0

“Αόρατη” επιβίωση – Stealth survival/camping .
Στο εξωτερικό μια μόδα που επικρατεί ανάμεσα σε campers/κατασκηνωτές, είναι αυτή του stealth camping, δηλαδή να κάνουν camping χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από κανέναν. Συνήθως αυτή η πρακτική είναι παράνομη (όχι πάντα) και σκοπό έχει, ο κατασκηνωτής να απολαύσει ένα τοπίο που πιθανώς δεν του επιτρέπεται η είσοδος. Άλλος ένας λόγος είναι ότι, μπορεί κάποιος να θέλει την ησυχία του και να προτιμήσει να κατασκηνώσει σε μη οργανωμένο χώρο camping. Όπως και να έχει από αυτή την τακτική, μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Φωτιά

Η φωτιά στην επιβίωση, είναι το Α και το Ω. Χωρίς φωτιά η επιβίωση είναι δύσκολη ως ακατόρθωτη. Και όμως, στην περίπτωση που δεν θέλουμε να γίνουμε αντιληπτοί, την ξεχνάμε. Μια εστία φωτιάς, γίνεται αντιληπτή από πολύ μακριά. Είτε από τον καπνό, είτε από το χρώμα/φως της, ειδικά το βράδυ. Σε παλαιότερο άρθρο έχουμε αναφέρει/συζητήση για το πως να κάνουμε μια φωτιά, να μην παράγει καπνό και να μην φαίνεται η εστία, αλλά και πάλι υπάρχει το πρόβλημα του ανάμματος της φωτιάς, όπου εκεί σίγουρα θα παραχθεί καπνός. Αν νομίζουμε ότι για το μικρό διάστημα που θα παράγει η φωτιά μας καπνό, ότι δεν θα γίνουμε αντιληπτοί το επιχειρούμε, αλλά πραγματικά, δεν αξίζει το ρίσκο.

Συνεπώς για θέρμανση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλους τρόπους όπως ένα καλό sleeping bag ή μια κουβέρτα διάσωσης. Το καταφύγιο μας θα πρέπει να είναι όσο πιο στενάχωρο γίνεται, ώστε να μπορεί να παραμένει ζεστό μόνο από την θερμοκρασία που παράγει το σώμα μας. Και όταν λέμε στενό/μικρό εννοούμε ότι θα πρέπει ίσα που να χωράτε να μπείτε έρποντας. Εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε τις καιρικές συνθήκες και την ηλιοφάνεια για να ζεσταθούμε, χωρίς να εκτεθούμε και γίνουμε αντιληπτοί. Στο εμπόριο θα βρείτε “ατομικές θερμάστρες” επιβίωσης, που στην ουσία είναι ένα τσίγκινο κουτάκι με στέρεο καύσιμο, το οποίο το καίτε μέσα στο κουτάκι. Το καύσιμο αυτό δεν παράγει αρκετό καπνό και δεν γίνεται αντιληπτό.

Μαγείρεμα

Όπως είπαμε και παραπάνω η φωτιά σε “δύσκολες” καταστάσεις, απαγορεύεται ή δεν είναι δυνατή. Οπότε για να μαγειρέψουμε και γενικά να φάμε, θα πρέπει να βρούμε τρόπους, που να μην αποκαλύπτουν την θέση μας. Καταρχάς μπορούμε να τρώμε τις τροφές ωμές. Δεν εννοώ το κρέας, αλλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κτλ. που μπορούμε να βρούμε στην φύση ή να έχουμε μαζί μας, σε αποξηραμένη μορφή, στο σακίδιο μας. Οτιδήποτε που δεν χρειάζεται μαγείρεμα όπως snacks, μπισκότα κα είναι επίσης μια καλή λύση, καθώς και κονσέρβες ή προμαγειρεμένα τρόφιμα. Στην περίπτωση των προμαγειρεμένων όμως θα χρειαστεί να τα ζεστάνουμε ή να τους κάνουμε ένα ελαφρύ βράσιμο. Και εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια alcohol stove η οποία χρησιμοποιεί οινόπνευμα σαν καύσιμο και δεν παράγει καπνό. Η φλόγα της είναι μπλε και είναι δύσκολα ορατή. Εννοείτε ότι θα πρέπει να την έχουμε ήδη στο σακίδιο μας, μαζί με καύσιμο/οινόπνευμα, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την λύση. Να σημειώσω ότι η alcohol stove, είναι για απλό ζέσταμα φαγητού και όχι κανονικό μαγείρεμα. θα βρείτε κατασκευή της στο blog.




Καμουφλάζ

Αν δεν θες να σε δουν, πολύ απλά γίνε ένα με το γύρω περιβάλλον. Το καμουφλάζ παίζει σημαντικό ρόλο, στην κάλυψη μας, ακόμα και στο κυνήγι. Μην νομίζετε ότι τα ζώα δεν διακρίνουν το ανοιχτό χρώμα του δέρματος μας και ότι δεν το θεωρούν απειλή. Ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε, το καμουφλάζ μπορεί να είναι απλό, έως υπερ-σύγχρονο, χρησιμοποιώντας μια στολή ειδική για καμουφλάζ. Στην Φύση πάντως υπάρχουν όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για να κάνουμε ένα πετυχημένο καμουφλάζ. Λάσπη, φύλλα, κλαδιά είναι τα βασικά υλικά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να καλύπτουμε το πρόσωπο μας, τα χέρια, λαιμό, σβέρκο. Κανένα σημείο του σώματος δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς καμουφλάζ, διαφορετικά θα ξεχωρίζει και θα γίνεται εύκολα αντιληπτοί.

Αυτά είναι λίγα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να ξέρουμε για ένα πετυχημένο stealth camping… αλλά φυσικά… πάντα να έχετε το νου σας.

lykawn.wordpress.com/2012/06/14/%CE%B1%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-stealth-survivalcamping-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top