0

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΠΗΛΟ .ΙΔΕΕΣ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ.

Η κεραμική, η κατασκευή δηλαδή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από υγρό πηλό ο οποίος αφούστερεοποιηθεί υπόκειται σεθερμική επεξεργασία σε πολύ υψηλέςθερμοκρασίες, είναι μια από τιςαρχαιότερες τέχνες της οποίας η βασικήδιαδικασία στην πορεία των ετών δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί, με εξαίρεσηφυσικά τα μέσα/διευκολύνσεις τηςσύγχρονης τεχνολογίας τόσο στο στάδιο του ψησίματος, αφού πλέον τα κεραμικά ψήνονται σε ειδικούς φούρνους και όχι στον ήλιο ή την φωτιά όπως έκαναν οι τεχνίτες-αγγειοπλάστες (κεραμείς) των αρχαίων χρόνων ή στα καμίνια που χρησιμοποιούνταν μεταγενέστερα για να κατασκευαστούν οι παραδοσιακές στάμνες, πιθάρια κλπ, αλλά και στα στάδια δημιουργίας του πηλού (ανάμιξη αργιλοχώματος με νερό) καιμορφοποίησής του που πλέον γίνεται με ηλεκτρικούς τροχούς κεραμικής και όχι ξύλινουςχειροκίνητους ή ποδοκίνητους όπως συνέβαινε παλαιότερα.




Με την όλο και αυξανόμενη εξέλιξη τηςχημικής βιομηχανίας, την εύρεση δηλαδή περισσότερων τρόπωνμε τους οποίουςφυσικά υλικά μετατρέπονται σεσυνθετικές ύλες, μια από τις "αλλαγές" και στην τέχνη τηςκεραμικής όπως και σε πολλές άλλες τέχνες είναι η εύρεσηευκολότερων στην επεξεργασία τους "υποκατάστατων" σε ό,τι αφορά το βασικό υλικό και η μετατροπή σε ένα μεγάλο βαθμό και αυτής της τέχνης σε ...τεχνική αφού οι ιδιότητες του κάθε υλικού κάνουν την ...περισσότερη δουλειά και έτσι καθιστούν κατά κάποιο τρόπο και την κεραμική ή ακριβέστερα αυτό το "κάτι σαν κεραμική" σε μια ενασχόληση προσιτή και σε μη επαγγελματίες ή καλλιτέχνες για τηνκατασκευή μικρών ή μεγαλύτερων, χρηστικών ή διακοσμητικών κατασκευών.

Έτσι θα βρείτε πλέον στην αγορά προϊόντα με την ένδειξη "έτοιμος πηλός για χρήση" "πολυμερικός πηλός" κλπ που διατίθενται στο φυσικό χρώμα του πηλού, σε άσπρο ή πολλές ακόμηαποχρώσεις καθώς και μια αντίστοιχη σειρά προϊόντων χρώματα-βερνίκια για την περαιτέρωεπεξεργασία-διακόσμηση των αντικειμένων που μπορείτε να φτιάξετε με αυτού του είδους τον πηλό.



Η βασική κατηγοριοποίηση όλων των συνθετικών πηλών αφορά το αν πρόκειται για υλικά πουστεγνώνουν-στερεοποιούνται πλήρως αποκλειστικά με φυσικότρόπο, δηλαδή με την έκθεσή τους στον αέρα για περίπου 24 ώρες ή αν χρειάζονται και θερμικήεπεξεργασία- ψήσιμο σε έναν απλόοικιακό φούρνο, ενώ υπάρχουν διαφορές και σε ό,τι αφορά την ποιότητα-πλαστικότητα του κάθε προϊόντος π.χ κάποια προϊόντα (πολυμερικός πηλός) έχουν αρχικά την υφή-όψηπλαστελίνης που μετά το ψήσιμο σε οικιακό φούρνο σκληραίνει και είναι τα καταλληλότερα για να δουλέψετε μικρές λεπτεπίλεπτες κατασκευές, λεπτομέρειες σε πήλινα σχέδια και αυτός που κατά βάση χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων.
Σε γενικές γραμμές o έτοιμος πηλός ανήκει τα οικονομικά υλικά χειροτεχνίας-κατασκευών αφού π.χ απλό λευκό πηλό πολύ καλής ποιότητας σε συσκευασία 500 γραμ. θα βρείτε σε καταστήματα με είδηκατασκευών-χόμπυ και με περίπου μόνο 1,50 ευρώ/συσκευασία, ποσότητα αρκετή για να φτιάξετε ...αναγνωριστικά 1-2 απλά αντικείμενα αν τώρα ξεκινάτε την ενασχόλησή σας με το συγκεκριμένοείδος κατασκευών.



