0
Κλείστε εύκολα τις τρύπες από μια σαμπρέλα με ένα μπάλωμα.
Τα λάστιχα είναι συνήθως δύο τύπων, αυτά που έχουν σαμπρέλα και αυτά που δεν έχουν. Οι σαμπρέλες είναι συνήθως στα πιο μικρά λάστιχα (ποδηλάτων, καροτσιών) ενώ τα μεγαλύτερα λάστιχα (πχ αυτοκινήτων) δεν έχουν σαμπρέλα.

Η σαμπρέλα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι είναι οικονομική και μπορεί να αλλαχτεί εύκολα. Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι τρυπάει αρκετά εύκολα. Έτσι ακόμα και αν είναι αρκετά οικονομική συνήθως, το να αγοράζεις μια καινούργια κάθε λίγο είναι λίγο ασύμφορο.

Η επισκευή της σαμπρέλας είναι μια αρκετά απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει ο καθένας, ακόμα και χωρίς καμία εμπειρία στις επισκευές αν ακολουθήσει μερικές απλές οδηγίες.


Ένα απλό σετ επιδιόρθωσης σαμπρέλας από τη Ventura

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιδιορθωθεί μια σαμπρέλα αλλά ο πιο απλός και σίγουρος είναι με τη χρήση των ειδικών μπαλωμάτων. Τα μπαλώματα για τις σαμπρέλες είναι αρκετά οικονομικά με κόστος συνήθως κάτω από 2 ευρώ (για ένα μικρό σετ με αρκετά μπαλώματα). Σε αυτό το σετ υπάρχουν μπαλώματα (σε διάφορα μεγέθη) και μία ειδική κόλλα. Η κόλλα αυτή είναι ειδική κόλλα για πλαστικά (εφάμιλλη της cement glue). Τα μπαλώματα αυτά έχουν εξαιρετική αντοχή και δύσκολα θα σας ξεκολλήσει κάποιο αν ακολουθήσετε σωστά τη διαδικασία. Αντέχουν αρκετή πίεση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε λάστιχα που δέχονται αρκετό βάρος.

Διαδικασία


Καταρχάς το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε τη σαμπρέλα από το λάστιχο. Όταν την βγάλετε θα πρέπει να βρείτε την τρύπα/ες που έχει. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι με τη χρήση του νερού. Απλώς τη βουτάτε σε μία λεκάνη με νερό (και εφόσον έχει λίγη πίεση αέρα μέσα) θα δείτε μπουρμπουλήθρες να βγαίνουν από το σημείο που έχει τρυπήσει.
Εφόσον βρείτε την τρύπα, θα πρέπει να την καθαρίσετε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα σφουγγάρι για να φύγουν τυχόν βρομιές και να αγριέψει λίγο η επιφάνεια ώστε να πιάσει καλύτερα το μπάλωμα (Eικ 2).
Τώρα θα πρέπει να απλώσετε την κόλλα πάνω στο σημείο που έχει την τρύπα. Καλό θα είναι να απλώσετε τουλάχιστον όσο είναι το μέγεθος του μπαλώματος. Οι περισσότερες κόλλες που υπάρχουν στα σετ είναι αξιοπρεπείς (Εικ. 3) αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο επώνυμη κόλλα για λάστιχα (πχ της Bizon) .
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις οδηγίες χρήσης της κόλλας. Η κόλλα που υπάρχει στα σετάκια θέλει μερικά λεπτά (περίπου 5) για να στεγνώσει πριν τοποθετήσετε το μπάλωμα.
Όταν στεγνώσει η κόλλα τοποθετείτε το μπάλωμα (Εικ. 1) . Το μπάλωμα τις πιο πολλές φορές έχει ένα προστατευτικό χαρτί στο κάτω μέρος και ίσως νάυλον πλαστικό στο πάνω. Το κάτω μέρος θα είναι πάντα το εντελώς λείο (συνήθως πορτοκαλί). Αφού το τοποθετήσετε με ένα πλαστικό (πολλές φορές υπάρχει μέσα στο σετ) το πιέζετε για να εφαρμόσει τελείως. Το νάυλον κομμάτι μπορείτε να το αφαιρέσετε προαιρετικά. Δεν έχει καμία επίπτωση ότι και να διαλέξετε.
Περιμένετε μερικά λεπτά και η σαμπρέλα είναι έτοιμη προς χρήση.

Μερικές μικρές συμβουλές
Όταν τοποθετείτε το μπάλωμα η σαμπρέλα θα πρέπει να μην έχει πτυχώσεις, αλλά να είναι τεντωμένη στο σημείο του μπαλώματος. Αν για κάποιο λόγο δεν γίνεται αυτό, τότε καλό είναι όταν απλώσετε την κόλλα να φουσκώσετε λίγο τη σαμπρέλα, ώστε να πάρει το φυσιολογικό της σχήμα. Η κόλλα θα συγκρατεί τη διαρροή αν είναι πολύ μικρή η πίεση.
Αν έχετε απλώσει λίγο παραπάνω κόλλα από ότι έπρεπε και προεξέχει από το μπάλωμα, τότε μπορείτε να τρίψετε μια κιμωλία ή οποιαδήποτε άλλη σκόνη πάνω στο σημείο αυτό ώστε να αδρανοποιηθεί η κόλλα. Αν δεν το κάνετε είναι πιθανό να κολλήσει η σαμπρέλα πάνω στο λάστιχο, ειδικά αν το τοποθετήσετε αμέσως.




supereverything.gr/2015/03/epidiorthosi-samprelas-rodas.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top