0

Φίλες και φίλοι η πιο δημοφιλής μελισσοτροφή στην χώρα μας οπωσδήποτε δεν είναι άλλη από την γνωστή σε όλους μας βανίλια.
Μάλιστα δεκάδες είναι οι παραγωγοί μελισσοτροφής τύπου βανίλιας στην Ελλάδα και όλο και αυξάνουν θα τολμούσα να πω.

Πρόκειται για μια οικονομική και ταυτόχρονα ποιοτική τροφή για την οποία απαιτείται και ο λιγότερος χρόνος για να παρασκευαστεί σε σχέση με άλλου τύπου μελισσσοτροφές αφού με την βανίλια γλιτώνεις τον χρόνο κοπής της ζάχαρης.
Η ζάχαρη δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι κομμένη για φτιάξουμε βανίλια.

Είναι πολύ φιλική προς τις μέλισσες επειδή ως συστατικό χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και νερό αλλά και επειδή σύμφωνα με έρευνες έχει σχετικά πολύ χαμηλή HMF λόγω της γρήγορης ψύξης που υποβάλλεται το μείγμα με κρύο νερό.



Αυτό έδειξαν οι έρευνες τουλάχιστον που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στο μελισσοκομικό συνέδριο αν δεν κάνω λάθος.

Για την παρασκευή της βανίλιας απαιτείται ζάχαρη και νερό όπως είπα και ελάχιστο ξινό ή λεμόνι.
Η αναλογία ζάχαρης νερού είναι περίπου 5 προς 1 στο αρχικό στάδιο για να μείνει μετά το βρασμό περίπου 7% υγρασία στο ζυμάρι.

Φυσικά κάθε εταιρεία παίζει τις αναλογίες σύμφωνα με την δική της επιλογή, ανάλογα δηλαδή αν θέλει πιο σκληρό ή μαλακό το ζυμάρι.
Επίσης ξέρω εταιρείες που αυξομειώνουν την υγρασία ανάλογα την εποχή καλοκαίρι ή χειμώνας.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα βίντεο της εταιρείας ΜΕΤΑΛΟΔΟΜΗ Εμ. Κ Δασκαλάκης η οποία κατασκευάζει μελισσοκομικά μηχανήματα.
Σε μια παρουσίαση βανιλιέρων λοιπόν γίνεται λεπτομερώς γνωστή και η όλη διαδικασία παρασκευής της Βανίλιας, και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πρέπει να δουν το βίντεο και οι αναγνώστες του MELISSOCOSMOU για τον εμπλουτισμό της γνώσης τους.

Δείτε την διαδικασία βήμα προς βήμα λοιπόν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO






melissocosmos.com/2015/11/video.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δημοσίευση σχολίου

 
Top