0

Αλλαγή θερμοστάτη σε ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού.

Τα καλοριφέρ λαδιού, είναι μια από τις λύσεις που μπορεί να διαλέξει κάποιος για να ζεστάνει ένα μικρό χώρο. Λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ζεσταίνει 1-2 εσωτερικές αντιστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θερμαίνουν το λάδι που υπάρχει μέσα στις φέτες του καλοριφέρ.


Σχεδόν όλα αυτά τα καλοριφέρ έχουν ένα θερμοστάτη, ο οποίος τους επιτρέπει να αυτοματίζουν στην θερμοκρασία που θέλουμε. Δηλαδή με απλά λόγια, να σταματούν την λειτουργία τους όταν φτάσει η θερμοκρασία στα επίπεδα που έχουμε θέσει.

Δυστυχώς ο θερμοστάτης αυτός μπορεί με τα χρόνια να χαλάσει για διάφορους λόγους. Συνήθως λιώνει ή σπάει ο άξονας. Το καλό είναι ότι είναι αρκετά οικονομικός, ειδικά οι Κινέζικοι. Μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο θερμοστάτη ακόμα και με λιγότερο από 5 ευρώ.

Πως θα καταλάβετε ότι έχει πρόβλημα ο θερμοστάτης και γιατί πρέπει να τον αλλάξετε
Όταν το καλοριφέρ λαδιού, δουλεύει για αρκετές ώρες και ενώ έχει πιάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία δεν αυτοματίζει ποτέ, σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στον θερμοστάτη.


Ένα λάθος που δεν θα πρέπει ποτέ να κάνετε, είναι να αφήσετε το καλοριφέρ, ή γενικά οποιαδήποτε συσκευή που παράγει θερμότητα, να δουλεύει χωρίς θερμοστάτη. Ο θερμοστάτης βρίσκεται όχι μόνο για να μας κάνει οικονομία, αλλά για να μας προστατεύει. Χωρίς θερμοστάτη το καλοριφέρ θα δουλεύει συνεχώς, παράγοντας συνεχώς θερμότητα, και αν αυτό γίνει για πολύ ώρα τότε ίσως η θερμότητα είναι τόση πολύ, που μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα ή ακόμα και πυρκαγιά από αυτανάφλεξη υλικών. Γιαυτό θα πρέπει να ελέγχετε πάντα αν το καλοριφέρ αυτοματίζει ή όχι.
Χαρακτηριστικά θερμοστάτη

Τα στοιχεία που έχει ένας τέτοιος θερμοστάτης και πρέπει να προσέξετε είναι

το εύρος θερμοκρασίας
μήκος και πάχος άξονα
μέγιστο φορτίο ρεύματος το οποίο μπορεί να φέρει
Οι διαστάσεις και το σχήμα είναι σχεδόν ίδιο για όλους τους αντίστοιχους θερμοστάτες καλοριφέρ λαδιού, οπότε είναι δύσκολο να πετύχετε κάτι διαφορετικό. Οι περισσότεροι επίσης είναι ικανοί να φέρουν 16 Αμπέρ ρεύματος, όσο δηλαδή μπορεί να δώσει και μια οικιακή πρίζα μονοφασικού ρεύματος. Το εύρος της θερμοκρασίας μπορεί να διαφέρει λίγο από θερμοστάτη σε θερμοστάτη, οπότε καλό είναι να επιλέξετε το εύρος που είχε ο αυθεντικός θερμοστάτης. Συνήθως θα δείτε 30-60 ή 30-70 βαθμούς Κελσίου σε τέτοιους θερμοστάτες. Πάντα πάνω στον θερμοστάτη θα υπάρχει σήμανση για την ανώτατη θερμοκρασία, καθώς αυτή είναι συνήθως που έχει σημασία. Αυτό επίσης που μπορεί να διαφέρει είναι το πάχος και το μήκος του άξονα. Αν το πάχος του άξονα είναι διαφορετικό τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξετε και το πλαστικό κάλυμμα του άξονα, οπότε καλό είναι να επιλέξετε ένα ακριβώς ίδιο.





Η πιο εύκολη λύση για να επιλέξετε έναν ίδιο θερμοστάτη, είναι να τον βγάλετε και να τον πάτε σε ένα κατάστημα με σέρβις-ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να σας δώσουν έναν ίδιο ή αντίστοιχο. Αλλά αν γνωρίζετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορείτε να το παραγγείλετε και από το ίντερνετ.

