0
Πόση ώρα μπορείς να αντέξεις χωρίς να κοιτάξεις την οθόνη του κινητού σου; Προσωπικά, το δικό μου έχει γίνει φυσική προέκταση του χεριού μου και όπως είναι αναμενόμενο με πιάνει και εμένα το άγχος την ώρα που εμφανίζεται η ένδειξη της χαμηλής μπαταρίας, κυρίως όταν φτάνει στο 5%.

Ο σχεδιασμός των σύγχρονων smartphones που δεν αφήνουν χώρο για μπαταρίες, οι μεγαλύτερες και πιο φωτεινές οθόνες και η συνδεσιμότητα 4G σε συνάρτηση με την πολύωρη χρήση, με έχουν οδηγήσει στο να αναζητήσω τρόπους ώστε να μπορώ να βγάλω τη μέρα με μία μόνο φόρτιση. Το πιθανότερο είναι πως ήδη γνωρίζεις μερικές από τις παρακάτω συμβουλές, ωστόσο, ελπίζω να βρεις χρήσιμες τις υπόλοιπες. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσω πως τα tips αυτά βασίζονται κατά κύριο λόγο σε πειράματα πάνω στις Android συσκευές, όμως κάλλιστα μπορούν να εφαρμοστούν και στο μηλαράκι σου.
#1 Εντοπισμός εφαρμογών που σου “τρώνε” την μπαταρία.

Αρχικά, σου συνιστώ να τσεκάρεις ποιες εφαρμογές και λειτουργίες ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας. Κάνε ένα απλό τεστ, φόρτισε πλήρως το κινητό σου και στη συνέχεια όταν απομείνει 5% ζωής της μπαταρίας, πήγαινε στα Settings -> Device Settings -> Battery ή Settings > General > Battery Usage αν είσαι χρήστης του iOS. Έτσι, θα ανακαλύψεις ποιες εφαρμογές φταίνε που ξεμένεις γρήγορα από μπαταρία. Από κοινή διαπίστωση, οι εφαρμογές όπως Facebook, Spotify και Instagram θα δείξουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Επειδή είναι δύσκολο να τις αποχωριστείς, προσπάθησε να μειώσεις τη χρήση τους και να διαγράψεις από τη λίστα τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς σπάνια.


#2 Επιλογή σκούρων Θεμάτων και Wallpapers

Θα δεις πως υπάρχει μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους χρήστες, σχετικά με το αν είναι καλύτερο να προτιμήσεις LCD ή AMOLED οθόνη. Οι περισσότερες συσκευές της Samsung (όπως το Galaxy S6και Galaxy Note4), το HTC One S και το Nexus 6 διαθέτουν AMOLED οθόνες, που δεν απαιτούν τον “οπίσθιο φωτισμό”, σε σχέση με την τεχνολογία μιας LCD οθόνης, όπως αυτή των τηλεοράσεων και των κινητών τηλεφώνων της LG (G2, G3 και G4) και του Nexus 5. Έτσι, θα παρατηρήσεις σημαντικά λιγότερη κατανάλωση αν έχεις AMOLED οθόνη και επιλέξεις Θέματα και Wallpapers σε σκούρα χρώματα. Τώρα αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά παρά να μην πειράζεις όλη την ώρα την οθόνη του κινητού σου.


#3 Πες “όχι” στην Αυτόματη Φωτεινότητα (Auto brightness)

Απενεργοποίησε στη συσκευή σου τη λειτουργία “Αυτόματη Φωτεινότητα”, καθώς τις περισσότερες φορές είναι παραπάνω από ότι χρειάζεσαι στην πραγματικότητα. Θα σου πρότεινα να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα σε επίπεδο που νιώθεις άνετα και έπειτα να την προσαρμόζεις αντίστοιχα με τις ανάγκες σου.


#4 Ρύθμισε το χρόνο που παραμένει φωτεινή η οθόνη σου (Screen Timeout)

Δε χρειάζεται η οθόνη σου να φωτίζει για ένα επιπλέον λεπτό από τη στιγμή που αφήσεις κάτω τη συσκευή σου. Δες αν μπορείς να συνηθίσεις στο φωτισμό με 15” ή 30”, κάνοντας τη ρύθμιση από τα Settings > Display > Timeout.


