0
Σε παλαιότερο άθρο είχαμε δει πως φτιάχνουμε και χρησιμοποιούμε μια τουαλέτα κομποστοποίησης. Τώρα θα δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια αρχή, στην τουαλέτα του σπιτιού μας, στην περίπτωση που δεν έχουμε τρεχούμενο νερό ή και καθόλου νερό.

Χωρίς τρεχούμενο νερό

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε τρεχούμενο νερό, αλλά έχουμε αποθηκεύσει νερό, σε δοχεία ή βαρέλια. Το νερό δεν είναι απαραίτητο να είναι τελείως καθαρό, αλλά μπορεί να είναι και grey water (γκρι νερό). Δηλαδή νερό, που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη μια φορά και είναι ελαφρώς βρώμικο πχ από πλυντήριο ρούχων ή βρόχινο νερό που έχει και μικρά σκουπίδια.

Στην περίπτωση αυτή ή γεμίζουμε το καζανάκι με νερό, μα κάποιο δοχείο ή ρίχνουμε νερό απευθείας στην τουαλέτα, με ένα μεγάλο δοχείο πχ κουβά από σφουγγαρίστρα.

Γεμίζοντας το καζανάκι…
Ρίχνοντας νερό με κουβά…


Θα πρέπει να προσέξουμε το εξής. Αν για κάποιο λόγο, έχουν φράξει οι σωλήνες της αποχέτευσης ή ολόκληρο το αποχετευτικό σύστημα έχει φρακάρει/πλυμμηρίσει, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, ούτε εσείς, ούτε άλλοι ένοικοι πχ μιας πολυκατοικίας, να τραβάνε καζανάκι. Καθώς τα νερά δεν θα έχουν που να πάνε, πολύ απλά θα γεμίσουν τις σωληνώσεις και θα ξεχειλίσουν στο διαμέρισμα σας, είτε στην λεκάνη της τουαλέτας, είτε στην μπανιέρα, είτε σε κάποιο νιπτήρα.

Χωρίς καθόλου νερό

Στην περίπτωση που δεν έχουμε προλάβει να αποθηκεύσουμε καθόλου νερό, κάνουμε το εξής. Αφαιρούμε μέσα από την λεκάνη, το νερό που υπάρχει, με όποιο τρόπο μπορούμε (σφουγγάρι με γάντια ή κάποιο δοχείο/ποτήρι). Παίρνουμε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, όσο πιο γερές και ανθεκτικές έχουμε και είτε βάζουμε δύο μαζί, είτε διπλώνουμε μια μεγάλη και τις τοποθετούμε μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας.



Αρχικά ρίχνουμε λίγο χώμα (από γλάστρες, από δοχεία αφόδευσης ζώων) ή στάχτη ή πριονίδι. Ότι έχουμε. Μετά η τουαλέτα μας είναι έτοιμη για χρήση. Κάθε φορά που κάνουμε την ανάγκη μας, ρίχνουμε χώμα/στάχτη/πριονίδι και κλείνουμε το καπάκι.






Όταν η σακούλα γεμίσει περί τα 2/3 της, την κλείνουμε από πάνω, δένοντας την καλά και την βάζουμε σε ένα δοχείο πχ στο μπαλκόνι. Αν το δοχείο κλείνει ακόμα καλύτερα, ώστε να μην πάνε κατοικίδια και σκίσουν την σακούλα. Προτιμήστε να μην ουρήσετε, μέσα στην σακούλα, καθώς τα ούρα μαζί με τα κόπρανα, θα “αρωματίσουν” τον χώρο… :)



Στην περίπτωση που δεν έχετε δεύτερη τουαλέτα και δεν μπορείτε να ουρήσετε, προτιμήστε να φτιάξετε αυτήν την πρόχειρη τουαλέτα σε ένα κουβά, ώστε στην κανονική σας τουαλέτα να μπορείτε να ουρήτε.

Χρησιμοποιήστε δύο σανίδες για να φτιάξετε ένα πρόχειρο καπάκι τουαλέτας, ώστε να κάνετε πιο εύκολα την “δουλειά” σας.

tacticalintelligence.net/blog/survival-sanitation-how-to-deal-with-human-waste.htm
lykawn.wordpress.com/2012/11/06/%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top