0

10 απλές κατασκευές από εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα, έχουν ένα ή και περισσότερα αυτοκίνητα στην κατοχή τους. Συνήθως όταν το αυτοκίνητο αντιμετωπίζει μια βλάβη και αλλάζετε κάποιο εξάρτημα (είτε μόνοι σας είτε στο συνεργείο), πετάτε ή αφήνετε στο μάστορα το παλιό.


Αντί να τα πετάτε ή να τα αφήνετε στο μάστορα μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφες κατασκευές με αρκετά εξαρτήματα από το αυτοκίνητο. Μάλιστα αν έχετε κάποιο παλιό σαραβαλάκι που σκοπεύετε να αποσύρετε, μπορείτε να το "γδύσετε" κυριολεκτικά πριν το πάτε για απόσυρση καθώς δεν είναι προαπαιτούμενο να είναι σε πλήρη κατάσταση όταν το παραδώσετε.


Τα εξαρτήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κατασκευές είναι σχεδόν τα πάντα, από μηχανικά μέρη, εσωτερικές ταπετσαρίες μέχρι και μέρη φανοποιείας. Κάποια είναι αρκετά εύκολο να βγουν, ενώ άλλα ίσως θέλουν κάποιες μικρές γνώσεις μηχανική για να τα αφαιρέσετε μόνοι σας.


Ας δούμε μερικές μόνο από τις κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με εξαρτήματα αυτοκινήτου


1. Ρολόι από γρανάζια και καδένα αυτοκινήτου


Αν και το συγκεκριμένο είναι καλλιτεχνικό κομμάτι που πωλείται στο etsy, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε κάτι ανάλογο μόνοι σας. Τα βασικά εξαρτήματα είναι γρανάζια, καδένα και ένα μηχανισμός ρολογιού.

2. Λαμπατέρ από γρύλο αυτοκινήτου

Ο γρύλος αυτοκινήτου είναι σίγουρα κάτι αρκετά πολύτιμο που ποτέ δεν θα πρέπει να πετάτε, καθώς μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε αρκετές κατασκευές. Μία πολύ απλή και ιδιαίτερα όμορφή είναι να τον κάνετε ένα απλό λαμπατέρ όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Ουσιαστικό το μόνο που χρειάζεται είναι να προσαρμόσετε το ντουί πάνω στο γρύλο και αν θέλετε να βάλετε και καπέλο.



3. Καρέκλα γραφείου από καθίσματα αυτοκινήτου

Μια πολύ εύκολη κατασκευή και συνάμα αρκετά χρηστική, είναι καρέκλα γραφείου από μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτου. Ειδικά αν το κάθισμα είναι bucket, η καρέκλα είναι αρκετά ανατομική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μηχανισμό καρέκλας. Αν δεν έχετε κάποιον παλιό, μπορείτε να αγοράσετε έναν. Η τιμή τους είναι από 20 έως 50 ευρώ συνήθως αναλόγως την ποιότητα και το ύψος. Αν θέλετε μπορείτε να προσαρμόσετε και πλαϊνά μπράτσα, αν και ίσως δεν είναι πολύ εύκολο.


4. Τραπεζάκι σαλονιού από μηχανή αυτοκινήτου


Ίσως είναι η πιο διαδεδομένη κατασκευή από εξαρτήματα αυτοκινήτου, αφού πιθανώς κάπου θα την έχετε ήδη συναντήσει (κυρίως συνεργεία, σχολές οδηγών αλλά και στην εκπομπή Top Gear). Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια λυμένη και γυαλισμένη μηχανή αυτοκινήτου, ένα γυαλί τραπεζιού και ένα τρόπο να ακουμπήσει με ασφάλεια το γυαλί πάνω στη μηχανή (στο συγκεκριμένο γίνεται με πιστόνια)


5. Σκάκι από εξαρτήματα αυτοκινήτου

Μια πολύ όμορφη κατασκευή είναι ένα σκάκι αποκλειστικά από μικρό-εξαρτήματα αυτοκινήτου. Βίδες, ελατήρια και παξιμάδια είναι τα κύρια υλικά που θα χρειαστείτε.


