0

Ο χειμώνας είναι αναμφισβήτητα όμορφος αλλά έχει τις δυσκολίες του. Μία από αυτές είναι η θέρμανση του σπιτιού μας καθώς συχνά είναι πολυδάπανη και αναποτελεσματική...

και επειδή τα διπλά τζάμια και τα θερμαινόμενα πατώμενα δεν είναι προσιτά σε όλους, συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά tips για να ζεστάνετε εσάς και το σπίτι σας εύκολα και κυρίως ανέξοδα

1. Επενδύστε σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υψηλά, συνηθίζετε να κλείνετε την θέρμανση τελείως τις ώρες που απουσιάζετε ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια.
Μεγάλο λάθος κυρίως εάν κατοικείτε σε περιοχές που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.
Το αποτέλεσμα είναι να "παγώσει" το σπίτι και να πρέπει να ζεσταθεί ξανά από την αρχή, πράγμα χρονοβόρο και δαπανηρό. Η χρήση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη καθώς θα σας επιτρέψει να προσαρμόζετε τη θερμοκρασία ανάλογα με το αν είστε ή όχι σπίτι. π.χ όταν απουσιάζετε βάζετε το ειδικό πρόγραμμα στους χαμηλότερους βαθμούς.



extra tip: μην απλώνετε ρούχα πάνω στα στα καλοριφέρ. Ο λέβητας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει το χώρο - αφήστε που είναι και ανθυγιεινό!

2. Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας (ή αλουμινόχαρτο)
Χαμένη ενέργεια σημαίνει χαμένα χρήματα και αυτό είναι το τελευταίο που θέλετε. Στην περίπτωση των σωμάτων καλοριφέρ, μπορείτε να αποφύγετε τη σπατάλη ενέργειας εύκολα και ανέξοδα.
Η τοποθέτηση αλουμινόχαρτου πίσω από τα σώματα αντανακλά τη θερμότητα πίσω στο χώρο και όχι στους τοίχους. Παρόλο που υπάρχει αλουμινόχαρτο ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό, το γνωστό αλουμινόχαρτο κουζίνας - αν είναι καλής ποιότητας - μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά.



3. Τσεκάρετε τον ανεμιστήρα οροφής
Τον χειμώνα, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται στην οροφή των εσωτερικών χώρων. Αυτή η συσσωρευμένη θερμότητα στην οροφή μένει ανεκμετάλλευτη και τελικά χάνεται.
Αν έχετε ανεμιστήρες οροφής στο σπίτι σας, τσεκάρετε αν έχουνε την ειδική λειτουργία αντίστροφης κίνησης.
Πολλοί ανεμιστήρες οροφής έχουν αυτή την ειδική ρύθμιση με την οποία αντιστρέφεται η φορά κίνησης των πτερυγίων (το χειμώνα κινούνται με τη φορά του ρολογιού και το καλοκαίρι αντίστροφα). Αυτό μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το σπίτι σας έχει ψηλοταβανη ή κεκλιμένη οροφή.
Ρυθμίστε τον στη σωστή κίνηση και σε χαμηλή ταχύτητα και θα επιτύχετε κυκλοφορία του παγιδευμένου θερμού αέρα, σε όλο τον χώρο.

4. Ντύστε τα πατώματα
Σύμφωνα με έρευνες, τα μη μονωμένα πατώματα οδηγούν σε απώλεια θέρμανσης έως και 10%!
Γι΄ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν τα χαλιά και οι μοκέτες - για να ζεσταίνουν τους χώρους. Ντύστε τα πατώματα και τα δάπεδα του σπιτιού σας και το σπίτι σας όχι μόνο θα ζεσταθεί αλλά και θα ομορφύνει .




5. Κρεμάστε τις σωστές κουρτίνες
Αλλάξατε τα καλύμματα, βάλατε τα χαλιά αλλά μήπως ξεχάσατε τα παράθυρα? Οι βαριές κουρτίνες βοηθάνε σημαντικά στη διατήρηση της θερμότητας απλά σιγουρέψτε οτι δεν καλύπτουν καλοριφέρ, αεραγωγούς ή θερμάστρες γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς!

6. Ηλεκτρικές κουβέρτες
Οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι λίγο παρεξηγημένες. Όχι μόνο δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα αλλά ουσιαστικά είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από το να κοιμηθείτε με την κλασική σας κουβέρτα σε χώρο με υψηλότερη θερμοκρασία. Προσοχή όμως, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης!
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη, μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους και γενικά σε άτομα που δε μπορούν να χρησιμοποιοήσουν το ειδικό χειριστήριο.
Επίσης, πρέπει να αποσυνδέονται όταν δεν είναι σε λειτουργία!

7. Κλείστε τους αεραγωγούς στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε
Κλείστε τις πόρτες και την παροχή στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε ώστε να "μειώσετε" τα τετραγωνικά και να ζεστάνετε γρηγορότερα τον χώρο.
Αντιστοίχως, απομονώστε τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε συχνότερα π.χ. κλείστε την πόρτα του υπνοδωματίου με ανοιχτή την θέρμανση, aircondition κτλ πριν πάτε για ύπνο ώστε να έχει ζεσταθεί αρκετά όταν πάτε να ξαπλώσετε.

8. Απομακρύνετε τα έπιπλα από τους αεραγωγούς και τα σώματα
Ελέγξτε εάν έχετε τοποθετήσει έπιπλα μπροστά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ, αεραγωγούς κτλ. και αν ναι, μετακινείστε τα. Με αυτό τον τρόπο θα κυκλοφορήσει η θερμότητα ανεμπόδιστα χωρίς μέρος της να απορροφηθεί από καναπέδες ή πολυθρόνες. Αντιστοίχως, μη τοποθετείτε τα έπιπλα πολύ κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ή στα τζάμια καθώς θα κρυώνετε περισσότερο όταν τα χρησιμοποιείτε.

9. Αλλάξτε τα σεντόνια σας
Πίσω στα βασικά, λοιπόν, καθώς το απλό είναι συνήθως και το καλύτερο. Ανταλλάξτε τα βαμβακερά σας σεντόνια με φανελένια και θα δείτε διαφορά.

10. Περιορίστε τη χρήση του τζακιού
Τα τζάκια έχουν σχεδιαστεί κυρίως ως εστίες συγκέντρωσης και διασκέδασης και όχι για να ζεσταίνουν μεγάλους χώρους. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μοντέρνα τζάκια που μπορούν όντως να ζεστάνουν αρκετά ένα μεγάλο χώρο, η πλειοψηφία τους δε καταφέρνει και πολλά.
Χρησιμοποιείστε τα για τις ρομαντικές ή οικογενειακές βραδιές σας και βρείτε πιο αποτελεσματικούς τρόπους θέρμανσης - και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον!

...τέλος, ντυθείτε κατάλληλα!
Φόρμες, ρόμπες, μάλλινες κάλτσες και είστε άνετοι και ζεστοί.
Α! και ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι γιατί επιβάλλεται!!

pronews.gr/portal/20151201/health/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%83/10-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AC-tips-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%B1#sthash.iEdiFWoG.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

 
Top