0

Ξεκινώντας πρέπει να τονίσουμε ότι το ακόνι που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφέρει ανάλογα με το είδος του μαχαιριού. Το ακόνισμα μαχαιριών είναι τέχνη και θα λέγαμε σε μερικές περιπτώσεις δύσκολη διαδικασία για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.Τα ακόνια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα εξής:

1) ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΑΚΟΝΟ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗ Ή ΑΤΣΑΛΕΝΙΑ ΡΑΒΔΟΤο Λαδάκονο Κρήτης είναι ένα εργαλείο εξαιρετικής ποιότητας για ακόνισμα ωστόσο θέλει αρκετή τέχνη έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλό είναι να αρχίσετε με ένα πολύ φθηνό μαχαίρι για να μάθετε τον τρόπο. Το χρησιμοποιούμε για μαλακά χρηστικά μαχαίρια (π.χ. μαχαίρια για κρέας κλπ).Η κεραμική ράβδος είναι ένας κύλινδρος με πλαστικό χερούλι αρκετά εύθραυστο και υπάρχουν σκληροί και λείοι και το χρησιμοποιούμε για το φινίρισμα.



ΥΛΙΚΑΛάδι1 πανάκι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τοποθετούμε το λάδι επάνω στο ακόνι και βάζουμε λίγο λάδι επάνω στο πανάκι και τρίβουμε με αυτό την λάμα του μαχαιριού την οποία θέλουμε για αρχή να τροχίσουμε. Τοποθετούμε την λάμα του μαχαιριού σιγά σιγά έτσι ώστε να έρθει παράλληλα με το ακόνι (η επιφάνεια του μαχαιριού θα είναι 30 μοίρες με το ακόνι). Στην συνέχεια με μια κίνηση σέρνεις την μια πλευρά της λάμας του μαχαιριού κατά μήκος πάνω στο ακόνι όταν αισθανθείτε ότι το μέταλλο αγριεύει από την αντίθετη πλευρά τότε το μαχαίρι θεωρείτε ακονισμένο από την πλευρά που ακονίζατε. Προσέχουμε κατά την επανάληψη της διαδικασίας τα εξής να έχουμε την ίδια κατεύθυνση, να είναι παράλληλη η άκρη της λάμα του μαχαιριού με το ακόνι.Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και για την άλλη πλευρά του μαχαιριού.






Τέλος καθαρίζουμε το μαχαίρι μας καλά και στην συνέχεια για το φινίρισμα του μαχαιριού χρησιμοποιούμε την κεραμική ράβδο ή την ατσαλένια ράβδο (μασάτι) και τροχίζουμε ελαφρά την λάμα του μαχαιριού με τον ίδιο τρόπο για να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ράβδος θα πρέπει να καθαρίζετε πάντα μετά την χρήση για να μη στομώσει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕΕίναι για έμπειρους και χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Δεν το χρησιμοποιούμε για ακριβά μαχαίρια και για μαχαίρια καταδύσεων που έχουν επίστρωση τεφλον ή κάθε άλλη είδους επίστρωση. Δεν είναι κατάλληλο για κυνηγετικές λάμες.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΑντίστοιχη πέτρα συναντάμε και στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στα ρέματα της Κυνουρίας. Η καλύτερη είναι η σκουρόχρωμη ιζηματογενής βοτσαλόπετρα. Είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη την Αρκαδία και μπορεί κάποιος να την βρει εύκολα με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής αυτής.

2) ΜΕ ΤΟ ΛΙΘΟ ARKANSAS

Είναι ένα καλό και φθηνό εργαλείο πολύ διαδεδομένο στο εμπόριο και πολύ εύχρηστο προέρχεστε από ιζήματα νοβακουλίτη. Το πέτρωμα περιέχει μαγγανίτη που προσδίδει τη χαρακτηριστική του σκληρότητα. Βγαίνει σε τέσσερις διαφορετικές ποιότητες από τις οποίες η μαλακή είναι η πιο φθηνή και διαδεδομένη για κοινή χρήση. Ενώ η »μαύρη Arkansas» είναι πιο σκληρή και έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε σκληρό ατσάλι αλλά είναι πιο ακριβή.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΕίναι ίδια με την παραπάνω ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΚατάλληλη για μικρά μαχαίρια και μαχαίρια κοινής χρήσης.3)ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΑΚΟΝΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗ Ή ΑΤΣΑΛΕΝΙΑ ΡΑΒΔΟΟι παραδοσιακές ακονόπετρες που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες γνωστές και σαν ακονόπετρες της περιοχής Narutaki βόρεια του Κιότο. Είναι πολύ καλές ακονόπετρες όμως φθείρονται λίγο πιο εύκολα ειδικά οι μαλακές όσο για την τιμή τους αρκετά ακριβές. Είναι τριών ειδών η Ara-to η σκληρή ακονόπετρα, η Naka-to με μεσαία σκληρότητα και η Shiage-so η μαλακή ακονόπετρα.ΥΛΙΚΑΧλιαρό νερό1μπολ1 πανάκιΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΤοποθετούμε το χλιαρό νερό μέχρι να καλύψει το ακόνι μας και το αφήνουμε για 3 λεπτά. Στην συνέχεια βγάζουμε το ακόνι και με το νωπό πανάκι περνάμε την επιφάνεια του μαχαιριού. Τοποθετούμε την λάμα του μαχαιριού σιγά σιγά έτσι ώστε να έρθει παράλληλα με το ακόνι (η επιφάνεια του μαχαιριού θα είναι 30 μοίρες με το ακόνι). Στην συνέχεια με μια κίνηση σέρνεις την μια πλευρά της λάμας του μαχαιριού κατά μήκος πάνω στο ακόνι όταν αισθανθείτε ότι το μέταλλο αγριεύει από την αντίθετη πλευρά τότε το μαχαίρι θεωρείτε ακονισμένο από την πλευρά που ακονίζατε. Προσέχουμε κατά την επανάληψη της διαδικασίας τα εξής να έχουμε την ίδια κατεύθυνση, να είναι παράλληλη η άκρη της λάμα του μαχαιριού με το ακόνι.Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και για την άλλη πλευρά του μαχαιριού. Για το φινίρισμα του μαχαιριού χρησιμοποιούμε την κεραμική ράβδο ή την ατσαλένια ράβδο (μασάτι) και τροχίζουμε ελαφρά την λάμα του μαχαιριού με τον ίδιο τρόπο για να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ράβδος θα πρέπει να καθαρίζετε πάντα μετά την χρήση για να μη στομώσει.

http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/togi,process.
htmlhttp://www.namikawa-ltd.co.jp/english/index.
htmlhttp://www007.upp.so-net.ne.jp/m-kenji/
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
http://perierga.jsl.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top