με την προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή τους . Το 2009 μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα εικοσαπεντανοϊκού οξέος βοήθησε ασθενείς με καρκίνο να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα .

Διαβήτης:

Ο λιναρόσπορος, διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στα σωστά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που αν δεν ανέστρεψαν το διαβήτη, κατάφεραν να τον διαχειριστούν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου.

Πεπτικό σύστημα:

Είναι το πιο ανώδυνο υπακτικό και θεραπευτικό ποιόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και για τον βλεννογόνο του στομάχου Μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.

Μάτια και όραση:

Το Λινέλαιο μπορεί να βελτιώσει την όραση και την αντίληψη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το λινέλαιο παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό , την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδή.

Μαλλιά και δέρμα:

Το λινέλαιο βοηθάει στα θαμπά και ξηρά μαλλιά καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων (αντιφλεγμονώδη δράση) .

Ανοσοποιητικό σύστημα:

Το Λινέλαιο διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας .Η περιεκτικότητα του σε άλφα - λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση.

Μεταβολισμός:

Το λινέλαιο αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Επίσης διευκολύνει την απώλεια βάρους σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία.

Εγκυμοσύνη:

Αν και οι σχετικές έρευνες είναι σπάνιες, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των λιγνανών που φέρονται ως φυσικά οιστρογόνα.

Προτάσεις κατανάλωσης

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν δυο κύρια είδη λιναρόσπορου, ο χρυσός και ο καφέ σπόρος, με τον δεύτερο τύπο να είναι συνηθέστερος στα σουπερ-μάρκετ, ενώ τα διατροφικά τους προφίλ να είναι σχεδόν ίδια.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, όποιον τύπο και να διαλέξετε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό. Πλέον, δεν είναι μια τροφή που δύσκολα θα βρείτε στην αγορά καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την αξία του και όλο και περισσότεροι τον αποζητούν.

Οι τρόποι να τον εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι πολλοί και είναι όλοι εύκολοι: Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών ενώ ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή ψωμιού.

Δοκιμάστε σε συνταγές που απαιτούν 2 κούπες αλεύρι, το ¼ ή το μισό από τη μία κούπα να είναι αλεσμένος λιναρόσπορος. Και αν φοβάστε για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών του φούρνου στο λιναρόσπορο, μπορείτε να πάψετε να φοβάστε. Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών.





Τέλος, μια ιδέα είναι να πασπαλίσετε τα βραστά λαχανικά με λίγους σπόρους για να τα κάνετε λίγο πιο τραγανιστά. Ο λιναρόσπορος θυμίζει στην όψη σουσάμι, οπότε, είναι εύκολο να το αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις.


https://www.facebook.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top