#5 Απενεργοποίησε τη δόνηση

Απενεργοποίησε τη δόνηση (Vibration), εκτός και αν όντως τη χρειάζεσαι, όπως όταν βρίσκεσαι σε χώρο με πολύ θόρυβο και έχεις τη συσκευή στην τσέπη. Συμφωνώ πως το mobile gaming έχει άλλη εμπειρία με τη χρήση της δόνησης, ωστόσο δεν έχεις πραγματική ανάγκη όταν λαμβάνεις τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις σου.
#6 Απενεργοποίησε συνδεσιμότητες που δεν τις χρειάζεσαι κάθε στιγμή: GPS, Auto-Sync, Wi-Fi, 3G και 4G

Αναρωτήσου πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιείς Google/Apple Maps ή τις εφαρμογές όπως τοUber και Taxibeat. Αν η απάντηση είναι δύο έως καμία, τότε μπορείς άφοβα να απενεργοποιήσεις την Τοποθεσία (Location).
Επιπλέον, δεν είναι ζωτικής σημασίας να κάνουν συνέχεια Συγχρονισμό (Sync) οι εφαρμογές διαχείρισης του email σου, το ημερολόγιο και οι επαφές σου. Προτίμησε να κάνεις χειροκίνητα Refresh τις στιγμές που θεωρείς πως μπορεί να έχεις νέο μήνυμα στο Inbox σου. Το ίδιο ισχύει και με τις εφαρμογές όπως το Facebook, το Twitter ή το reddit και φυσικά για όλους τους λογαριασμούς Google.
Ειδικά την ώρα που το κινητό σου δίνει μάχη για να έχει λίγα λεπτά παραπάνω μαζί σου πριν σβήσει, βοήθησέ το με το να απενεργοποιήσεις το Wi-Fi και τη Σύνδεση Δεδομένων (Data). Θα δεις σημαντική διαφορά!





#7 Κράτα τις εφαρμογές ενημερωμένες και μην τις τρέχεις στο “παρασκήνιο”

Οι λόγοι για τους οποίους γίνονται οι ενημερώσεις των εφαρμογών, δεν αφορούν μόνο τις αλλαγές στο περιβάλλον της εφαρμογής, αλλά και σε αυτές που δεν μπορείς να παρατηρήσεις με το μάτι. Οι προγραμματιστές εργάζονται συνεχώς για τις βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της χρήσης της μπαταρίας από την εκάστοτε εφαρμογή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις τις εφαρμογές να ενημερώνονται αυτόματα. Κάνε τις ενημερώσεις όταν σε βολεύει και ξέρεις πως δεν κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς μπαταρία.
Για συσκευές Android πήγαινε στο Google Play Store > Apps > Settings > Auto-Update apps, ενώ για iOS ακολουθείς Settings app > iTunes & App Store > Κάτω από το Automatic Downloads κάνεις αριστερά τη ρύθμιση για τα Updates.
Τέλος, μην αφήνεις τις εφαρμογές να τρέχουν στο “παρασκήνιο” (background). Όταν δε χρησιμοποιείς πια την εφαρμογή, για την ώρα κλείσε την τελείως. Εκτός και αν πρόκειται για εφαρμογή που τσεκάρεις κάθε 5’. Στην τελευταία περίπτωση, ελπίζω να μην εμπίπτει στην κατηγορία του Facebook.


#8 Hot spot, gaming, Camera και LED: χρήση με μέτρο

Έχοντας ένα πολύ οικονομικό πακέτο δεδομένων θέλεις πάντα να μοιράζεσαι τη σύνδεσή σου με τους φίλους σου μέσω Hot Spot. Δε σου προτείνω να φτάσεις στο άλλο άκρο, όμως συνιστώ να μην το κάνεις εάν μπροστά σου έχεις μία μέρα που θα χρειάζεσαι το κινητό σου ανά πάσα στιγμή. Με το Hot Spot ανοιχτό δε θα καταλάβεις καν πόσο γρήγορα θα φτάσεις στο 20% της μπαταρίας σου.
Το ίδιο ισχύει για την κάμερα (!) και για τα gaming apps. Όταν μπαίνω στο Μετρό, η αμέσως επόμενη κίνησή μου είναι να ανοίξω κάποιο παιχνίδι. Ας μην αναρωτιόμαστε γιατί όταν φτάνουμε στον προορισμό μας δεν έχουμε καθόλου μπαταρία.


