0

ΦΤΙΑΞΤΕ διακοσμητικά αντικείμενα από ΧΑΡΤΙ.
O ι κατασκευές με κεντρική ιδέα την ...στερεοποίηση/σκλήρυνση απλού χαρτιού με την βοήθεια κόλλας, είναιποικίλες μπορούν να πάρουν ...άπειρες μορφές είτε χρησιμοποιήσετε κομμάτια/λωρίδες χαρτιού είτε χαρτοπολτό,μια μάζα χαρτιού δηλαδή αποτελούμενη απόμικρά κομμένα χαρτάκια αναμεμειγμένα μενερό και κόλλα, δημιουργώντας τελικώς μια ...χάρτινη εύπλαστη ζύμη στην οποία μπορείτε να δώσετε όποια μορφή θέλετε.

Όλες αυτού του τύπου οι κατασκευές αφού στεγνώσουνασφαλώς μπορούν να βαφτούν, να επεξεργαστούν με τεχνικές όπως το decoupage, πατίνα, ζωγραφική κλπ. ή να διακοσμηθούν με κάθε είδους επιπρόσθετο στοιχείο-υλικό.

Η απλούστερη μορφή τέτοιας κατασκευής είναι τα μπωλ, πιατέλες κλπ. που μπορείτε να φτιάξετε με καλούπι έναμπαλόνι ή και οποιοδήποτε σκεύος-αντικείμενο, χαρτιάεφημερίδας και απλή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ).

Αν χρησιμοποιήσετε μπαλόνιδεν χρειάζεται καμιάπροεργασία, τοφουσκώνετε και απευθείας αρχίζετε να κολλάτε με την κόλλακομμάτια/λωρίδες χαρτιού.
Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ως καλούπι ένα οποιοδήποτε άλλο σκεύος-αντικείμενο θα χρειαστεί απλώς, πριν αρχίσετε να κολλάτε το χαρτί να καλύψετε την επιφάνειά του με διάφανη μεμβράνη κουζίνας που μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής εύκολα θα την απομακρύνετε.

Η επιφάνεια του καλουπιού θα χρειαστεί να καλυφθεί με 5-6 στρώσεις χαρτιού, ανάλογα και με το πάχος του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε τελικά όταν το χαρτί στερεοποιηθεί να είναι αρκετά σκληρό άρα και τα αντικείμενα που θα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο απόλυτως σταθερά.
Αφού κολλήσετε το χαρτί, αφήστε
αρκετές ώρες ακόμη και ένα ολόκληρο 24ωρο αν χρειαστεί ώστε η κατασκευή να είναι εντελώς στεγνή.
Σπάστε το μπαλόνι ή απομακρύνετετην μεμβράνη και με ένα ψαλίδικόψτε περιμετρικά το χαρτί στο πάνω μέρος δίνοντας τονσχηματισμό που θέλετε. Μπορεί οι άκρες να είναι απόλυτα ίσιες,ανομοιόμορφες, δαντελωτές κλπ.

Βάψτε με ακρυλικό χρώμα χειροτεχνίας-κατασκευών το εξωτερικό μέρος. Θα χρειαστούν 2-3 χέρια, ανάλογα και με την ποιότητα της μπογιάς, για νακαλυφθεί εντελώς το χαρτί. Αφήστε να στεγνώσει τοχρώμα και κάντε το ίδιο για το εσωτερικό μέρος με ένα διαφορετικό χρώμα, μεταλιζέ ακρυλική μπογιά σε όποια απόχρωση θέλετε, εφαρμόστεμια τεχνοτροπία κλπ.

Ασφαλώς η τελική διακόσμηση μιας τέτοιας κατασκευής είναιαποκλειστικά θέμα γούστου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια αποχρώσεις εσείς θέλετε, να εφαρμόσετεdecoupage τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος, να προσθέσετε υφασμάτιναστοιχεία όπως δαντέλα, τρέσες, κορδέλες ή και πρόσθεταχάρτινα στοιχεία σε κάθε σχήμα και μορφή, να επενδύσετε την εξωτερική όψη μεσπάγγο, σκοινί κλπ. ενώ μπορείτε και εξ΄αρχής να δουλέψετε με κομματάκια πολύχρωμου χαρτιού, κάθε είδους, που αν έχετε κάνει έναν αρχικό ...σχεδιασμό σε ποια σημεία θέλετε το βρίσκεται το κάθε χρώμα απλά στο τελικό στάδιο δεν θα χρειαστεί να βάψετε.


Εκτός από χαρτιά εφημερίδων-περιοδικών για την δημιουργία του βασικού μέρους μιας τέτοιας κατασκευής μπορείτε να δουλέψετε με κάθε είδους λεπτό χαρτί, με απλό χαρτί συσκευασίας, κόλλες περιτυλίγματος, χρωματιστά χαρτιά για χειροτεχνίες κλπ. Ένας απλός τρόπος να μειώσετε την δουλειά στο τελικό στάδιο διακόσμησης-επεξεργασίας με χρώμα κλπ. είναι να δουλέψετε για τις 2-3 πρώτες στρώσεις χαρτιού με εφημερίδες-περιοδικά και για τις επόμενες και τελευταίες να επιλέξετε διακοσμητικά χαρτιά τα σχέδια των οποίων θα αποτελούν και την τελική όψη της κατασκευής και που μπορεί να είναι κάθε τύπου πολύχρωμα χαρτιά, κομμάτια ρυζόχαρτου κλπ.



