0

Πώς γίνεται ένα κοντέινερ το σπίτι των ονείρων σου;

Οι εμπνευστές της έξυπνης ιδέας που μπορεί να δώσει στέγη σε περισσότερους ανθρώπους μιλούν στο WE. Δείτε πώς ένα κλασικό κοντέινερ μετατρέπεται σε καλαίσθητη αυτόνομη κατοικία και γνωρίστε τις δυνατότητες που προσφέρει η αρχιτεκτονική τύπου Lego


Να δώσει πρόσβαση στο αγαθό της στέγης σε περισσότερους ανθρώπους οραματίζεται μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και άλλων μηχανικών, μέσα από την ανακατασκευή των κλασικών κοντέινερ που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία και τις μεταφορές. Η ιδέα είναι απλή. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εισαγωγών στην Ελλάδα σε σχέση με τις εξαγωγές, πολλά κοντέινερ μένουν ανεκμετάλλευτα. H Cocoon Modules τα αναδιαμορφώνει σε κατοικίες που περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα, όπως η γρήγορη και οικονομική κατασκευή, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η ενεργειακή αυτονομία, η μέγιστη αντισεισμικότητα, η ανθεκτική πρώτη ύλη (το κοντέινερ έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε αντίξοες συνθήκες), καθώς και το πλεονέκτημα μιας μεταφερόμενης κατασκευής που –όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της- επαναπροσδιορίζει τον σύγχρονο νομά.

Για τις άπειρες χρήσεις της έξυπνης αυτής κατασκευής και τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής τύπου Lego (Legowise Architecture) συζητήσαμε –μεταξύ άλλων- με την αρχιτέκτονα που εμπνεύστηκε την ιδέα, Ναστάζια Σπυροπούλου. Με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στην Αγγλία, η Ναστάζια ήρθε από φοιτήτρια ακόμα σε επαφή με τις εφήμερες και διαδραστικές κατασκευές. Πηγή έμπνευσης της κατοικίας – κοντέινερ όμως, ήταν ένα σπίτι στην Ελλάδα. «Επιστρέφοντας από την Αγγλία το 2009, βρέθηκα στο εξοχικό μιας φίλης. Ο πατέρας της, αρχιτέκτονας ο ίδιος, το έφτιαξε μόνος του με τη βοήθεια κάποιων φίλων. Πρόκειται για ένα να καταπληκτικό προκάτ σπίτι, μεταλλική κατασκευή με συγκεκριμένες διαστάσεις. Έτσι μπήκε στο μυαλό μου η ιδέα μέταλλο - προκάτ. Γνωρίζοντας την τάση με τα κοντέινερ στο εξωτερικό, προέκυψε το κοντέινερ ως πρώτη ύλη κατασκευής», σημειώνει η ίδια στο WE του News247. Αρκετά χρόνια αργότερα, με συνοδοιπόρο την αρχιτέκτονα Αγγελική Κουτσανδρέα και μια ομάδα άλλων μηχανικών, κατάφεραν να δημιουργήσουν την εταιρία Cocoon Modules και να θέσουν σε εφαρμογή την ιδέα, με την υποστήριξη του προγράμματος νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας Egg.


Πρωτοτυπία με πλεονεκτήματα
Όπως μας εξηγεί η Ναστάζια, σε αυτή τη φάση η Cocoon Modules ολοκληρώνει την ομάδα έργου και ξεκινά την κατασκευή μιας πρωτότυπης κατοικίας που θα εκτεθεί στην Αθήνα και θα είναι επισκέψιμη από όλους: «Βρισκόμαστε στη φάση της σύστασης της ομάδας έργου που είναι και η πιο χρονοβόρα. Διότι δεν θα αναθέσουμε την κατασκευή σε κάποιον εργολάβο με δικά του συνεργεία, όπως κάνει παραδοσιακά ο αρχιτέκτονας. Κάτι τέτοιο θα ήταν κοστοβόρο και δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την ποιότητα. Ουσιαστικά γινόμαστε εμείς ο εργολάβος και πρέπει να βρούμε τα δικά μας συνεργεία, που θα ανταποκρίνονται στο μπάτζετ και στην αισθητική μας. Υπολογίζουμε ότι η κατασκευή του πρωτότυπου θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Θα χρειαστεί λίγους μήνες για να ολοκληρωθεί και κατόπιν θα το εκθέσουμε για να κατανοήσει ο καταναλωτής τι ακριβώς κάνουμε».
Την ρωτάμε για τα πλεονεκτήματα της κατασκευής. «Το καλό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κοντέινερ τα οποία μένουν αναξιοποίητα λόγω εισαγωγών που είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές, ειδικά από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα capital control. Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε κάποια από αυτά, να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες και έτσι να ανακυκλωθεί η χρήση τους;» επισημαίνει και προσθέτει: «Εκτός της ανακύκλωσης, το κοντέινερ έχει πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Είναι ένα εργαλείο που είναι αντισεισμικό και έχει μεγάλη αντοχή. Σκεφτείτε ότι δέχεται χτυπήματα, αλμύρα κλπ και δεν παθαίνει κάτι. Πριν το χρησιμοποιήσουμε ως κατοικία, που είναι ούτως ή άλλως μια πιο ήπια χρήση, το μονώνουμε, το βάφουμε με κατάλληλες μπογιές για να μην σκουριάζει, οπότε ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής του. Είναι τόσο δυνατό όσο το μέταλλο στην κατασκευή, είναι χάλυβας. Όταν βάζουμε εξωτερική μόνωση, εξωτερική επένδυση, καλύπτουμε τελείως το μέταλλο, η "κατοικία - κοντέινερ" νομίζω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κτίριο μεταλλικού σκελετού».
(ενδεικτική κατοικία 30 τ.μ.)




