0


Φτιάχνω ελαστική ματσόλα από θερμόκολλα.

Aς δούμε πως μπορεί να γίνει κατασκευή ελαστικής ματσόλας από απλά υλικά.


Αυτό που χρειάζεστε είναι λίγες μπάρες θερμόκολλας (5-6), ένα μικρό δοκαράκι ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για λαβή και ένα καλούπι. Το καλούπι μπορεί να είναι ότι σχήματος θέλετε αν και καλύτερο είναι το κυκλικό.


Η διαδικασία κατασκευής είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια διαμπερή τρύπα στο καλούπι ώστε να χωράει η λαβή και να ζεστάνετε σε μια παλιά κατσαρολίτσα τις μπάρες της σιλικόνης, αφού τις έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια πρώτα.


Για καλούπι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι βρείτε πρόχειρο. Από πλαστικό ποτήρι μέχρι σωλήνα PVC.


Στο μόνο που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι στο ζέσταμα της θερμόκολλας. Το ζέσταμα θα πρέπει να γίνει σε μικρή-μέτρια σκάλα και δεν θα πρέπει να αφήσετε τη κατσαρόλα από τα μάτια σας. Αν κάνετε το λάθος και ξεχαστείτε ή αφήσετε σε δυνατή φωτιά τη κατσαρόλα για μερικά λεπτά, θα αρπάξει φωτιά!!! Είναι εύφλεκτη σε πολύυψηλές θερμοκρασίες.


Καλό επίσης θα ήταν να φοράτε και μάσκα για τυχόν αναθυμιάσεις.



Ελαστική ματσόλα
Κόστος 2 ευρώ
Χρόνος 10-15 λεπτά
Δυσκολία Μικρή

Θετικά

Αρκετά σταθερή. Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινη λαβή, τότε η θερμόκολλα θα "πιάσει" αρκετά καλά και θα είναι εφάμιλλη των εμπορικών.
Δεν αφήνει σημάδια (μαυρίλες) στο ξύλο όπως αυτές των καουτσούκ
Πιο ελαστική
Αρνητικά

Είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα. Κυριολεκτικά θα λιώσει να τη βάλετε κάπου με μεγάλη θερμότητα.
Δεν δουλεύεται εύκολα. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα αλλά και επειδή είναι φτιαγμένη από κόλλα δεν μπορείτε να της κάνετε κάποια παρέμβαση ή φινίρισμα άμα στεγνώσει. Αν προσπαθήσετε να τρίψετε τότε θα λιώσει ή θα κολλήσει στο γυαλόχαρτο.


1ο Παράδειγμα

Στο πρώτο παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ένας χοντρός πλαστικός σωλήνας ποτίσματος 2 ιντσών, μερικές έγχρωμες μπάρες σιλικόνης και ένα μικρό καδρόνι για λαβή.

Το καδρόνι λειάνθηκε σε ταινιολειαντήρα ώστε να γίνει κυκλικό στο μέρος που θα έμπαινε μέσα στο σωλήνα. Ο σωλήνας τρυπήθηκε με τρυπάνι forstner 1/4 ίντσας με διαμπερή τρύπα.

Στη συνέχεια ζεστάθηκαν οι μπάρες σε μια μικρή κατσαρόλα για λίγα λεπτά και όταν έγιναν παχύρρευστες, χύθηκαν στο καλούπι.



Το καλούπι είχε ακουμπήσει από τη μία πλευρά σε ένα χαρτόνι, ενώ είχε περαστεί η λαβή ήδη.



Η θερμόκολλα θέλει 10 περίπου λεπτά για να κρυώσει τελείως. Όταν κρύωσε με ένα σιδεροπρίονο κόπηκε το καλούπι. Για φινίρισμα περάστηκε gel ξύλου στη λαβή.





supereverything.gr/2015/04/ftiaxno-elastiki-matsola.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top