Όποιο προϊόν και αν επιλέξετε το βασικό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή σε ό,τι αφορά τις μεθόδους και χρόνους για το στέγνωμα-στερεοποίηση που τελικώς καθιστάτα αντικείμενα-κατασκευές ανθεκτικά στον χρόνο αν και γενικάδιακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα κλπ. αντικείμενα δηλαδή που η επιφάνειά τους δεν καταπονείται ιδιαίτερα κατά τηνχρήση τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα αντοχής ακόμη κι αν φτιαχτούν με απλό έτοιμο πηλό που στεγνώνει στον αέρα.



Κάθε είδους κατασκευή μπορεί να επεξεργαστεί διακοσμηθεί σε δύο διαφορετικά στάδια:
- Όσο ακόμη ο πηλός είναι "νωπός" με την αποτύπωση-χάραγμα σχεδίων πάνω στην επιφάνειά του π.χ με στάμπες, σφραγίδες ή κάθε είδους αντικείμενο που σας εξυπηρετεί το σχήμα του, ή
- Μετά το στέγνωμα οπότε και μπορείτε να βάψετε οποιαδήποτε πήλινη κατασκευή με χρώμα, να επεξεργαστείτε την επιφάνειά της χρησιμοποιώντας stencils, decoupage κλπ.



Ξεκινώντας να επεξεργάζεστεέτοιμο πηλό αρχικά θα χρειαστεί να "δουλέψετε" ελαφρά την ποσότητα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε με τα χέρια σας δημιουργώντας τελικά μια ομοιογενή "μπάλα" που θα τηνανοίξετε σε ...φύλλο, σαν να επρόκειτο για ...ζυμάρι. Το τελικόπάχος του φύλλου όπως και ο τρόπος που θα μορφοποιήσετε πηλό στονσχηματισμό που θέλετε, εξαρτώνται από το είδος του προς κατασκευή αντικειμένου.






π.χ για να κατασκευάσετε ένα μπωλ, μια πιατέλα, ένα βάζο, οποιοδήποτεπαρόμοιο χρηστικό-διακοσμητικό αντικείμενο θα χρειαστεί να ανοίξετετην μπάλα πηλού σε σχετικά λεπτό φύλλο και στην συνέχεια αφού του δώσετε το σχήμα που θέλετε χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αντικείμενο σας εξυπηρετεί τοσχήμα του κόβετε τον πηλό, με ένα κοπίδι ή μαχαίρι χωρίςδοντάκια και τον απλώνετε-ακουμπάτε το κομμάτι πηλού στο μέσα ή το εξωτερικό μέρος ενός αντικειμένου μεπαρόμοιο σχήμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως "καλούπι" δίνοντας ελαφρά και τε με τα χέρια σας τον ακριβήσχηματισμό ή "κυματισμό" που ανά σημεία επιθυμείτε.



Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο,ανοίγοντας δηλαδή τον πηλό σε φύλλο και στην συνέχειακόβοντας πάνω του κάθε μορφής σχήματα με την βοήθεια κουπ πατ ή οποιουδήποτε αντικείμενουμπορείτε να φτιάξετε κάθε είδους πήλινα στοιχείαμικρού ή μεγαλύτερουπάχους ανάλογα με το αντίστοιχο στο οποίο θα ανοίξετε τον πηλό.



Για κατασκευές με μεγαλύτερο πάχος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως καλούπι κάθε είδους μικρό ή μεγαλύτεροδοχείο-αντικείμενο π.χ ένα απλό σχήμα - κύλινδρο απο χαρτόνι, παγοθήκες από σιλικόνη σε σχήματα λουλουδιών, ζώων κλπ. για να δημιουργήσετε πήλινα αντικείμενα με αντίστοιχοσχήμα, μέγεθος και όγκο ή να πλάσετε τον πηλό με τα χέρια σας σε όποιο σχήμα και μέγεθος εσείς θέλετε, ενώ φυσικά σε καταστήματα με είδη κατασκευών-χόμπυ θα βρείτε και καλούπιαγια πήλινα στοιχεία σε ποικιλία σχεδίων και μεγεθών.

Ο χρόνος που έχετε για να μορφοποιήσετε έτοιμο πηλό δεν είναι ...άπειρος, αφού σε λίγη σχετικά ώρα αρχίζει να στεγνώνει, συνεπώς θα πρέπει να έχετε πριν ξεκινήσετε μια κατασκευήαποφασίσει πως ακριβώς θα δουλέψετε ώστε ναδιευκολυνθείτε αφού είναι αυτονόητο ότι όσο πιο εύπλαστοςείναι τόσο πιο εύκολα θα του δώσετε το σχήμα που θέλετε και αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα του πολυμορφικού πηλού, ο οποίοςαργεί πολύ περισσότερο να στεγνώσει και για να στερεοποιηθείπλήρως απαιτείται να τον ψήσετε για λίγη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο, ανάλογα με τιςοδηγίες του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε.
Ένας τύπος κατασκευών με έτοιμο πηλό, ιδανικές για αρχάριους σε αυτού του είδους τις τεχνικές, είναι εκείνες που στην πραγματικότητα απλώς "ντύνετε" με πηλό οποιοδήποτεαντικείμενο δημιουργώντας τελικώς ένα "πήλινο" αντικείμενο με το ίδιο ακριβώς σχήμα, αλλά χωρίς να σας χρειαστεί καλούπι ή πλάσιμο του πηλού σε δύσκολασχήματα.


