0

Πως βάφουμε ρούχα μόνοι μας.

Το βάψιμο ρούχων είναι κάτι που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχή γινόταν με φυσικές βαφές από διάφορα υλικά (κοχύλια, λουλούδια, βότανα...). Τα τελευταία χρόνια γίνεται κυρίως με τεχνητές ανεξίτηλες βαφές. Αυτή τη διαδικασία θα σας δείξω παρακάτω.



Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη.
Μπορούν να βαφούν σχεδόν όλα τα είδη των ρούχων (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά, μάλλινα, λύκρα, νάιλον..) με λίγο διαφορετική διαδικασία και τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το ύφασμα. Φυσικά υπάρχουν και υφάσματα που δεν μπορούν να βαφτούν, τουλάχιστον χωρίς την χρήση πολύ εξειδικευμένων βαφών. Ένα τέτοιο "δύσκολο" ύφασμα, είναι ο πολυεστέρας.


Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα ενός ρούχου, να βάψουμε πχ κόκκινο ένα λευκό, μαύρο ένα μπλε (καλό είναι πάντως αν είναι ισχυρότερη η πρώτη βαφή από αυτήν που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, να χρησιμοποιούμε πρώτα μια ξεβάφη ρούχων. Έτσι π.χ. αν θέλουμε να βάψουμε γκρίζο ένα μαύρο μπλουζάκι, πρέπει να το ξεβάψουμε πρώτα, αλλιώς ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία του βαψίματος αρκετές φορές για να πιάσει)
Τις βαφές μπορούμε να τις προμηθευτούμε από μαγαζιά που έχουν είδη ραπτικής, κλωστικά, αξεσουάρρούχων.Υπάρχουν και αρκετά e-shops που τις πουλούν πλέον.Θα ακολουθήσει αναλυτικός οδηγός παρακάτω.


Το κόστος της βαφής είναι πολύ μικρο και περίπου υπολογίστε ανάλογα τη βαφή που θα διαλέξει κάποιος κοστίζει περίπου ένα με ενάμιση ευρώ το ρούχο το πολύ.

Δυστυχώς η ποικιλία των χρωμάτων δεν είναι τεράστια, αν και υπάρχουν αρκετές αποχρώσεις αναλόγως με τη εταιρία.


Οι στάμπες δεν επηρεάζονται από την βαφή, συνήθως μένουν ανέπαφες η στη χειρότερη απλώς ξεθωριάζουν τα χρώματα τους. Το πιο κακό αποτέλεσμα σε στάμπα μέχρι στιγμής που είχα, ήταν μια πορτοκάλι στάμπα να γίνει μετά από το βάψιμο κάπως σαν καφέ.
Αν υπάρχουν ξωγαζα η γενικά ραφές συνήθως αλλάζουν λίγο χρώμα και παίρνουν μια ανοιχτή απόχρωση της βαφής που χρησιμοποιείται(δηλαδή για παράδειγμα,μια λευκή ραφή σε μια μπλούζα όταν βάφτηκε με μαύρο χρώμα έγινε κάπως σαν γκρι)


Διαδικασία για βαμβακερά

Διαλύομαι το χρώμα σε 1 κιλό ζεστό νερό και το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Σε ένα μεταλλικό δοχείο (κατσαρόλα,η οποία καλό θα είναι να είναι μακρόστενη και όχι ψηλή για να απλωθεί καλά το ρούχο μέσα και να μην είναι μαζεμένος) βάζουμε 10 λίτρα ζεστό νερό
Αδειάζουμε στο μεταλλικό δοχείο το μείγμα με το νερό και τη μπογιά και το ανακατεύουμε καλά και εκεί. και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλάτι(χοντρικά μια χούφτα )
Βρέχουμε καλά το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε και μετά το τοποθετούμε μέσα στο μεταλλικό δοχείο με τη μπογιά.Το ανακατεύουμε όσο μπορούμε και προσέχουμε μην έχει μείνει αέρας στο ρούχο και φουσκώσει η μην είναι πάρα πολύ μαζεμένο.Το ιδανικό είναι να είναι όλο βυθισμένο στη διάλυμα και να είναι απλωμένο όσο γίνεται στο δοχείο.
Το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα ανακατεύοντας στην αρχή για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ανά 10-15 λεπτά(για να βαφεί ομοιόμορφα παντού)Μετά το βγάζουμε το ξεπλένουμε πρώτα με ζεστό νερό και σταδιακά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του νερού μέχρι να γίνει κρύο στο τέλος και το απλώνουμε στη σκιά για να στεγνώσει(ποτέ μην το απλώνεται στον ήλιο).


