0


Διακοσμητικά αντικείμενα από AΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ-ΙΔΕΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ. 

O ι διακοσμήσεις, γενικά, μεκολοκύθες σε διάφορα σχήματα και αποχρώσεις, κακώς έχουνσυνδυαστεί με το Αμερικάνικο Halloween ντελίριο και όλο το ...κιτςπου κατά βάση περιστοιχίζει τις σχετικές διακοσμήσεις/κατασκευές.
Ειδικά οι αποξηραμένες κολοκύθες, οι "κλούμπες" όπως τις αποκαλούν σε κάποιες περιοχές της, ακόμη και ως καθαρά χρηστικό αντικείμενο, είναιστοιχείο που συναντούσε κανείς πολύ συχνά ταπαλαιότερα χρόνια στην ύπαιθρο της χώρας μας και πολύ συνηθισμένο υλικό για να κατασκευάζονται χωνιά, δοχεία μεταφοράςνερού ή λαδιού κλπ αλλά καικρεμαστά διακοσμητικά για αυλές και μπαλκόνια.


Η σχεδόν ξύλινη υφή που αποκτά η επιφάνεια μιαςαποξηραμένης κολοκύθας, είναι ιδανική για ναεπεξεργαστεί με χρώμα, ντεκουπάζ, ζωγραφική κλπ. και ανάλογα με το τον τρόπο που θα εκμεταλλευτείτε τοσχήμα της και θα επιλέξετε να την επεξεργαστείτε εξωτερικά γίνεται κατάλληλη για να κατασκευάσετε πχ από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο σπιτάκι για πουλιά στον κήπο σας, ένα διακοσμητικό για παιδικά δωμάτια, έναχριστουγεννιάτικο διακοσμητικό κομμάτι έως ένα πολύ ιδιαίτερο μπωλ, φαναράκι, φωτιστικό κλπ.

Η διαδικασία αποξήρανσης είναι απλή, αρκεί να κάνετε όλα τααναγκαία ώστε να μην σαπίσει και καταστραφεί τοεξωτερικό περίβλημα πριν η σάρκα συρρικνωθεί εντελώς και ...εξαφανιστεί.
Κατ΄αρχήν πλένετε την κολοκύθα με χλιαρό νερό και σαπούνικαι στην συνέχεια με ένα διάλυμα νερό και ξύδι 2/1. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται τυχόν βακτήρια στην επιφάνειά της που αν παραμείνουν έχουν ως αποτέλεσμα το σταδιακό σάπισμα του εξωτερικού φλοιού.

Την σκουπίζετεπολύ καλά και την τοποθετείτε πάνω σεσχάρα ή μιαπαλέτα κλπ. ώστε ο αέρας νακυκλοφορεί σε ολόκληρη τηνεπιφάνειά της διαφορετικά στο μέρος που ακουμπάπιθανόν επίσης να αλλοιωθεί η όψη της και σε μέρος με έντονο ήλιο. Τις μικρού μεγέθους μπορείτε και να τιςκρεμάσετε σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και το πάχος χρειάζεται περίπου 3-5 εβδομάδες έως το εσωτερικό να "αποστεωθεί", θα το καταλάβετε όχι μόνον από την εξωτερική της όψη που θα αποκτήσει ένα κιτρινοκαφέ χρώμα με υφή ξύλου αλλά και όταν θα έχει γίνει πολύ ελαφριά και κουνώντας την θα ακούτε μόνο τακουκούτσια στο εσωτερικό της.
Σε περίπτωση βροχής θα πρέπει οπωσδήποτε να τις προστατέψετε μεταφέροντας σε μέρος που δεν θα βρέχονται ενώ ένας τρόπος να συντομεύσετε την διαδικασία αποξήρανσης είναι και κατά την διάρκεια της νύχτας να τις μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού, κάτι που θα τις αφήσει ανεπηρέαστες από την νυχτερινή υγρασία που και αυτή επιβραδύνει την αποξήρανση.

Το κόψιμο μιαςαποξηραμένης κολοκύθας θα πρέπει να γίνει σταδιακάεκτός αν χρησιμοποιήσετε τα ειδικά Dremel εξαρτήματα για κόψιμο, λείανση κλπ.
Με ένα κοφτερό μαχαίριχωρίς δόντια, χαράξτεαρχικά όσο πιο βαθιά στο σημείο που θέλετε να κόψετε. Στην συνέχεια με ένα οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο σας εξυπηρετείβαθύνετε σιγά σιγά την τομή έως ότου αποκολληθούν τα δυο κομμάτια.

Αδειάζετε εντελώς το εσωτερικό από κουκούτσια καιυπολείμματα σάρκας,τρίβοντας ελαφρά και με μια σπάτουλα ή γυαλόχαρτο αν χρειάζεται και με μια ράσπαή πολύ χοντρή λίμα ή και ψιλό γυαλόχαρτο λειαίνετε το σημείο της τομής.

Από το στάδιο αυτό και κάτω μπορείτε να επεξεργαστείτετην εξωτερική επιφάνεια με όποιον τρόπο θέλετε. Να περάσετε βερνίκι ξύλου για να σκουρύνετε/τονίσετε τοφυσικό της χρώμα ή να χρησιμοποιήσετε ακρυλικά χρώματα για κατασκευές για να την βάψετε όπως θέλετε, να εφαρμόσετε τεχνική decoupage κλπ. ενώ φυσικά ανάλογα με το είδος/αντικείμενο που θέλετε να κατασκευάσετε το ίδιο μπορεί να γίνει και στο εσωτερικό μέρος.

Για κατασκευές όπως φαναράκια, μπωλ κλπ. που θέλετε, εκτός από το κόψιμοσε κάποιο σημείο να δημιουργήσετε επιπρόσθετα διάτρητασχέδια πάνω την επιφάνειαμιας αποξηραμένης κολοκύθας θα το κάνετε με πολύ λεπτά τρυπάνια γενικής χρήσης και αφού πριν σχεδιάσετε με μολύβι το σχέδιο που θέλετε να δημιουργήσετε.


soulouposeto.gr/2014/10/blog-post_17.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top