0
Η φωτιά, θα έλεγα ότι ακόμα και σήμερα, είναι η μεγαλύτερη ανάκαλυψη του ανθρώπου. Αναρωτηθείτε μόνο, πως θα ήμασταν χωρίς αυτήν. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλλον το ήξεραν και αυτό φαίνεται από τον μύθο με τον Προμηθέα και το πως έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους.

Ακόμα και σήμερα (ή μάλλον, ιδιαίτερα σήμερα), η φωτιά έχει μεγάλο ρόλο στην ζωή μας. Έχουμε γυρίσει και πάλι στην καύση ξύλων για θέρμανση, όπως πριν πολλά χρόνια… Είτε στο τζάκι, είτε στην ξυλόσομπα, η φωτιά προσφέρει μια ιδιαίτερη “ζεστασιά” τα κρύα βράδυα. Μόνο να την κοιτάς, σε μαγεύει και η ώρα περνά χωρίς να το καταλάβεις. Αν δε, υπάρχει και καλή παρέα, τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα.

Όμως η φωτιά δεν μας προσφέρει μόνο ζεστασιά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με την βοήθεια της. Ειδικά σε καταστάσεις επιβίωσης ή ακόμα και για απλή αυτάρκεια, η φωτιά, μας χρησιμεύει σε πολλά. Αρκεί μόνο, να σκεφτόμαστε λίγο πιο μπροστά, το αύριο, καθώς πολλά πράγματα που είναι αναγκαία είτε για επιβίωση είτε για αυτάρκεια, πρέπει να προσχεδιάζονται και να προβλέπονται, πριν μας χρειαστούν.

Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όση ώρα χαζεύουμε στην φωτιά, εκτός από την κουβέντα και να πίνουμε κανά ποτηράκι κρασί. ;)
Καταρχάς με την φωτιά, είτε στο τζάκι είτε στην σόμπα, μπορούμε να μαγειρέψουμε ότι θέλουμε. Βραστά, πίτες, ψητά, γλυκά, τα πάντα. Αρκεί φυσικά να έχουμε τον τρόπο μας. Αν η σόμπα μας διαθέτει φούρνο, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Αν όχι και πάλι μπορούμε να ψήσουμε, αλλά θα χρειαστεί να φτιάξουμε έναν “φούρνο”, καπακώνοντας πχ δύο ταψιά ή βάζωντας σε μια κατσαρόλα ένα πιο μικρό ταψί.
Αν έχουμε περίσσια φρούτων μπορούμε να τα αφήσουμε κοντά στην φωτιά, ώστε να τα αποξυράνουμε. Με τον κατάλληλο τρόπο μπορούμε να αποξυράνουμε εκτός από φρούτα ακόμα και κρέας.




Πάνω στο μάτι της σόμπας ή στο τζάκι μας, μέσα σε ένα ταψάκι μπορούμε να βάλουμε και να καβουρδίσουμε καρπούς ή ακόμα και καφέ.
Αφήστε πάνω στην σόμπα μερικές φλούδες από πορτοκάλι ή μανταρίνι και το σπίτι σας θα γεμίσει υπέροχα αρώματα.
Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν στεγνωτήρια, άφηναν τα ρούχα δίπλα στην φωτιά για να στεγνώσουν. Ακόμα και σήμερα, τις βροχερές ημέρες μπορείτε να το κάνετε για να στεγνώνουν τα ρούχα σας. Πιθανόν να έχετε δει και κάποιο ειδικό εξάρτημα για τις σόμπες, το οποίο στηρίζετε στο μπουρί και πάνω σε αυτό μπορείτε να απλώσετε ελαφριά ρούχα (πχ κάλτσες, εσώρουχα, μικρές πετσέτες κτλ.)
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε δει πως να φτιάχνουμε αλάτι από θαλασσινό νερό. Αν έχετε διαθέσιμο, βάλτε μια κατσαρόλα και αφήστε την να βράζει.
Χρησιμοποιήστε την φωτιά για να φτιάξετε κόλλα, από ρετσίνι ή από δέρμα ζώων, καθώς ειδικά σε περιπτώσεις μακροχρόνιας επιβίωσης/διαβίωσης η κόλλα, θα σας χρειαστεί.
Για τους γνώστες της θερμής μεθόδου παρασκευής σαπουνιού η φωτιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ;)
Αν (λέμε αν) ασχολείστε με την διαδικασία επεξεργασίας δέρματος, μπορείτε να εκμεταλευτείτε την φωτιά για να καπνίσετε το δέρμα, ώστε να “κλείσει”. Θα πρέπει όμως να είστε σε ανοιχτό χώρο, καθώς χρειάζετε καπνός.
Αφήστε τα ρούχα σας δίπλα στην φωτιά (εννοείτε υπαίθρια), ώστε να στεγνώσουν από τον ιδρώτα, αλλά και να αποστηρωθούν από τον καπνό. Με τον τρόπο αυτό εξαφανίζονται και οι δυσάρεστες οσμές. Θα μυρίζουν μόνο καπνό ;)
Όσο κάθεστε δίπλα στην φωτιά, αφήστε κοντά της, ξύλα που θα σας χρειαστούν για κατασκευές πχ τόξο φωτιάς, πασσαλάκια κα. Τα ξύλα, ξεραίνονται/στεγνώνουν και γίνονται πιο ανθεκτικά και σκληρά.
Να αφήνετε πάντα ένα δοχείο με νερό κοντά στην φωτιά. Όχι πολύ κοντά για να βράσει, αλλά να είναι αρκετά ζεστό, αν το χρειαστείτε πχ για να φτιάξετε ένα ρόφημα ή να ρίξετε λίγο ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τα πιάτα.

Όπως βλέπουμε οι χρήσεις της φωτιάς είναι πάρα πολλές και ιδιαίτερα χρήσιμες ακόμα και σήμερα. Όταν λοιπόν κάθεστε γύρω από την φωτιά και απλά την κοιτάτε για να περάσει η ώρα, σκεφτείτε κάτι από τα παραπάνω ώστε να περάσει η ώρα σας ακόμα πιο ευχάριστα αλλά και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά και να προλαβαίνουμε καταστάσεις…

lykawn.wordpress.com/2012/10/26/%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top