Όταν στεγνώσει είναι έτοιμο(ίσως τη πρώτη φόρα βγάλει λίγο χρώμα στο πλύσιμο, γιαυτό καλό είναι να πλυθεί μόνο του το ρούχο η με ρούχα παρόμοιου χρώματος.

Βάψιμο στο πλυντήριο
Το βάψιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο πλυντήριο αν θέλουμε. Υπάρχουν ειδικές βαφές για πλυντήριο που βάφουν σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τι κοινές αν και μπορείτε να βάψετε με όλες
Η διαδικασία στο πλυντήριο είναι η εξής

Βάζουμε στο κάδο του πλυντηρίου τη κατάλληλη ποσότητας βαφής μαζί με το αλάτι.
Τοποθετούμε το ρούχο που θέλουμε να βάψουμε
Βάζουμε το πρόγραμμα με τη θερμοκρασία που χρειάζεται η βαφή που έχουμε (για κοινές >=90 βαθμούς)
Όταν τελειώσει το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα σκιερό μέρος.Προσοχή πάντα διαβάζετε τις οδηγίες της βαφής.Μπορεί η βαφή που έχετε αγοράσει να χρειάζεται διαφορετική διαδικασία.


Μια άλλη πρακτική είναι αν δεν θέλουμε να λερώσουμε κατσαρόλες η δε θέλουμε η βαφή να γίνεται κοντά στη κουζίνα για οποιονδήποτε λόγο,να βράζουμε καλά το νερό σε μια κατσαρόλα και μετά να το βάζουμε μαζί με τη βαφή σε μια στενόμακρη λεκάνη πλαστική και να το αφήσουμε μια μιάμιση ώρα εκεί.Θα έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα.


Λάθη που δε πρέπει να γίνονται
Δε πλένουμε πότε με απορρυπαντικά στο πλυντήριο η στο χέρι το ρούχο πριν το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και το αφήσουμε να στεγνώσει καλά την πρώτη φορά.Το πιθανότερο είναι να μη βαφτεί καλά το ρούχο και να έχει μπαλώματα.
Δε βάζουμε ξύδι στη βαφή αν βάφουμε βαμβακερά, το ξύδι χρησιμοποιείται στο βάψιμο των μάλλινων.
Δε βάζουμε μανταλάκια στο άπλωμα, μπορεί να κάνει σημάδια πριν στεγνώσει η βαφή.
Δε κάνουμε το άπλωμα ποτέ στον ήλιο. Πάντα κάπου που να έχει σκιά μόνιμη.
Δε χρησιμοποιούμε σκευή η αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Η μπογιά είναι χημική. Πάντα φοράμε γάντια.


Υφάσματα που βάφονται με επιτυχία
Βαμβακερά
Μάλλινα
Λινά
Λινάτσα
Υφάσματα που δε βάφονται ή θέλουν ειδική βαφή και διαδικασία