Αλλαγή θερμοστάτη

Η αλλαγή ενός θερμοστάτη είναι αρκετά εύκολη διαδικασία εφόσον έχετε επιλέξει τον σωστό για αντικατάσταση. Φυσικά πριν κάνετε οτιδήποτε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι το καλώδιο του καλοριφέρ στην παροχή ρεύματος. Τώρα για να ξεκινήσετε θα πρέπει να τραβήξετε πρώτα το κυκλικό κάλυμμα του θερμοστάτη που γυρίζουμε για να αλλάξουμε τη θερμοκρασία. Αν το τραβήξετε ελαφρά θα βγει μόνο του.

Από πίσω θα υπάρχει ένας άξονας και 2 βίδες τις οποίες θα πρέπει να ξεβιδώσετε για να απελευθερωθεί ο θερμοστάτης από το καλοριφέρ. Εφόσον ξεβιδώσετε αυτές τις 2 βίδες, θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις βίδες που έχει το κομμάτι του καλοριφέρ που βρίσκεται ο διακόπτης και ο θερμοστάτης. Λογικά θα είναι 4 περιμετρικά.


Όταν βγάλετε τις βίδες αυτές και ανοίξει το καπάκι, θα μπορείτε να δείτε τη συνδεσμολογία του διακόπτη και τον θερμοστάτη εσωτερικά. Η συνδεσμολογία είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβετε τι γίνετε, αλλά αν δεν γνωρίζετε από αυτά και δεν σας πολύ-νοιάζει να μάθετε, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε μερικές καλές φώτο με το κινητό ή την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή, πριν πειράξετε οτιδήποτε. Έτσι ακόμα και χωρίς γνώσεις θα ξέρετε ποιο καλώδιο πάει που μετά.



Στον θερμοστάτη θα πηγαίνουν 2 καλώδια ίδιου χρώματος τα οποία ουσιαστικά κλείνουν το κύκλωμα αν ο θερμοστάτης δεν έχει πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε και δεν έχει διακόψει το κύκλωμα. Τα καλώδια αυτά συνδέονται στον θερμοστάτη σε 2 πινάκια με θηλυκούς ακροδέκτες τύπου γλώσσα. Αν τραβήξετε ελαφρά τον ακροδέκτη θα ελευθερωθεί από το μεταλλικό έλασμα.


Εφόσον τα βγάλετε και τα δύο, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε τον νέο θερμοστάτη, στον οποίο θα συνδέσετε με τον ίδιο τρόπο τα 2 καλώδια που μόλις αποσυνδέσατε. Θα πρέπει να τα κουμπώσετε καλά για να κάνουν καλή επαφή και να μην μπορούν να βγουν μόνα τους. Τώρα βιδώνετε πάλι τις 2 βίδες που συγκρατούν το θερμοστάτη στο καπάκι και στη συνέχεια τις βίδες που συγκρατούν το καπάκι στο καλοριφέρ και είστε έτοιμοι. Αν έχετε επιλέξει θερμοστάτη με ίδιο άξονα θα βάλετε πάλι τον ίδιο κυκλικό διακόπτη.


Μερικά χρήσιμα

Καλό θα ήταν για κάθε ενδεχόμενο, μετά τη σύνδεση στο ρεύμα να κάνετε μερικές δοκιμές για να δείτε ότι δουλεύει σωστά και ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Τα επώνυμα καλοριφέρ λαδιού, προσφέρουν εγγύηση μερικών ετών κατά την αγορά. Αν η βλάβη στον θερμοστάτη συμβεί κατά τη διάρκεια της εγγύησης, φυσικά δεν έχετε κανένα λόγο να κάνετε αυτή τη διαδικασία μόνος σας. Η εγγύηση καλύπτει και πρόβλημα θερμοστάτη, οπότε απευθυνθείτε στο επίσημο σέρβις της εταιρίας.
Αν και δεν είναι συμφέρον οικονομικά και απαιτεί λίγες ηλεκτρολογικές γνώσεις, υπάρχει και η δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός εξωτερικού γενικού θερμοστάτη σε πρίζα. Μάλιστα καλό είναι, για παν ενδεχόμενο, να χρησιμοποιήσετε έναν τέτοιο θερμο.
supereverything.gr/2016/01/allagi-thermostati-se-kalorifer-ladiou.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top