Για να να "ανασηκώσετε" από την επιφάνεια εργασίας σας μικρά κομμάτια-σχήματα πηλού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βοηθητικά οδοντογλυφίδες-καλαμάκια κλπ. για μεγαλύτερα κομμάτια ή θα δώσετε με τα χέρια σας το σχήμα που θέλετε και θα τα μετακινήσετε μόνον αφού στεγνώσουν ή θα χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος σαν οδηγό-καλούπι για να τα ακουμπήσετε και απ΄όπου και πάλι θα τα απομακρύνετε όταν ο πηλός έχει στερεοποιηθεί.



Χρησιμοποιώντας μπωλ, σκεύη κλπ. ως "καλούπια" για να δώσετε το αντίστοιχο βασικό σχήμα σε ένα κομμάτι έτοιμου πηλού, τοποθετήστε ανάμεσά τους ένα κομμάτι μεμβράνη κουζίνας ή λαδόκολλα για να μπορέσετε με μεγαλύτερη ευκολία να τον απομακρύνεται ότανστεγνώσει-στερεοποιηθεί αν και ο πηλός δεν κολλά πάνω σε άλλου είδους επιφάνειες-φυσικά εκτός φυσικά από τον επίσης νωπό πηλό, γι΄αυτό και σε κατασκευές σύνθετεςπου αποτελούνται από πολλά μικρότερα κομμάτια δεν θα χρειαστείτε κανενός είδους κόλλα, αρκεί να ακουμπήσετε-πιέσετε μεταξύ τους τα πήλινα σχήματα και ότανστερεοποιηθούν θα είναι απολύτως ενωμένα μεταξύ τους.
Αν όμως για τον οποιονδήποτε λόγο χρειαστείτε κόλλα σε κατασκευές με πολυμερικό πηλό, χρησιμοποιείστε την ειδική για αυτήν την χρήση που ενεργοποιείται με το ψήσιμο και με την οποία μπορείτε να κολλήσετε γερά τόσο κομμάτια νωπού ή στεγνού πηλού μεταξύ τους όσο και νωπό πάνω σε ήδη στεγνό πηλό και αντίστροφα ή βεβαίως και μια απλή αλλά ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης.



Κάθε τύπου βασικήκατασκευή, εκτός από όλους τους άλλους τρόπουςτελικής επεξεργασίας-διακόσμησης της, ασφαλώς μπορεί να διακοσμηθεί μεεπιπρόσθετα πήλινα στοιχεία, να δημιουργήσετε πχ ένα μπωλ, πιατέλα κλπ. που πάνω στο βασικόμέρος θα προσθέσετεπήλινα διακοσμητικά, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελική όψη και καθόλου δύσκολη στηνδημιουργίας της είναι η διακόσμηση του νωπού ακόμη πηλού με σχήματα που θα δημιουργήσετε πιέζοντας πάνω στην επιφάνεια του ανοιγμένου πηλού υφάσματα με "άγρια" όψη π.χ δαντέλες αλλά και στάμπες, σφραγίδες κλπ. Στο τελικό τους στάδιο τα σχέδια αυτά δίνουν μια πολύ καλαίσθητη ανάγλυφηόψη είτε επιλέξετε να προσθέσετε και χρώμα είτε όχι.



Και...

* Σε κρεμαστά διακοσμητικά, κοσμήματα κλπ.ολοκληρώνοτας την μορφοποίηση του πηλού, μηνξεχάσετε με ένα καλαμάκι, σύρμα κλπ. να κάνετε στα σημεία που χρειάζεται μια τρυπούλα που θα χρησιμοποιηθεί για το κρέμασμά τους από κορδόνι, σκοινί, σύρμα κλπ.

