0

Τα ακουστικά που μετατρέπουν το αυτί σε… μίκτη ήχου – Ξεχωρίζουν και επεξεργάζονται ο,τι ακούμε (ΦΩΤΟΣ)


Πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει το κλάμα ενός μωρού στο πίσω κάθισμα ή η φωνή της τηλεόρασης στο δίπλα δωμάτιο, όταν προσπαθεί κάποιος να κοιμηθεί; Η καλή ακοή είναι… ευχή και κατάρα μαζί, όχι όμως αν μπορείς να την ελέγξεις.


Πως όμως θα μπορούσε κανείς να βάλει ένα «φίλτρο» στα αυτιά του, το οποίο θα επιτρέπει συγκεκριμένους ήχους, ενώ θα απορροφάει τους υπόλοιπους; Η τεχνολογία ήρθε να δώσει την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα, αφού τα νέα ακουστικά Here της Doppler Labs δίνουν την ικανότητα διαχείρισης των ήχων που μας περιτριγυρίζουν.

Ετσι λοιπόν, αν μας ενοχλεί ένας συγκεκριμένος ήχος, όπως το κλάμα ενός μωρού, φορώντας τα ακουστικά μπορούμε απλά να χαμηλώσουμε, ή και να μηδενίσουμε, την ένταση του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούμε και να αυξήσουμε την ένταση σε όσους ήχους επιθυμούμε. Τα νέα ακουστικά θα λειτουργούν σαν… μίκτες ήχου στα αυτιά μας.



Πως όμως μπορεί να καταφέρει ένα ακουστικό να ξεχωρίσει τους ήχους που πιάνει αλλά και να τους επηρεάσει; Κάθε ήχος έχει και την δική του μοναδική συχνότητα. Μέσω ενός ακριβέστατου συστήματος αναγνώρισης συχνοτήτων, τα Here διαχωρίζουν τους ήχους που έρχονται συντεθειμένοι σε εμάς. Παράλληλα, με ένα πανίσχυρο αλγόριθμο μπορούν να αντιστοιχούν κάθε ήχο με τον πομπό του.

Αφού συνδεθούν ασύρματα με κάποιο smartphone, εμφανίζουν στην οθόνη του τους ήχους που «πιάνουν». Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει την ένταση, αλλά και να φιλτράρει τον ήχο. Αφού τα ακουστικά δεχτούν τις εντολές, δέχονται τον ήχο, τον επεξεργάζονται και έπειτα τον στέλνουν στα αυτιά του χρήστη. Η όλη διαδικασία τους παίρνει 30 μικροδευτερόλεπτα, που σημαίνει πως η διαφορά φάσης μεταξύ πομπού και δέκτη είναι μηδαμινή.



Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα ακουστικά είναι πρωτοεμφανιζόμενες στον χώρο της τεχνολογίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν είχε ως τώρα την ικανότητα να επεξεργάζεται τον ήχο, στέλνοντας τον χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στον δέκτη. «Φορώντας τα ακουστικά είχα μια εντελώς διαφορετική αίσθηση του ήχου. Εστρεφα τον δείκτη στο κινητό προς την μια πλευρά και η συζήτηση γινόταν 3 decibel πιο δυνατή. Το γύρναγα από την άλλη και ακουγόταν μόλις ένας ψίθυρος. Μετά δοκίμασα τα εφέ. Στο πρώτο τα λόγια αντηχούσαν εκατοντάδες φορές. Στο δεύτερο ο ήχος ακουγόταν πολύ πιο καθαρός, σαν να βρισκόμουν σε θέατρο. Αυτές ήταν μόλις μερικές από τις δυνατότητες που δοκίμασα» δήλωσε εντυπωσιασμένος ο David Pierce, δημοσιογράφος του Wired που είχε συνάντηση με τον διευθυντή της Doppler Labs.

Τα Here ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, όμως αναμένεται να βγουν τον Δεκέμβριο του 2015. Εχουν γίνει αρκετά πρότζεκτ ωστόσο, στα οποία η Doppler Labs παρουσίασε το απίθανο προϊόν της. Τα Here, που παρουσιάστηκαν και στο Kickstarter, φαίνεται πως θα σαρώσουν τις αγορές, αφού ήδη αρκετοί τα έχουν προαγοράσει, χωρίς καν να γνωρίζουν αν εμφανίζουν δυσλειτουργίες.






techit.gr/2015/06/ta-akoustika-pou-metatrepoun-to-auti-se-mikth-ichou-xechorizoun-kai-epexergazontai-o-ti-akoume-eikones/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top