Μια ιδανική εξοχική κατοικία και όχι μόνο
Η Ναστάζια τονίζει ότι οι χρήσεις μπορούν να είναι πάρα πολλές, ανάλογα με τις ανάγκες: «Απευθυνόμαστε και σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις. Το πρωτότυπο που φτιάχνουμε είναι 30 τ.μ. και είναι ιδανικό για εξοχική κατοικία. Tο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες προκάτ κατοικίες είναι ότι προσφέρουμε τη λύση με το κλειδί στο χέρι, το κόστος δηλαδή είναι τελικό. Eίναι επιπλωμένο, όπως φαίνεται στην εικόνα, το μόνο που χρειάζεται είναι ηλεκτρικές συσκευές. Παράληλα, θέλουμε να στραφούμε και σε άλλους χώρους, όπως βιομηχανικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο με τα κοντέινερ γιατί τυποποιείται η κατασκευή, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα στο εξωτερικό. Προτείνουμε τη χρήση μικρού κοντέινερ, 15 τ.μ., τα δωμάτια των ξενοδοχείων ούτως ή άλλως είναι 12-15 τ.μ. Τώρα, για ένα διπλό δωμάτιο, είτε τοποθετούμε δύο μικρά μαζί ή χρησιμοποιούμε ένα μεγαλύτερο. Γενικά, οι χρήσεις είναι άπειρες. Μπορείς να φτιάξεις από καντίνα, υπαίθριο μπαρ έως ξενώνες, εμπορικά κέντρα, χώρους εκδηλώσεων, ακόμα και ολόκληρες κοινότητες. Μας έχει ήδη προσεγγίσει μια ομάδα που θέλει να φτιάξει μία ημιαυτόνομη κοινότητα με δικές τους καλλιέργειες, φωτοβολταϊκά κλπ. Επιπλέον, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κρατικό φορέα για το ενδεχόμενο στέγασης προσφύγων. Έχουμε κάνει και μελέτες για τέτοιες χρήσεις».
Όσο για το τελικό κόστος, αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμα με ακρίβεια. Ωστόσο, η Cocoon Modules έχει θέσει συγκεκριμένα όρια: η τιμή να είναι 15% χαμηλότερη από τις άλλες προκάτ κατοικίες και 30% χαμηλότερη από μια κανονική κατοικία ανάλογου μεγέθους.
(ενδεικτικό bed & breakfast)

Legowise Architecture
Τέλος, η Ναστάζια μας εξηγεί ότι η κατασκευή βασίζεται στον σπονδυλωτό σχεδιασμό (modular). «Έχουμε βρει έναν τρόπο να προεκτείνουμε τις μονάδες προς κάθε κατεύθυνση σαν Lego. Αυτό μελλοντικά θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα όπου θα μπορεί ο πελάτης να βάζει προδιαγραφές (τύπο κατοικίας [πχ εξοχική], τοποθεσία, αριθμό δωματίων, υλικά κλπ) και να βλέπει το αντίστοιχο ογκομετρικό, το οποίο θα είναι διαδραστικό, θα μπορεί δηλαδή να πειραματίζεται, να προσθέτει, να αφαιρεί και να γίνεται μέρος του σχεδιασμού του σπιτιού του. Ο σπονδυλωτός σχεδιασμός είναι μεγάλο πλεονέκτημα των κοντέινερ».


* Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.cocoonmodules.com και στη σελίδα στο Facebook




news247.gr
thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/03/blog-post_5873.html#ixzz442WUZvoE

Δημοσίευση σχολίου

 
Top