* Ο πολυμερικόςπηλός σε διάφοραχρώματα είναι μια εξαιρετική πρώτη ύληγια να φτιάξετε ιδιαίτερα εντυπωσιακέςπολύχρωμεςκατασκευές σε διάφορασχήματα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Θα χρειαστεί απλώς να ανοίξετε, σαν ζύμη, τα έτοιμα μπαστουνάκια χρωματιστού πηλού κάθε συσκευασίας σε λεπτά "κορδόνια" που θα ενώσετεμεταξύ τους σε ένα μεγαλύτερο "μπαστούνι" πιέζοντας με τα χέρια σας ώστε να πάρουν το σχήμα που επιθυμείτε και στο τέλος θα τυλίξετε με ένα ενιαίο φύλλο πολυμερικού πηλού. Κόβοντας με κοπίδι αυτό το τελικό μπαστούνι σε κομμάτια το κάθε ένα θα έχει εσωτερικά το σχήμα/αποχρώσεις που έχετε επιλέξει.
Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος, δουλεύοντας με πολύ λεπτά κορδόνια πηλού για να φτιάξετεπήλινες πολύχρωμες χάντρες για κοσμήματα αλλά και κάθε μορφής μκρά πήλινα διακοσμητικάστοιχεία για κάθε χρήση.



* Ιδανικά χρώματα για να βάψετε έτοιμα-στεγνά αντικείμενα από έτοιμο πηλό, είναι τα ακρυλικά χρώματα για κατασκευές όπως και οι τέμπερες, αν και λίγο ή περισσότερο έντονα ο πηλός βάφεται στην πραγματικότητα με κάθε είδους μπογιά από νερομπογιές έως ακρυλικό-πλαστικό για τοίχους.

* Μετά και την τελική επεξεργασία κάθε αντικειμένου από πηλό, για να αδιαβροχοποιήσετε και να προστατέψετετην επιφάνειά του περάστε ένα προστατευτικό διαφανές βερνίκι είτε ειδικό για πηλό είτε γενικήςχρήσης.

* Για να δώσετε τελικήγυαλιστερή όψη σε πήλινα αντικείμενα, θα τα περάσετε με ένα γκλος και όχι ματ προστατευτικό διαφανές βερνίκι.

* Ο πηλός δεν στεγνώνει μόνον αφού τον μορφοποιήσετε αλλά και ...μέσα στην συσκευασία του αν αυτή μείνει εκτεθειμένηστον αέρα. Γι΄αυτό και ανοιγμένες συσκευασίες θαδιατηρηθούν για καιρό μόνον αν τις τοποθετήσετε σε σακουλάκια αεροστεγώς κλειστά, διαφορετικά ο πηλός θα ξεραθεί εντελώς και θα είναι άχρηστος.



* Εκτός από την δημιουργία αντικειμένων μεγάλουμεγέθους, ο έτοιμος πηλός είναι μια πολύ εύκολη λύση για να φτιάξετε μικρά στοιχεία για διάφορες χρήσεις π.χ για να δημιουργήσετε πήλινα διακοσμητικά για πακέτα, εποχιακάδιακοσμητικά (πάσχα, χριστούγεννα, καλοκαιρινέςδιακοσμητικές συνθέσεις κλπ).

* Για να δώσετε εντελώς ίσια-λεία όψη σε αντικείμενα από έτοιμο πηλό, μπορείτε αφού στεγνώσουν να τατρίψετε ελαφρά με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, ενώ για κατασκευές που σας ενδιαφέρει η τέλειαόψη-υφή αλλά και για αντικείμενα μεγάλου μεγέθους π.χ αγαλματίδια, μεγάλουμεγέθους διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα με καλούπια κλπ.καταλληλότερος και οικονομικότερος είναι ο πηλός σε σκόνη - σκόνη πορσελάνης που αραιώνεται με νερό και θα την βρείτε σε συσκευασίες 1-2-5 ή και περισσότερων κιλών στα καταστήματα με είδη κατασκευών-χόμπυ και με έναενδεικτικό κόστος περίπου 6-7ευρώ/κιλό και σε δύο αποχρώσεις, λευκό και φυσικού πηλού (terracotta). Αυτό το είδος πηλού είναι το καταλληλότερο είδος και για χυτές κατασκευές, για ναδημιουργήσετε δηλαδή πήλινα αντικείμενα στο ακριβές σχήμα ενός καλουπιού όπου θα τοποθετήσετε ρευστή σκόνη πορσελάνης αραιωμένη με νερό.

* Aναλογικά με το κόστος υλικών, οι απλές κατασκευές με έτοιμο πηλό που θα διακοσμήσετε μετά την ολοκλήρωσή τους με όποιον τρόπο, στοιχεία, αποχρώσεις κλπ. είναι μια πολύ όμορφη ιδέα και γιαδώρα έαφού η γκάμα των αντικειμένων που μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε είναι ...ατέλειωτη. Μπωλ, πιατέλες, σουβέρ, κηροπήγια, κασπώ, διακοσμητικά τοίχου, κοσμήματα με απλό σχεδιασμό, κλπ.


soulouposeto.gr/2015/04/m.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top