6. Καρούλι για λάστιχο ποτίσματος από ζάντα αυτοκινήτου

Πολύ απλή και εύκολη κατασκευή είναι να φτιάξετε ένα καρούλι για λάστιχο ποτίσματος από ζάντα αυτοκινήτου. Για να λειτουργήσει το καρούλι θα πρέπει να έχει ένα άξονα που να του επιτρέπει να περιστρέφεται ελεύθερα και προαιρετικά ένα χερούλι για πιο εύκολο γύρισμα. Φυσικά αν σας είναι δύσκολη μια τέτοια κατασκευή, μπορείτε απλώς να το έχετε σταθερό ως απλή βάση για το λάστιχο όπως στην παραπάνω φωτογραφία.


7. Μπάρμπεκιου από ζάντα αυτοκινήτου


Μια ακόμα εύκολη κατασκευή με ζάντα αυτοκινήτου είναι να φτιάξετε ένα μικρό μπάρμπεκιου. Φυσικά η ζάντα θα πρέπει να είναι σιδερένια και όχι αλουμινίου. Αν είναι σιδερένια και έχει βαφεί θα πρέπει να την καθαρίσετε από τα χρώματα πριν τη μετατρέψετε σε μπάρμπεκιου. Οι τρύπες που έχει συνήθως η ζάντα στο κάτω μέρος (εκεί που δένει πάνω στον άξονα) είναι ιδανικές για να παίρνει αέρα η φωτιά, απλώς θα πρέπει να προσθέσετε ένα μικρό ταψί για να συγκρατεί τα κάρβουνα και να μην πέφτουν από τις τρύπες.


Μπορείτε να το κάνετε κρεμαστό (όπως στην φώτο) ή με βάση. Για να μη σκουριάσει, μπορείτε να του περάσετε εξωτερικά, ειδικό χρώμα κατάλληλο για μπάρμπεκιου.

8. Σκαμπό από ελατήρια ανάρτησης αυτοκινήτων

Αρκετά όμορφη και απλή ιδέα είναι να φτιάξετε σκαμπό από ελατήρια αυτοκινήτου. Φυσικά χρειάζεστε ελατήρια από αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο (4χ4 αγροτικό ή φορτηγό) για να μπορέσετε να φτιάξετε σκαμπό με μόνο ένα ελατήριο και χωρίς βάση σταθεροποίησης. Αν χρησιμοποιήσετε πιο μικρά αμάξια, θα πρέπει να φτιάξετε και να κολλήσετε μια βάση, γιατί είναι αρκετά μικρότερα σε διάμετρο.


9. Σκαμπό "ottoman" από λάστιχο αυτοκινήτου

Αν και είναι λίγο χρονοβόρα η διαδικασία, δεν είναι αρκετά δύσκολο στη κατασκευή. Έχει χρησιμοποιηθεί φυσικό σκοινί και θερμόκολλα για αυτό το πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μπορείτε να κάνετε αρκετές παραλλαγές.


10. Χερούλια πόρτας και τζαμιών αυτοκινήτου


Mια ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παλιά χερούλια πόρτας ή τζαμιών αυτοκινήτου ως χερούλια σε πόρτες κήπου ή ντουλάπες. Αν έχετε τη τύχη να είχατε κάποιο αρκετά παλιό αυτοκίνητο με σιδερένια χερούλια, τότε ακόμα καλύτερα.


Τέλος μερικές ακόμα πιο δύσκολες και πιο εντυπωσιακές κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με εξαρτήματα αυτοκινήτων



















supereverything.gr/2015/05/10-aples-dimiourgies-apo-exartimata-aytokinitou.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top