0

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου πριν 2 μήνες περίπου αλλά πλέον τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι. Σύμφωνα με την είδηση, τα περισσότερα πλαστικά μπιμπερό, που χρησιμοποιούνται για...
το τάϊσμα των βρεφών και μικρών παιδιών περιέχουν την ουσία Bisphenol A, η οποία φαίνεται ότι είναι επικίνδυνη.

Η συγκεκριμένη ουσία υπάρχει σύμφωνα με έρευνα στο 95% περίπου των πλαστικών μόνο μπιμπερό (όχι των γυάλινων) αλλά το πρόβλημα είναι ότι καμία εταιρεία δεν αναφέρει αν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη ουσία στην κατασκευή τους. Ο οργανισμός National Childbirth Trust έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και αρκετές χώρες ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους.




Η χημική ουσία Bisphenol A , μιμείται τα οιστρογόνα και απελευθερώνεται στο γάλα (ή σε οποιοδήποτε άλλο υγρό) όταν το μπιμπερό θερμανθεί ή γεμιστεί με ζεστό υγρό (γάλα ή αφέψημα) αλλά και σε μικρότερες ποσότητες ακόμα και αν το υγρό είναι κρύο. Αν και η συγκεκριμένη ουσία έχει εντοπισθεί πάνω από μια δεκαετία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τις περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν μπιμπερό. Μόλις πριν ένα μήνα ολοκληρώθηκε έρευνα στην Αμερική όπου μελετήθηκε η δράση της συγκεκριμένης ουσίας σε πειραματόζωα. Από την έρευνα φάνηκε ότι επηρεάστηκε η συμπεριφορά, ο εγκέφαλος, ο προστάτης, αλλά και η ηλικία στην οποία τα θηλυκά πειραματόζωα έφταναν στην εφηβεία.

Χώρες όπως ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει την πώληση μπιμπερό και πλαστικών μπουκαλιών με την συγκεκριμένη ουσία. Στις ΗΠΑ μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων η Wal-Mart, απέκλεισε από τα ράφια της παρόμοια προϊόντα, και ετοιμάζεται να προωθήσει πλαστικά μπουκάλια και μπιμπερό χωρίς την επίμαχη ουσία.








Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά την Ευρώπη αλλά και την Αγγλία τον περασμένο χρόνο, δόθηκε το πράσινο φως στη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας στα πλαστικά μιας και όπως ειπώθηκε η ποσότητα της ουσίας που λαμβάνει ο καταναλωτής είναι τόσο μικρή ώστε δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του.

Αυτό το οποίο συμβαίνει τελικά είναι ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ασφάλεια του , και των παιδιών του. Όπως αναφέρθηκε από τον οργανισμό στην αρχή του άρθρου, το σωστότερο είναι κάθε εταιρεία να αναφέρει τη χρήση ή μη της ουσίας πάνω στα μπουκάλια και ειδικά στα μπιμπερό, ούτως ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να έχει την δυνατότητα της επιλογής.
Η ασφάλεια του καταναλωτή αλλά και ειδικότερα μιας μερίδας πλυθησμού τόσο ευάλωτης όπως είναι τα βρέφη, πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση. Η άλλη λύση είναι η χρήση των κλασσικών γυάλινων μπιμπερό.


http://medgreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top