0

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!

Πως δουλεύει αλήθεια το αγαπημένο μας ραδιόφωνο που μας κρατάει συντροφιά με τα τραγούδια του, τις ενημερωτικές εκπομπές του, ακόμη και με ολόκληρα θεατρικά έργα;

Πως ταξιδεύει ο ήχος για να φτάσει μέχρι τα ηχεία μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται...


Οι παλιές συσκευές ραδιοφώνου αποτελούνταν κατά κύριο λόγο, από πηνία, μεταβλητούς πυκνωτές, λυχνίες και μετασχηματιστές. Όλα αυτά τα μέρη, συνέθεταν ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο λάμβανε σήματα πολύ υψηλής συχνότητας.

Τα σήματα αυτά, μάλιστα, ταξίδευαν από πολλά χιλιόμετρα μακρυά και μόλις έφταναν στη συσκευή μετατρέπονταν σε ήχο που έφτανε στα αυτιά μας από το μεγάφωνο.

Πως όμως γίνεται όλη αυτή η διαδικασία;


Η λειτουργία του ραδιοφώνου
Αρχικά να πούμε ότι το σήμα που ταξιδεύει στο αέρα ονομάζεται φέρον, επειδή φέρει ήχο και λοιπές πληροφορίες. Η διαδικασία με την οποία φορτώνεται και μεταφέρεται ο ήχος ονομάζεται διαμόρφωση.

Γενικά, στον τηλεπικοινωνιακό τομέα με τον όρο φέρον σήμα ή φέρον χαρακτηρίζεται μια κυματομορφή που έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους διαμόρφωση, αναφορικά με ένα σήμα εισόδου.




Το τελικό σήμα, μετά την διαμόρφωση, είναι αυτό που μεταδίδει τις πληροφορίες, στην περίπτωση του ραδιοφώνου τον ήχο.

Το φέρον σήμα είναι, γενικά, σήμα υψηλής συχνότητας, συχνά μεγαλύτερης από το σήμα εισόδου. Τα σήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να μεταδίδονται πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μέσω ενός φυσικού μέσου μετάδοσης, όπως ο αέρας.

Μάλιστα, ανάλογα με τη διαμόρφωση, το σήμα μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για την διαμόρφωση των σημάτων. Οι δύο πιο δημοφιλείς, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο ραδιόφωνο είναι τα γνωστά μας FM και AM.


Στα FM, από τα αρχικά των λέξεων Frequency Modulation, η διαμόρφωση του σήματος γίνεται κατά συχνότητα, ενώ στα ΑΜ από το Amplitude Modulation, η διαμόρφωση γίνεται κατά πλάτος.

Για να αποκωδικοποιήσουν το φέρον σήμα, οι ραδιοφωνικοί δέκτες διαθέτουν κυκλώματα διαχωρισμού τα οποία είναι διαφορετικά για τα δύο είδη διαμόρφωσης.

Για τα μεν FM το κύκλωμα αυτό ονομάζεται διευκρινιστής, ενώ για το
διαμορφωμένο κατά πλάτος σήμα των Μεσαίων ή ΑΜ, το αντίστοιχο κύκλωμα ονομάζεται φωρατής.

Έτσι, το σήμα εκπέμπεται από τους σταθμούς, λαμβάνεται από τις κεραίες που είναι τοποθετημένες σε λόφους και βουνά και αναμεταδίδεται για να φτάσει μέχρι τους δέκτες μας.


Μόλις συμβεί αυτό, το διαμορφωμένο σήμα αποκωδικοποιείται από το αντίστοιχο κύκλωμα και αναμεταδίδεται από το μεγάφωνο για να φτάσει μέχρι τα αυτιά μας.

Εντυπωσιακό και πολύ νοσταλγικό...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top