0
Τα λουλούδια δεν είναι μόνο για να τα απολαμβάνεις οπτικά και να τα μυρίζεις, αλλά και για να τα τρως. Κάποια μάλιστα είναι θρεπτικότατα, με πολλές βιταμίνες και άκρως ευεργετικά για την υγεία. Μερικά ίσως τα καταναλώνεις σε εβδομαδιαία βάση χωρίς να το συνειδητοποιείς, όπως το μπρόκολο, η αγκινάρα, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η ρίγανη, ο δυόσμος, το γλυκάνισο, ο βασιλικός. Ναι, όλα αυτά είναι λουλούδια, αλλά υπάρχουν και άλλα βρώσιμα, ακόμα πιο όμορφα και ευωδιαστά.
Τηγανητά λουλούδια και άλλες ευωδιαστές νοστιμιές
Τα βρώσιμα άνθη έχουν θεραπευτική αλλά και διατροφική αξία και καταναλώνονται από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε παλιές ανατολίτικες σπεσιαλιτέ έβαζαν βιολέτες,χρυσάνθεμα και ροδοπέταλα, στη ρωμαϊκή κουζίνα χρησιμοποιούσαν συχνά μολόχες και τριαντάφυλλα. Εμείς και οι Ισπανοί εξακολουθούμε και σήμερα να τρώμε γεμιστούς κολοκυθανθούς. Οι Γάλλοι, ιδιαίτερα στον νότο, τρώνε συχνά τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξίδι ή το ελαιόλαδο, όπως και στην Ιταλία. Στη ζαχαροπλαστική – εκτός από τα λουλούδια κονφί, όπως οι βιολέτες της Τουλούζης ή της Πάρμας – χρησιμοποιούνται για τον στολισμό γλυκισμάτων ζαχαρωμένα πέταλα λουλουδιών. Οι βόρειοι λαοί επίσης προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό ή και για να το χρωματίσουν, όταν πρόκειται να βάλουν ένα ολόκληρο κομμάτι επάνω από ένα ψητό ψάρι ή ψητό κρέας. Οι Άγγλοι βάζουν αρμπαρόριζα, μικρά τριαντάφυλλα, αλπικά γαρίφαλα, λουλούδια μέντας, μποράγκο ή μπουράντζα μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους, ενώ στα παγωτά προσθέτουν λουλούδια λεβάντας, αγριοτριανταφυλλιάς (κυνόροδο και μπομπόνα), πανσέδες και αγριοβιολέτες.




Λουλουδάτες βιταμίνες
Τα λουλούδια είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη προσφέροντας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, τα τριαντάφυλλα, οι κατιφέδες και το νεροκάρδαμο είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λουλούδια αποτελούνται κατά 95% από νερό και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν περιέχουν σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι απειροελάχιστες και οι θερμίδες που αποδίδουν.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι: αγαστάχη, ακακία, αμυγδαλιά, βιγκόνια, βιολέτα, περγαμόντο, μάραθος, ρίγανη, δυόσμος, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός, γαρίφαλο, γεράνι, γλαδιόλα, δεντρολίβανο, ημεροκάλη, ηλίανθος, ιβίσκος, κατιφές, κολοκυθιά, λεβάντα, λεμονιά, λωτός, μποράντζα, νεροκάρδαμο, παιόνια, πανσές, πασχαλιά, πορτοκαλιά, πρίμουλα, ροδακινιά, ρομπίνια, σαμπούκος, τουλίπα, τριαντάφυλλο, τριφύλλι, υάκινθος, υπέρικο, χαμομήλι, χρυσάνθεμο, φασκομηλιά, φασολιά κ.ά.
Μακριά από την κουζίνα πρέπει να μένουν αυτά που περιέχουν τοξικές ουσίες λόγω της φυσιολογίας τους ή είναι ραντισμένα με χημικά. Στα δηλητηριώδη λουλούδια περιλαμβάνονται: κομβαλάρια (μιγκέ), δισέντρα (ματωμένη καρδιά), νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, πετούνια, μοσχομπίζελο, ακόνιτο, μυρτιά, ροδόδεντρο και αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο, κληματίς, ντιτζιταλίς, ελέβορος, γουϊστέρια κ.ά.
Για ξεχωριστές περιστάσεις
Παρόλο που η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι συνηθισμένη, εντούτοις αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστές περιστάσεις. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες, κύρια πιάτα, να κάνεις ζαχαρωτά, ζελέ, μαρμελάδες, γλυκά, αφεψήματα και ποτά. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρες ή για τον αρωματισμό του ξιδιού και του ελαιόλαδου.
Αν θέλεις να πειραματιστείς…
Αναζήτησε τα λουλούδια που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, αλλά σιγουρέψου ότι έχεις επαρκείς πληροφορίες για τα είδη που θα χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου και το μέρος από όπου θα τα προμηθευτείς. Αν θελήσεις να πειραματιστείς, οπωσδήποτε πρέπει να ρωτήσεις έναν ειδικό, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν λάθη στην επιλογή και να ξέρεις με σιγουριά ότι το λουλούδι που διάλεξες δεν είναι τοξικό. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την καταλληλότητά του, μπορείς απλώς να γαρνίρεις το πιάτο με πέταλα, για να γίνει πιο εντυπωσιακό, χωρίς να τα φας.

* Χρήσιμες πληροφορίες και πρωτότυπες συνταγές με λουλούδια θα βρεις στο:
valentine.gr
bimag
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top