0

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ από ΚΟΡΜΟΥΣ δέντρων.


Οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο ή αντικείμενο και πριν την κάθε είδους επεξεργασία που θα του δώσει την τελική-εμπορική του μορφή δεν είναι παρά ...ένα κομμάτι ξύλο.
Και μπορεί η επεξεργασία του ξύλου, γενικά, να είναι μια διαδικασία που φυσικά χρειάζεται και εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα επαγγελματικά εργαλεία, όμως δεν είναι απαραίτητο να γίνετε ξυλουργοί για να μπορέσετε να μετατρέψετε ένα κομμάτικορμού σε ένα όμορφο απλό έπιπλο ήδιακοσμητικό αντικείμενο για το σπίτι.



Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "νεκρούς" κορμούς που θα βρείτεπεσμένους σε δάση ή άλση κυρίως τονχειμώνα που πολλά δέντρα δεν αντέχουν στην δύναμη του αέρα όμως πολύ πιο απλό είναι να τουςαγοράσετε από μια μάντρα μεκαυσόξυλα.
Δεν διαθέτουν όλες κορμούς σε μέτρια ή μεγάλα μεγέθη όμως προς το τέλος του καλοκαιριού, την εποχή που εφοδιάζονται με τις νέες παρτίδες ξύλων και πριν τακόψουν, θα εντοπίσετε ευκολότερα τέτοιου είδους κομμάτια ήπαραγγείλτε τα και θα σας τα φέρουν.
* Οι πιο κατάλληλοι κορμοί για να φτιάξετε τραπεζάκια ή καθίσματα είναι εκείνοι του πεύκου ή της οξιάς, που συνήθως έχουν πιο ομοιόμορφο και συμμετρικό σχήμα σε σχέση π.χ με εκείνους της ελιάς, που είναι ξύλακαταλληλότερα για να κατασκευάσετεβάσεις τραπεζιών που ως κεντρική τους επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε ξύλο ή και γυαλί.

*Αν δεν διαθέτετε ηλεκτρικό πριόνι για να κόψετε απολύτως ίσια τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος τηςεπιφάνειας τους κορμού, όταν το είδος της κατασκευήςαπαιτεί κάτι τέτοιο ζητείστε από όπου προμηθευτείτε τα ξύλα να σας τα κόψουν, στις ακριβείς διαστάσεις που χρειάζεστε.


*Αν σας αρέσει και ταιριάζει στην συνολική διακόσμηση του σπιτιού η εντελώς ακατέργαστηκαι φυσική όψη του ξύλου δεν έχετε να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο. Αν όχι, θα χρειαστεί νααφαιρέσετε εντελώς τον εξωτερικό φλοιό του ξύλου. Θα το κάνετε με όποιοαιχμηρό εργαλείο διαθέτετε και σας εξυπηρετεί και με ...υπομονή αφού σε ορισμένα σημεία είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να ...επιμείνετε περισσότερο γι΄αυτό και αν πρόκειται να επιλέξετε αυτή την μορφή για τα τραπεζάκια ή τα σκαμπώ σας, φροντίστε όταν αγοράσετε τους κορμούς να επιλέξετεκάποιους που είτε το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού έχει ήδη αποκολληθεί είτε διαθέτουν χοντρό και ξερό φλοιό, τον λεπτό θα κουραστείτε να τον απομακρύνετε από το ξύλο πολύ περισσότερο.


* Την εντελώς καθαρή από τον εξωτερικό φλοιό επιφάνεια ενός κορμού, μπορείτε να την επεξεργαστείτε με βερνίκι ή καιχρώμα, όπως θα κάνατε με μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια.
Τρίψτε την πριν με τριβείο ήγυαλόχαρτο για να αποκτήσει λεία υφή και χρησιμοποιείστεβερνίκι για να τονίσετε τηνφυσική απόχρωση του ξύλου ή μπογιά για να βάψετε τους κορμούς σε όποιο χρώμα θέλετε και ταιριάζει στο σημείο που θα τους τοποθετήσετε.
* Ανάλογα με την τελική μορφήπου θα δώσετε στους κορμούςταιριάζουν με κάθε είδους διακοσμητικό στυλ και το καμπύλο σχήμα τους τους κάνει ιδανικούς για μικρές γωνιές που ένα αντίστοιχο τετράγωνο έπιπλο θα ...έδειχνε πιο ογκώδες, αλλά και για μικρούς χώρους αφού συγκεντρωμένοι δύο, τρεις ή και περισσότεροι μαζί σε ένα δωμάτιο μπορούν ανάλογα με την περίσταση να χρησιμοποιηθούν πότε σαν τραπεζάκια και πότε σανκαθίσματα.




* Ένα κομμάτι κορμού που σας αρέσει αλλά δεν έχει τοκατάλληλο σχήμα ή είναι πολύ μεγάλος για να χρησιμοποιηθεί αυτούσιοςσαν τραπέζι, μπορείτε να τον μετατρέψετε σε βάσηγια ένα τραπέζι για τονκήπο που η βάση του μπορεί να είναι από σίδερο ή ένα άλλο κομμάτιξύλου/κορμού.
* Πολύ όμορφα και πρακτικά για εξωτερικούς, επίσης, χώρους και τα παγκάκια που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε χρησιμοποιώντας κορμούς για πόδια και ένα κομμάτι ξύλου που απλά θα το καρφώσετε στέρεα επάνω τους. Είναι ιδανικά γιαεξοχικά σπίτια και μεγάλα παραλληλόγραμμα τραπέζια, αφού σας εξασφαλίζουν έναν μεγάλο αριθμό καθισμάτων με ελάχιστο κόστος.