Το καλύτερο τελικόαποτέλεσμα θα σας το δώσουν τα ματ και όχι γυαλιστερά χαρτιά ενώ η υφή του χαρτιού στην τελική όψη της κατασκευής,καθορίζεται τόσο από τοείδος και το μέγεθος όσο και από το σχήμα των κομματιών χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια εξίσου ακανόνιστα ανά σημεία θα διακρίνονται κάποιεςανομοιομορφίες, αν το κάνετε τοποθετώντας τις λωρίδες χαρτιού στην σειρά ανάλογη θα είναι και η τελική όψη κλπ.

Μετά το στέγνωμα της κόλλας και πριν την τελική επεξεργασία τέτοιων κατασκευών με χρώμα, decoupage, ύφασμα κλπ. μπορείτε να λειάνετε την επιφάνειά τους χρησιμοποιώντας ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο πιο κατάλληλο για αυτήν την χρήση τογυαλόχαρτο-σφουγγάρι που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κιγκαλερίας-χρώματα κλπ. Για αντικείμενα που δεν θέλετε να επεξεργαστείτε επιπρόσθετα και σας ενδιαφέρει η επιφάνεια να είναι εντελώς λεία, θα χρειαστεί με υπομονή και βρέχοντας πολύ ελαφρά με τα χέρια σας το στεγνό χαρτί να τρίψετε σιγά σιγάκάθε σημείο και θα σας διευκολύνει πολύ αν στο αρχικό στάδιο έχετε χρησιμοποιήσει 2-3 παραπάνω στρώσεις χαρτιού ώστε το τελικό πάχος του αντικειμένου να είναι λίγο μεγαλύτερο καιευκολότερα να μπορείτε να δουλέψετε με το γυαλόχαρτο.




Aν απομακρύνετε μια τέτοια κατασκευή από το καλούπιελάχιστα πριν στεγνώσει εντελώς, όσο δηλαδή σας επιτρέπειπιέζοντας με τα χέρια σας να αλλάξετε ελαφρά το σχήμα της, μπορείτε να δημιουργήσετε πτυχές ή κάποια ποιο ιδιαίτερασχήματα στην επιφάνεια του χαρτιού ακόμη κι αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα εντελώς επίπεδο "άκαμπτο" καλούπι.Πιέστε ελαφρά δίνοντας τον σχηματισμό που θέλετε, προσθέστε λίγη ακόμη κόλλα σε κάποια σημεία αν φυσικά είναιαναγκαίο και αφήστε εκ νέου να στεγνώσει-στερεοποιηθείεντελώς το χαρτί.

Κάθε τέτοια κατασκευήμετά την τελική επεξεργασία της και αφού έχει στεγνώσει εντελώςαπό κόλλα, χρώματα κλπ. θα την περάσετε με έναπροστατευτικό βερνίκιμε πινέλο ή αντίστοιχο σε σπρέϋ που θα αδιαβροχοποιήσει την επιφάνειά της και θα σας επιτρέπει να την καθαρίζεται με ένα υγρό σφουγγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όποια ...εκδοχή σε σχήμα αλλά και τελική εμφάνιση και αν επιλέξετε, πρόκειται για μια κατηγορία πολύεύκολων και εξαιρετικάοικονομικών κατασκευών, ενώ το αποτέλεσμα ειδικά αν ...επιμεληθείτε λίγο την τελικήεπεξεργασία-όψη τέτοιων αντικειμένων είναι ιδιαίτεραεντυπωσιακή. Εκτός απόδιακοσμητικά θα σαςεξυπηρετήσουν και πρακτικά για την τοποθέτηση κάθε είδους αντικειμένων σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.
Εξαιρετική επίσης επιλογή για την κατασκευή αντικειμένων γιαεποχιακές διακοσμήσεις όπως π.χ διακοσμητικά πασχαλινάαυγά ή μπωλ-καλάθια, πολύ όμορφα και για δώρα.

Η απλούστερη κατηγορία καλουπιού, για να φτιάξετε τέτοια αντικείμενα σε τετράγωνα, παραλληλόγραμμα κλπ. σχήματα είναι οι αλουμινένιες φόρμες-ταψάκια μιας χρήσης που θα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετς σε πολλά μεγέθη. Καλύψτε την πίσω όψη με μεμβράνη και δουλέψτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως π.χ και με ένα μπαλόνι και χωρίς να ξεχνάτε ότι οποιοδήποτε σκεύος αντικείμενο μπορεί να γίνει καλούπι και να ...αντιγράψετεακριβώς το σχήμα του, π.χ ένα βάζο, ένα ψηλό ποτήρι κλπ. Απλώςτυλίγετε με μεμβράνη την εξωτερική του όψη, κολλάτε το χαρτί και όταν στεγνώσει ...ξεφορμάρετε.

































lovelyindeed.com
soulouposeto.gr/2015/03/diy_18.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Top