#9 Μείωσε όσο μπορείς τα Widgets

Απόφυγε να χρησιμοποιείς τα Widgets που χρειάζονται σύνδεση στο Διαδίκτυο για συνεχείς ενημερώσεις, όπως ο Καιρός, το Twitter, το Gmail κ.α. και απλά άνοιξε την κάθε εφαρμογή όταν τη χρειάζεσαι.
#10 Χρήση ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος (Lock Screen Notifications)

Αν είσαι χρήστης Android συσκευής, τότε το πιο πιθανό είναι να έχεις την έκδοση λογισμικού Lollipop. Το ξέρεις πως όλες αυτές οι ειδοποιήσεις που βλέπεις στην οθόνη κλειδώματος, σώζουν λεπτά από την μπαταρία σου; Φαντάσου πόσες φορές θα χρειαζόταν να ξεκλειδώνεις το κινητό, για να δεις τις ειδοποιήσεις που έχεις!
Στην περίπτωση που η συσκευή σου τρέχει KitKat, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά Widgets ή εφαρμογές, ώστε να βλέπεις και εσύ τις ειδοποιήσεις χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώνεις κάθε φορά την οθόνη. Μερικές από τις εφαρμογές που μπορείς να δοκιμάσεις είναι CM Locker, Dynamic Notifications, Nova Launcher και AcDisplay. Βέβαια, εδώ θα χρειαστεί να συγκρίνεις πόση μπαταρία σου “τρώει” μία τέτοιου είδους εφαρμογή σε σχέση με το πόσες φορές θα έλεγχες τις ειδοποιήσεις ξεκλειδώνοντας την οθόνη σου.


#11 Λειτουργία Εξοικονόμησης μπαταρίας

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν τη λειτουργία “Εξοικονόμηση μπαταρίας” (Battery Saver). Επίλεξε το επίπεδο της μπαταρίας στο οποίο θέλεις να ενεργοποιείται η λειτουργία από Settings > Battery > Battery Saver.


#12 Προσοχή σε περιοχές με ασθενές σήμα

Όταν βρίσκεσαι σε περιοχές που όχι απλά δεν έχει σήμα καμπάνα, αλλά ίσα ίσα που πιάνει μία γραμμή, είναι προτιμότερο να γυρίσεις το κινητό σου σε λειτουργία Αεροπλάνου (Airplane Mode), καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η συσκευή σου δουλεύει πιο σκληρά για να εντοπίσει σήμα δικτύου.
#13 Πες αντίο στο “Ok, Google” και τη Siri

Φυσικά και έχει πλάκα να λέμε “Ok, Google” ή “Hey Siri” και να μας κάνουν τα χατίρια! Έχεις, όμως, αναρωτηθεί αν ταυτόχρονα επηρεάζεται η μπαταρία, όσο η συσκευή σου περιμένει να ακούσει από σένα μία από αυτές τις μαγικές φράσεις; Θα σου συνιστούσα να απενεργοποιήσεις τελείως τη φωνητική αναζήτηση, ωστόσο, αν είσαι τόσο μεγάλος fan του “Ok, Google”, τότε απλώς κάνε κλικ στην επιλογή Google Settings > Ok Google’s detection > From the Google app.



Σε περίπτωση που δε σε καλύπτουν οι παραπάνω συμβουλές, μπορείς να προμηθευτείς ένα Power Bank και να ξεχάσεις το άγχος του να ξεμείνεις από μπαταρία. Κατά τη γνώμη μου, είναι πλέον ένα απαραίτητο gadget που δεν πρέπει να λείπει από καμία τσάντα. Διαφορετικά, μπορείς να προσέξεις λίγο παραπάνω όταν έρθει η στιγμή να αγοράσεις το καινούριο σου κινητό τηλέφωνο.

Τέλος, επειδή έχω σταθεί κυρίως στα πιο βασικά tips για εξοικονόμηση μπαταρίας του κινητού, θα χαρώ να αφήσεις στα σχόλια και τις δικές σου μυστικές συμβουλές.

skroutz.gr/blog/posts/365-exypna-tips-gia-na-min-xemeneis-apo-mpataria-sto-kinito

Δημοσίευση σχολίου

 
Top