* Όμως όχι μόνο από ολόκληρο το κομμάτι ενός κορμού αλλά και από επιμέρους κομμένα κομμάτια του μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικάπρωτότυπα τραπέζια αλλά και άλλου είδους διακοσμητικά και χρηστικάαντικείμενα.
Αν δεν έχετε την δυνατότητα να το κάνετε εσείς ζητείστε από ένα ξυλουργείο να σας κόψει τον κορμό σε ...φέτες στις διαστάσεις που σας χρειάζονται και χρησιμοποιήστε τες, ανάλογα με το μέγεθός τους, για να φτιάξετε τραπέζια που θα στηρίζονται σε οποιαδήποτε σιδερένια, μεταλλική ή ξύλινη βάση,δίσκους κοπής για την κουζίνα σας, κομμάτια για την διακόσμηση τουτραπεζιού ή κάδρα χαράζοντας, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας επάνω στον κορμό ότι θέλετε πριν τα κρεμάσετε στον τοίχο.

* Από κομμάτια μικρών ή μεγαλύτερων κορμών, θα φτιάξετε εξαιρετικής αισθητικής ...γλάστρεςή ...κασπώ. Δείτε εδώ αναλυτικέςοδηγίες για την προετοιμασίατου ξύλου πριν την φύτευση καιπολλές παρόμοιες ιδέες για να δημιουργήσετε πραγματικάεντυπωσιακά κομμάτια για την αυλή, το μπαλκόνι σας ή και επιτραπέζιες συνθέσεις.

* Και βέβαια όχι μόνο αυτού του τύπου οιχοντροί κορμοί μεγάλων δέντρων αλλά και οι πιο λεπτοί, τα πολύ χοντρά κλαδιά ξερών δέντρων, ξύλα της θάλασσας που θα ανακαλύψετε σε κάποια παραλία κλπ.προσφέρονται για ένα σωρό χρήσεις μέσα στο σπίτι, ανάλογα με τις δυνατότητες που δίνουν οι ιδιομορφίες και ο ιδιαίτερος σχηματισμός του καθενός.


Κρεμάστρες δαπέδου ή και τοίχου, διακοσμητικές συνθέσεις για τους τοίχους από τέτοια ξύλα, κηροπήγια,γλάστρες κλπ. είναι κομμάτια που μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετεαξιοποιώντας "άχρηστα" ξύλα και που και αυτά μπορείτε, αν είναι απαλλαγμένα από τον εξωτερικό φλοιό τους, να ταεπεξεργαστείτε με βερνίκι ή και μπογιά όπως ακριβώς οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια.

Γενικά, αν μπορέσετε να εξοικειωθείτε με την φιλοσοφία πως οτιδήποτε ξύλινο έχει δημιουργηθεί από ξύλο στην πρωτογενήτου μορφή, είτε αυτό είναι ένα τραπέζι, μια καρέκλα ή ένα ξύλινο δοκάρι, θα σας είναι πολύ εύκολο να "ανακαλύψετε" χρήσεις για ένα οποιοδήποτε κομμάτι τέτοιου φυσικού ξύλου μέσα στο σπίτι και χωρίς να ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο"ζεστά" υλικά, ιδανικό για κάθε είδους χώρους αλλά ειδικά για σπίτια εξοχικά ή διαμορφωμένα σε country ύφος καιπροσαρμόσιμο πολύ εύκολα στην εικόνα και την εποχιακήδιακόσμηση του σπιτιού και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Και αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους κορμούς για τέτοιου είδους κατασκευές και αναζητάτε περισσότερο ...εικαστικούτύπου παρεμβάσεις στους χώρους σας, φτιάξτεπίνακες εξαιρετικής αισθητικής και ύφους με το αποτύπωμαενός κορμού σε χαρτί ή καμβά.

Χρησιμοποιείστε έναν κορμό με όσο πιο "ξεκάθαρους" και έντονους στην επιφάνειά του τους κύκλους που ο χρόνος έχει δημιουργήσει και περάστε ολόκληρη την επιφάνεια με μια στρώση μαύρο μελάνι ήμπογιά οποιασδήποτε απόχρωσης σας αρέσει, αν και το μαύρο πάνω στον άσπροφόντο αλλά και η πιο λεπτή υφή του μελανιού σε σχέση με την μπογιά δίνει το πιοεντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πιέστε το χαρτί ή τον καμβά πάνω στον κορμό για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς όμως να τον κουνήσετεαπό την αρχική του θέση, τραβήξτε τον με μία κίνηση και αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς πριν τον τοποθετήσετε σε κορνίζα. Είναι ο ιδανικός τρόπος και για να κρατήσετε για πάντα ζωντανή την ...ανάμνηση ενός δέντρου που πιθανόν κάποια στιγμή να χρειαστεί να κοπεί από τον κήπο, τον δρόμο σας ή την αυλή των παιδικών σας χρόνων.


soulouposeto.gr/2011/07/blog-post_20.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top