Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το πάρουμε απόφαση πως τα παλιά καλά χρόνια της υπερκατανάλωσης, της σπατάλης και της δανεικής ευμάρειας δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν. Το καταναλωτικό όνειρο τελείωσε και...
είναι σα να ξυπνάμε ξαφνικά στον πραγματικό κόσμο – τον κόσμο του ανθρώπινου μόχθου και των πραγματικών ανθρώπινων αξιών.Ξαφνικά έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου οι περισσότεροι δεν μπορούμε πια να καλύψουμε βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, όπου η ανεργία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, όπου τα εισοδήματά μας καθημερινά συρρικνώνονται, όπου οι προοπτικές ανάκαμψης φαίνονται όλο και πιο χλωμές. Και η κατάρρευση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά σαν ύπουλος ιός απλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες – ακόμα και στην κάποτε κραταιά Αμερική. Η Ελλάδα απλώς πρωτοπορεί σαν γενναίο πειραματόζωο στις σκοτεινές ατραπούς που σιγά σιγά μπαίνει ο κόσμος. Έχουμε πεταχτεί σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και το μέλλον – το ατομικό και το συλλογικό μας μέλλον – προβάλλει αβέβαιο και σκυθρωπό.
Τί κάνουμε, λοιπόν; Ίσως να υπάρχουν πολιτικές λύσεις, ίσως να εμφανιστεί κάτι καινούργιο, κάτι απρόβλεπτο, ένας από μηχανής θεός, και τα προβλήματά μας να λυθούν. Όμως, ακόμα κι αν πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί, μέχρι τότε ο καθένας μας είναι υποχρεωμένος να βρει άμεσες και επείγουσες λύσεις για τον ίδιο και την οικογένειά του. Λύσεις που θα μειώνουν την εξάρτησή μας από πανάκριβες κεντρικές υπηρεσίες, π.χ. ΔΕΗ. Λύσεις που θα απαιτούν λιγότερα χρήματα για διατροφή, ένδυση, θέρμανση κλπ. Λύσεις που μπορούν να κατασκευαστούν από εμάς τους ίδιους, χωρίς ανάγκη για ειδικούς και χρήματα. Λύσεις αποτελεσματικές κι ανθρώπινες, σαν αυτές που είχαν βρει κάποτε οι παππούδες και οι προπάπποι μας, τότε που δεν υπήρχαν σουπερμάρκετ, τράπεζες σε κάθε γωνιά του δρόμου και καταναλωτικά δάνεια.
Ας δούμε, λοιπόν, τη βαθιά κρίση που ζούμε σαν πρόκληση. Και μαζί σαν μια δοκιμασία επιβίωσης. Κι αν πράγματι αυτή η κρίση μας οδηγεί εκεί που φαίνεται πως μας οδηγεί – δηλαδή στον παλιό γενναίο κόσμο της μόνιμης ανθρώπινης φτώχειας – ε, τότε είναι καιρός ν’ αλλάξουμε πορεία, να υιοθετήσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής, να αναθεωρήσουμε ριζικά τις προσδοκίες και τους στόχους μας, να προσαρμοστούμε στις νέες (στην πραγματικότητα, πολύ παλιές) συνθήκες, να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς ανθρώπινης συνεργασίας και συμβίωσης, να ξεχάσουμε όλες τις αυταπάτες του καταναλωτισμού, τα παραμύθια της διαφήμισης, τις συνήθειες και προκαταλήψεις ενός κόσμου που πεθαίνει.
Σήμερα ο καθένας μας βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης, όπου κανένας απ’ τους παλιούς μας τρόπους επιβίωσης και προκοπής δεν δουλεύει. Και δυστυχώς οι περισσότεροι, εξαρτημένοι από τον καταναλωτισμό και το εύκολο χρήμα, έχουμε χάσει όλες εκείνες τις δεξιότητες και γνώσεις που επέτρεπαν στους προγόνους μας να ζουν με αξιοπρέπεια και άνεση χωρίς έτοιμα προϊόντα, χωρίς πολύ χρήμα, χωρίς σουπερμάρκετ, χωρίς δάνεια από πονηρούς τραπεζίτες. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε χάσει καμιά από τις σωματικές και πνευματικές μας ικανότητες. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες συνθήκες όπου μας ρίχνει τώρα η Ιστορία. Αρκεί να έχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση…
Το Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας ελπίζει να συμβάλει στην πρακτική πληροφόρηση όσων βλέπουν την κρίση σαν πρόκληση και είναι πρόθυμοι ν’ αλλάξουν ριζικά τρόπο ζωής, προσδοκίες και στόχους. Αυτό που πιστεύουμε ότι επιστρέφει είναι η οικογένεια σαν βασική ημιαυτόνομη οικονομική μονάδα, τα χωριά και οι μικρές πόλεις σαν βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές ενότητες, η φυσική παραγωγή, η τοπική αγορά και το πραγματικό χρήμα – το χρήμα που αντανακλά αυστηρά την πραγματική οικονομία. Δηλαδή, όλα εκείνα τα πράγματα που επί χιλιάδες χρόνια επέτρεψαν στον λαό και την κοινωνία μας να επιζήσει και να μεγαλουργήσει.
Παρουσιάζουμε αυτές τις πληροφορίες στις τρεις ενότητες που βλέπετε στο μενού μας (Βιωσιμότητα, Λαχανόκηπος, Ζώα και πουλερικά), τις οποίες σιγά σιγά εμπλουτίζουμε με άρθρα, οδηγίες, παραπομπές σε άλλους ιστότοπους κλπ.
Η προσπάθεια που κάνουμε στο Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας γίνεται εντελώς εθελοντικά. Δεν επιδιώκουμε να κερδίσουμε τίποτα, το υλικό μας προσφέρεται εντελώς δωρεάν και δεν έχουμε καμιά απολύτως εξάρτηση από συμφέροντα, επαγγελματικές σχέσεις ή οτιδήποτε άλλο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε εύκολα μαζί μας κάνοντας email στη διεύθυνσηinfo(@)kevio(.)gr — παρακαλούμε αφαιρέστε τις παρενθέσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, ιδέες, λύσεις — και διορθώσεις όπου κάνουμε λάθος.
http://www.kevio.gr
Δημοσίευση σχολίου