Αδιάβροχα υφάσματα
Γυαλιστερά υφάσματα
Πολυεστερικά υφάσματα


Κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας
Απόλυτη επιτυχία?
Κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί 100% επιτυχία από τη πρώτη φορά.Η βαφή θα πρέπει να γίνεται για αποκατάσταση ήδη κατεστραμμένων ρούχων ή πειραματισμό σε κάποια μικρής αξίας,ειδικά τις πρώτες φορές.
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα?
Οι βαφές με το καιρό ξεβάφουν. Κάποιες πιο γρήγορα, άλλες κρατάνε λίγο περισσότερο. Έχει σημασία και το ύφασμα. Πάντως θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι αν το ρούχο θα πλένεται συχνά, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία κάποια στιγμή.
Κάντε δοκιμές και πειραματιστείτε
Αν θέλετε να βάψετε κάποιο περίεργο ύφασμα ή κάποιο πολύ καλό ρούχο και έχετε άγχος για το αποτέλεσμα,κάντε δοκιμή σε κάποιο ρετάλι αντίστοιχου υφάσματος πρώτα για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.
Με τη πρώτη φορά?
Κάποια ρούχα πετυχαίνουν με τη πρώτη φορά,πολλά όμως όχι.Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να δείτε 'μπαλώματα' που θα σας αναγκάσουν να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Όλες οι βαφές ακολουθούν τη ίδια διαδικασία?Όχι,κάθε βαφή μπορεί να ακολουθεί εντελώς διαφορετική διαδικασία.Υπάρχουν πλέον δεκάδες είδη βαφών.Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.Αν δε υπάρχουν οδηγίες ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω.


Καλό ξέπλυμαΑν δε θέλουμε να δούμε τη βαφή να μένει πάνω στο σώμα μας ή σε άλλα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το βαμμένο ρούχο,ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το ρούχο μετά τη βαφή.
Συμβουλές από αναγνώστες
Μια πολύ καλή συμβουλή από τον 'Βαψορουχας', που νομίζω έχει βάση, είναι ότι ένα καλό σιδέρωμα μετά το πρώτο στέγνωμα σταθεροποιεί τη βαφή καλύτερα.

Φωτογραφίες από βαφές


Μαύρο Πόλο μπλουζάκι μετά τη βαφή (πριν μπλε)

Αυτό ήταν ένα "πετροπλυμμένη"μπλε πόλο μπλουζάκι που είχε κόψει από τον ήλιο και είχε γίνει σαν γκρίζο σχεδόν.

Τώρα είναι μαύρο.



Μπλουζάκι με στάμπα


Αυτό ήταν λίγο περίεργο το αρχικό του χρώμα και δε ξέρω πως ακριβώς να το περιγράψω.
Ήταν μια απόχρωση του μπλε που φαινόταν σαν τσαλακωμένο πάντα.
Βάφτηκε και αυτό μαύρο.
Το έβαλα κυρίως για να φανεί η στάμπα η οποία δε πειράχθηκε καθόλου(ξεθώριασαν ελάχιστα τα ανοιχτά χρώματα που είχε)

Βαμβακερό παντελόνι


Βαμβακερό παντελόνι

Αυτό ήταν ένα βαμβακερό παντελόνι που το αρχικό του χρώμα ήταν μια απόχρωση του κίτρινου.Βάφτηκε με τη βαφήRimo μπεζ 2 φορές.Δε έγινε ακριβώς μπεζ αλλά η απόχρωση που βλέπεται.Η ετικέτα έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη.Το ίδιο και οι ραφές του.



Παλιά παπούτσια Star που βάφτηκαν από ανοιχτό ξεθωριασμένο λαδί σε χακί
Αυτά ήταν κάποια πολύ παλιά σταράκια που είχα που είχαν ξεθωριάσει από τις πολλές πλύσεις και τον ήλιο.Το αρχικό χρώμα ήταν ανοιχτό λαδί και έγινε χακί.Η βαφή έγινε στο πλυντήριο.
Που μπορείτε να προμηθευτείτε βαφές
Θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όσα μαγαζιά πουλάνε βαφές είτε τοπικά είτε σαν e-shop. Όποιος/α ξέρει και θέλει μπορεί να βοηθήσει λέγοντας κάποιο που έχει βρει


E-shops

ΟνομασίαΔιεύθυνση
Κούνιας www.kounias.gr
ftiaxto4u www.ftiaxto4u.gr
Ντέμου www.demou.gr/
Candlemaking http://candlemaking.gr




supereverything.gr/2009/11/blog-post_12.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top