0

Σινιάλα σωτηρίας/βοήθειας !

Ανάλογα με το που βρισκόμαστε (δάσος, βουνό, πεδιάδα, θάλασσα, πόλη), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους για να ειδοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Προς εναέρια μέσα:

1.) Με κλαδιά, πέτρες ή ότι άλλο έχουμε διαθέσιμο, φτιάχνουμε τα παρακάτω σύμβολα, σε μεγάλο μέγεθος, ανάλογα με την περίσταση.
   
[V] Χρειάζομαι βοήθεια 
[X] Χρειάζομαι ιατρική βοήθεια
[N] Όχι 
[Y] Ναι  
[↑] Προχωράω προς την κατεύθυνση του βέλους


2.) Ανάβουμε τρεις φωτιές ώστε να σχηματίζουν τρίγωνο, αρκετά μακριά η μια από την άλλη, ώστε να φαίνονται από ψηλά. Αν οι φωτιές, καπνίζουν αρκετά, θα γίνουν πιο εύκολα αντιληπτές.

3.) Ανοίγουμε ένα καπνογόνο, πορτοκαλί χρώματος

4.) Κάνουμε σινιάλο (3 αναβοσβησίματα είναι το σύνηθες) με ένα φακό ή καθρεφτάκι, μπορούμε να στείλουμε και σήματα Morse, αν γνωρίζουμε




5.) Απλώνουμε ρούχα (αν έχουμε διαθέσιμα) πάνω σε εμφανές σημείο (δέντρο, παραλία, έδαφος)

Προς πλωτά μέσα:

1.) Ρίχνουμε μια φωτοβολίδα

2.) Κάνουμε σινιάλο με καθρέπτη η φακό.

3.) Ανάβουμε και πάλι τρεις φωτιές.

4.) Απλώνουμε ρούχα (αν έχουμε διαθέσιμα) πάνω σε εμφανές σημείο (δέντρο, παραλία, έδαφος)

Γενικά:

1.) Αν έχουμε σφυρίχτρα, 3 σφυρίγματα δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

2.) Πυροβολούμε 3 φορές στον αέρα.

3.) Οτιδήποτε το ασυνήθιστο, μπορεί να δηλώσει και να κάνει κάποιον να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί πιθανόν να προδώσουμε την θέση μας ή δεν θέλουμε να το καταλάβουν άλλοι. Εκμεταλευόμαστε το μέρος που βρισκόμαστε και ανάλογα πράτουμε.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, οι οποίοι όμως είτε χρειάζονται κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, είτε είναι δύσκολο να τους θυμόμαστε. Στο βιβλίο, “Οδηγός επιβίωσης της SAS” θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες.

lykawn.wordpress.com/2012/01/28/%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top