0

Φτιάξτε τα δικά σας πλαστικά αντικείμενα, με αυτές τις αυτοσχέδιες μηχανές ανακύκλωσης πλαστικού.Ο Dave Hakkens, είναι ένας Ολλανδός σχεδιαστής και εφευρέτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα project , μεταξύ των οποίων και το Phoneblock, που είχε γίνει viral λίγα χρόνια πριν. Σχεδόν όλες οι ιδέες του, έχουν να κάνουν με το περιορισμό της σπατάλης αγαθών, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών (όπως αυτή η ραφιέρα με καφάσια).


Πριν λίγες μέρες, παρουσίασε το νέο (και μεγαλύτερο) του Project, το οποίο ονομάζεται Precious Plastics. Σε αυτό το project, έχει ως κύριο σκοπό, να μπορεί ο καθένας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται, να φτιάξει μια μικρή οικιακή μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών.



Όπως ο ίδιος αναφέρει, τα πλαστικά είναι λεφτά πεταμένα στα σκουπίδια. Κάποιος, μπορεί πολύ εύκολα να βρει δωρεάν όσα πλαστικά επιθυμεί, και ανακυκλώνοντας τα, να κερδίσει/γλυτώσει χρήματα και ταυτόχρονα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.


Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών, φτιαγμένο με υλικά που μπορεί να αγοράσει κάποιος όπου και να βρίσκεται, από απλά καταστήματα. Για όλα αυτά τα μηχανήματα, έχει ανεβάσει αναλυτικές οδηγίες κατασκευής αλλά και βίντεο με την διαδικασία κατασκευής του κάθε μηχανήματος.



Τα μηχανήματα συνολικά είναι τέσσερα. Πρώτο μηχάνημα είναι ο μύλος/θρυμματιστής. Λειτουργεί περίπου όπως ο κλαδοτεμαχιστής. Δηλαδή στο πάνω μέρος έχει ένα χωνί, στο οποίο εισάγετε τα πλαστικά που θέλετε να θρυμματίσετε, και στο κάτω μέρος έχει μια εξαγωγή, στην οποία μπορεί να βάλετε και μια σίτα, ώστε να επιλέξετε εσείς την διάμετρο των κομματιών που θα εξάγει.



Το επόμενο μηχάνημα είναι το extrusion. Αυτό θυμίζει σε λειτουργία λίγο την μηχανή του κιμά. Δηλαδή, έχει ένα χωνί στο οποίο εισάγετε τα μικρά κομματάκια που φτιάξατε με τον θρυμματιστή, και αναλόγως το στόμιο που έχετε επιλέξει, σας δίνει το ανάλογο συνεχόμενο νήμα πλαστικού. Ακριβώς όπως και στην μηχανή του κιμά, μπορείτε να επιλέξετε ότι στόμιο θέλετε εσείς.


Το injection είναι το τρίτο μηχάνημα. Σε αυτό, με τη μέθοδο της συμπίεσης, φτιάχνετε μικρά πλαστικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας καλούπια.


Το compression, είναι ένα μεγαλύτερο μηχάνημα συμπίεσης, το οποίο στην ουσία είναι μια πρέσα μέσα σε ένα φούρνο. Ο φούρνος λιώνει το πλαστικό στη επιθυμητή θερμοκρασία, και με τη βοήθεια ενός γρύλου αυτοκινήτου, πρεσάρετε μέσα σε ένα καλούπι.


Όλα τα παραπάνω μηχανήματα, μπορούν να φτιαχτούν μόνο με μερικά βασικά εργαλεία και μια ηλεκτροσυγκόλληση. Τα πιο δύσκολα και ακριβά μέρη, είναι σίγουρα τα μοτέρ, που χρειάζονται ο θρυμματιστής και το extrusion.


Σίγουρα, είναι μια πολύ όμορφη και πρακτική ιδέα που μπορεί να αλλάξει αρκετές ζωές, ειδικά στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη, όπου τα πλαστικά έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος (αναλογικά πάντα με το εισόδημα εκεί).


Τα αντικείμενα που μπορεί να φτιάξει κάποιος με αυτά τα 4 μηχανήματα, είναι απεριόριστα. Ειδικά με την χρήση καλουπιών, μπορείτε χωρίς κόπο να δημιουργήσετε όσα πανομοιότυπα αντικείμενα θέλετε (πχ γλάστρες).

H σελίδα του project, είναι εδώ. Σε αυτήν θα βρείτε αναλυτικά όλα τα βίντεο και τις οδηγίες για το κάθε μηχάνημα, αλλά και όσα πρέπει να ξέρετε για τα πλαστικά.




supereverything.gr/2016/03/precious-plastics-anakyklosi-plastikon-diy.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top