0

Φτιάξτε μέγγενη από κοιλοδοκό.

Η μέγγενη είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε μάστορα. Μια καλή μεγάλη μέγγενη όμως, έχει σχετικά μεγάλο κόστος που μπορεί να φτάσει και 200-300 ευρώ, ενώ μια πιο μέτριας ποιότητας έχει συνήθως 50-100 ευρώ.


Οι περισσότερες μέγγενες είναι φτιαγμένες από ατόφιο χυτοσίδηρο (μαντέμι) και ζυγίζουν αρκετά κιλά. Αυτό τους δίνει ανθεκτικότητα και στιβαρότητα. Αν όμως δεν θέλετε κάτι τόσο καλό αλλά απλά μια απλή μέγγενη για να κάνετε κάποιες εργασίες και δεν θέλετε να χαλάσετε αρκετά λεφτά, μπορείτε να φτιάξετε μία μόνος σας με μερικά πολύ απλά υλικά.


Τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αρκετά αλλά ίσως η πιο οικονομική λύση που προσφέρει σχετικά καλό αποτέλεσμα είναι να την φτιάξετε από κοιλοδοκό. Ο κοιλοδοκός για όσους δεν γνωρίζουν είναι κούφιο δοκάρι από ατσάλι, το οποίο έχει στρογγυλεμένες ακμές. Επειδή δεν είναι μασίφ, είναι οικονομικός (πχ 6 μετρη κοιλοδοκός 50χ50χ4 χιλιοστά κοστίζει 25-30 ευρώ).


Μπορείτε να βρείτε αρκετούς οδηγούς για το πως να φτιάξετε μια τέτοια μέγγενη, αλλά μια από τις καλύτερες κατασκευές με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά παρουσίασε πριν αρκετό καιρό ο John Heinz στην σελίδα του και στο κανάλι του στο youtube.


Τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι ένα κομμάτι από ορθογώνια κοιλοδοκό, μια μεγάλη ντίζα με μερικές βίδες, ένα σωλήνα για λαβή και 2 κομμάτια μασίφ λάμας για δαγκάνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η κατασκευή έγινε απλώς με ένα γωνιακό τροχό και μια ηλεκτροκόλληση και δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο πολύ ακριβό εργαλείο ενώ έχει προσθέσει και αποσπώμενες σιαγόνες αλλά και ενίσχυση στην κοιλοδοκό εσωτερικά ώστε να έχει μεγαλύτερη αντοχή.


Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία καλή μαντεμένια, αλλά πιθανώς με λιγότερο από 10 ευρώ να μπορείτε να φτιάξετε μια παρόμοια και να κάνετε ελαφριές-μέτριες εργασίες χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την κατασκευή στη σελίδα του John Heinz εδώ ή απλώς να δείτε το βίντεο από το κανάλι του στο youtube.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO







supereverything.gr/2015/11/diy-meggeni-apo-koilodoko.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top