Ο Αναγνώστης Δακτύλου (FingerReader) είναι μια συσκευή που βοηθά τους χρήστες με προβλήματα όρασης στην ανάγνωση κειμένων ή λέξεων. Είναι βασικά ένα δαχτυλίδι που ο χρήστης φοράει στον δείκτη του, ενώ αυτό διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα και κάποιους απτικούς...
Πώς προέκυψε η ιδέα;
Ερευνητές του Εργαστηρίου Μέσων (Media Lab) του MIT επιδιώκουν τη δημιουργία συσκευών ως φυσική προέκταση για τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους. Σκέφτηκαν ότι φορώντας μία κάμερα στο δείκτη του χεριού θα δημιουργηθεί ένα φυσικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι από νεαρή ηλικία τείνουν φυσικά το δάκτυλο και δείχνουν πράγματα κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω τους. Περίπου το 2,8% του πληθυσμού έχει προβλήματα όρασης, και οι λύσεις που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή για την ανάγνωση κειμένων δεν είναι αποτελεσματικές. Το MIT θεώρησε ότι κατασκευάζοντας μια συσκευή που φοριέται είναι μία γρήγορη λύση καθώς σε πραγματικό χρόνο δίνει ανατροφοδότηση κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη. Η συσκευή αυτή θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ανεξαρτήτως καταγωγής, αφού θα μεταφράζει σε οποιαδήποτε γλώσσα. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή αυτή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, αλλά πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Το έργο αυτό θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο στην αγορά χάρη στην επιχειρηματικότητα των φοιτητών του MIT. Περίπου 1 στους 3 ή 4 των αποφοίτων ξεκίνησαν μια εταιρεία που βασίζεται στην μεταπτυχιακή έρευνά τους. Το MIT συνεργάζεται επίσης με χορηγούς από τον χώρο της βιομηχανίας με σκοπό την εμπορευματοποίηση των εφευρέσεών τους, ενώ παράλληλα προσφέρονται εσωτερικά προγράμματα χρηματοδότησης σε ετήσια βάση. Πάντως, το FingerReader είναι μια απόδειξη της έννοιας του πρωτοτύπου. Η διάθεσή του στο κοινό προϋποθέτει περισσότερη δουλειά ώστε να καταστεί εύκολο στη χρήση και αξιόπιστο προϊόν.
Τα επόμενα βήματα του MIT για τη μετατροπή αυτού του δακτυλιδιού σε εμπορικό προϊόν είναι η σύνδεσή του με τα smartphone ή οποιαδήποτε κινητή συσκευή. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και μικρότερο και να βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και ηλικιωμένους, παιδιά, σπουδαστές γλωσσών και τουρίστες.
Είναι αυτό το τέλος της γραφής Braille;
Η συσκευή αυτή δεν έχει τελειοποιηθεί για να καταστεί αξιόπιστη. Ίσως στο μέλλον, όταν πολλά από τα προβλήματα ξεπεραστούν οι άνθρωποι ενδεχομένως να μην έχουν ανάγκη πλέον να μάθουν τη γραφή Braille.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
http://www.flowmagazine.gr
Δημοσίευση σχολίου