0

Κάντε εύκολα ημικύκλιο σε ένα ξύλο χωρίς ρούτερ.
Κανονικά αν θέλετε να λειάνετε ομοιόμορφα τις ακμές ενός ξύλου δίνοντας τους ένα συγκεκριμένο σχήμα, χρειάζεστε ρούτερ πάγκου με το ανάλογο εξάρτημα.

Πολλές φορές όμως, με μερικά απλά κόλπα, μπορείτε να κάνετε την ίδια (ή σχεδόν ίδια) δουλειά χωρίς τη χρήση ακριβών εργαλείων, όπως είναι το ρούτερ πάγκου. Έτσι για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε ένα ημικύκλιο σε ένα ξύλο, μπορείτε να το κάνετε εύκολα χρησιμοποιώντας 2 απλές μεταλλικές ροδέλες.


Οι ροδέλες θα πρέπει να έχουν ακριβώς ή περίπου την ίδια εξωτερική διάμετρο με το ύψος του ξύλου που θέλετε να δώσετε την καμπύλη, ώστε να μην φάτε παραπάνω από όσο πρέπει το ξύλο.


Τώρα για να γίνει σωστά η διαδικασία χρειάζεστε κάποιο σταθερό τριβείο (ταινιολειαντήρα ή τριβείο πάγκου). Θεωρητικά μπορείτε να το κάνετε και με ένα απλό γυαλόχαρτο αλλά θα πάρει πιο πολύ χρόνο. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε σχετικά ψιλό γυαλόχαρτο (150-180), ώστε να μπορεί να φάει εύκολα μόνο το ξύλο και να ζοριστεί όταν φτάσει στις ροδέλες.

Υπάρχουν 3 τρόποι για να το κάνετε.
Ο πρώτος είναι να στερεώσετε τις ροδέλες απλώς με το χέρι πιέζοντας. Αν έχετε αρκετά γερά χέρια και το ύψος του ξύλου το επιτρέπει, μπορείτε απλά να κρατήσετε τις ροδέλες σφικτά με το χέρι. Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να ψεκάσετε με λίγο σπρέι κόλλας το σημείο που θα ακουμπησει η ροδέλα, ώστε να υπάρχει καλύτερη προσφυση.




Ο επόμενος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σφιγκτήρα που θα κρατάει σταθερές τις ροδέλες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε κάποιο σημάδι στο ξύλο και θα είναι πιο ασφαλές από το κράτημα με το χέρι.


Τέλος, ο τελευταίος τρόπος είναι να τις στερεώσετε με κάποιο καρφί ή βίδα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι αρκετά πιο σταθερές οι ροδέλες, αλλά θα έχετε μια μικρή τρύπα εκατέρωθεν.





Κάντε εύκολα ημικύκλιο σε ένα ξύλο χωρίς ρούτερ
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό (αν και όχι τέλειο). Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε αν χρησιμοποιήσετε ταινιολειαντήρα, είναι να είναι εντελώς παράλληλο το ξύλο με το μηχάνημα.




supereverything.gr/2015/07/imikiklio-se-xilo-xoris-router.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top