1

Φτιάξτε μόνοι σας ένα οικονομικό κόφτη πολυστερίνης (φελιζόλ).

Ο Grand Thompson, ή όπως είναι πιο γνωστός, King Of Random, σε ένα από τα τελευταία του βίντεο παρουσίασε, ένα πολύ απλό και οικονομικό τρόπο για να φτιάξετε ένα κόφτη πολυστερίνης.


Παρόλο που τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποίησε ήταν αρκετά απλά και φτηνά, τόσο που μπορεί αρκετοί να τα έχουν ήδη στο σπίτι τους, το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που μοιάζει επαγγελματικό.

Η λογική πίσω από την κατασκευή ήταν να δημιουργηθεί ένας κόφτης σύρματος που κόβει θερμικά την πολυστερίνη. Το σύρμα λειτουργώντας σαν αντίσταση, ανεβάζει θερμοκρασία από μια μπαταρία συνεχούς τάσης και έτσι μπορεί να κόψει ή καλύτερα να κάψει την πολυστερίνη. Το πόσο λεπτό θα είναι το κόψιμο εξαρτάται από το πάχος του σύρματος.


Τα βασικά υλικά που χρησιμοποίησε ήταν

μερικά κομμάτια από PVC σωλήνα
ένα ανοξείδωτο συρματόσχοινο
μερικές βίδες και παξιμάδια
2 κομμάτια mdf και ένα δοκάρι
ένα μετασχηματιστή 12v (το πιο ακριβό μέρος στην κατασκευή)
έναν διακόπτη με dimmer
μερικά κομμάτια από καλώδιο


Το πιο ακριβό μέρος στην κατασκευή είναι σίγουρα ο μετασχηματιστής και έπειτα ο διακόπτης με το dimmer. Και τα δύο δεν είναι απολύτως απαραίτητα στην κατασκευή, αλλά η χρήση τους κάνει τον κόφτη πιο εύχρηστο και πιο ευέλικτο, οπότε σίγουρα καλό είναι να τα βάλει κάποιος.


Το συρματόσχοινο το επέλεξε, έτσι ώστε ξετυλίγοντας το, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αρκετά λεπτό σύρμα, καθώς δύσκολα θα βρει κάποιος τόσο λεπτό ανοξείδωτο σύρμα στην αγορά κανονικά.



Για μπαταρία χρησιμοποίησε μια 6volt με ελατήρια, μίας χρήσης, που κοστίζει περίπου 5 ευρώ. Υπάρχουν ακριβώς ίδιες και επαναφορτιζόμενες. Το καλό με αυτό, είναι ότι τα volt είναι τόσο λίγα που και κάποιο καλώδιο να κοπεί και να έρθει σε επαφή με τον χρήστη, είναι σχεδόν απίθανο να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία. Φυσικά μπορεί να προκληθεί άνετα πυρκαγιά λόγω της θερμοκρασίας στο σύρμα, αν κάποιος δεν προσέξει.




Για όλα τα στάδια της κατασκευής έχει αναλυτικές οδηγίες με μέτρα (σε ίντσες φυσικά) που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει και να φτιάξει ακριβώς τον ίδιο κόφτη αν το επιθυμεί.


Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο τη διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο.






supereverything.gr/2016/02/diy-koftis-polysterinis.html

Δημοσίευση σχολίου

  1. Ωραία κατασκευή. Για σύρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σύρμα από πιστολάκι μαλλιών. Εγώ έτσι έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top