0

Το έντερο θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων και ο Ιπποκράτης είχε πει ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από αυτό.
Οι τοξίνες από τον τρόπο ζωής αλλά και την διατροφή μας δημιουργούν και τα εντερικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση του παχέος εντέρου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ο μεγαλύτερος δε, εχθρός του εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα.


-Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό μέσο καθαρισμού του παχέος εντέρου. Ο χυμός του είναι πολύ χρήσιμος για την αποκατάσταση του pH.
-Σπιτικές σούπες. Θα πρέπει να παρασκευάζονται με πολλά διαφορετικά λαχανικά όπως το λάχανο, τα κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, αρακάς, φασόλια, σέλινο, παπάγια κλπ. Οι σούπες αυτές τρώγονται χωρίς προσθήκη λαδιού.

Σούπα αποτοξίνωσης του εντέρου

2-3 αγγούρια καθαρισμένα
1-2 Αβοκάντο
1 κρεμμύδι
χυμό μισού λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό


Σαλάτα καθαρισμού του εντέρου
Αυτό κάνει αυτό ακριβώς που λέει -δρα σαν μια σκούπα και σκουπίζει τα έντερα σας. Είναι ένας υπέροχος καταλύτης για να ενεργοποιήσει τις περισταλτικές κινήσεις του κόλον και να βοηθήσει στην απομάκρυνση τελματωμένης ύλης. Ιδανικά θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Ανακατέψτε τριμμένο λάχανο. καρότο και παντζάρι με αναλογίες 3:1:1.
Στύψτε το μείγμα με τα χέρια σας για να φύγει ένα μέρος του χυμού.
Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και λινέλαιο.
Προσθέστε τέσσερα ή πέντε δαμάσκηνα που έχετε προηγουμένως μουλιάσει & σε νερό για περίπου δύο ώρες.


Προβιοτικά και πρεβιοτικά
-Στην καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλει και η συστηματική λήψη προβιοτικών, πρεβιοτικών και συμβιοτικών που προάγουν την υγιή εντερική χλωρίδα.
Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κατά κύριο λόγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα καθημερινά ποτά όπως: Γιαούρτι, γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά, γάλα που έχει υποστεί ζύμωση καθώς και Κεφίρ.
Τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφώνται από το έντερο και το επηρεάζουν θετικά ευνοώντας την ανάπτυξη και την δραστηριότητα των καλών μικροβίων του εντέρου (προβιοτικών). Βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως κρεμμύδια, αγκινάρες, μπανάνες, ραδίκια, πράσα ή μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα όπως ψωμιά ή μπισκότα.
Τα συμβιοτικά τρόφιμα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά. Το προζύμι είναι μια συμβιοτική καλλιέργεια μικροοργανισμών.

Υδροθεραπεία για αποτοξίνωση του παχέος εντέρου
Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου είναι μια μέθοδος εσωτερικού καθαρισμού από τις τοξικές ουσίες, τα αέρια, τα συσσωρευμένα κόπρανα και τις βλεννώδεις πλάκες μυκήτων που αποδυναμώνουν το σώμα και επηρεάζουν την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Η αξία της υδροθεραπείας αναγνωρίζεται ευρέως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην θεραπεία και στην πρόληψη πολλών των ασθενειών. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται με νερό φιλτραρισμένο, αποστειρωμένο με υπεριώδεις ακτίνες και θερμασμένο στη θερμοκρασία του σώματος. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία που φέρνει αίσθημα βαθειάς χαλάρωσης και ανακούφισης. Κατά τη ώρα της συνεδρίας μπορεί να συνοδεύεται από μασάζ παχέος εντέρου.
Το παχύ έντερο είναι σαν το αποχετευτικό σύστημα ενός σπιτιού: κανείς δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με αυτό, όμως χωρίς αυτό, το ίδιο το σπίτι και οι ένοικοι του δεν μπορούν να ζήσουν.
Και το παχύ έντερο επιτελεί για τον άνθρωπο ακριβώς αυτήν την λειτουργία: Είναι το μέρος που στέλνουμε ό,τι δεν θέλουμε να υπάρχει στη ζωή μας.

Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα τροφικά απόβλητα που μέσω του παχέος εντέρου οδεύουν προς την απομάκρυνση, αλλά και για τα συναισθηματικά απόβλητα, δηλαδή για κάθε συναίσθημα που δημιουργήθηκε μέσα μας αλλά δεν το αποδεχόμαστε και δεν το θεωρούμε ευπρόσδεκτο στη ζωή μας. Όπως π.χ. τους φόβους μας, την θλίψη μας και τον θυμό μας.
Αυτή η στάση οδηγεί σταδιακά, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη έλλειψη κίνησης στη ζωή μας και με την όλο και περισσότερο ακατάλληλη διατροφή, στην εμφάνιση ασθενειών του παχέος εντέρου όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετεωρισμό και τέλος ακόμη και σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η ταχύτερα αυξανόμενη αριθμητικά μορφή καρκίνου στην σημερινή κοινωνία. Ενώ το 1995 ήταν η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου, σήμερα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Επηρεάζει άντρες και γυναίκες σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, με τους άντρες να υπερτερούν ελαφρώς.
Βότανα, φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το έντερό μας υγιές και καθαρό

Σύκα
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Τα σύκα καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Λάπαθο
Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες, οι οποίες σε μεγάλες δόσεις έχουν καθαρτική επίδραση στο κόλον.
Συνταγή: Βάλτε το λάπαθο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και σκεπάστε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε πριν κοιμηθείτε.

Ταραξάκος
Πρόκειται για ένα ήπιο καθαρτικό, το οποίο έχει καλά αποτελέσματα.. Ο ταραξάκος είναι ισχυρό διουρητικό, το οποίο όμως περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου στα φύλλα του. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκόριζα και λάπαθο.
Συνταγή: βάλτε 20γρ. ρίζα ταραξάκου σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε κάθε μέρα. Αν δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ρίξτε ρίζα ταραξάκου, λάπαθου και γλυκόρριζας σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-30 λεπτά και σουρώστε το σε μια κανάτα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Σέννα και τζίντζερ
Είναι ίσως το πιο γνωστό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη συμβατική ιατρική. Είναι το πιο αποτελεσματικό καθαρτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονες κρίσεις δυσκοιλιότητας. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσει πόνο στο έντερο και κολικούς πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αρωματικά βότανα, όπως το τζίντζερ, που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
Συνταγή: μουσκέψτε σε 150ml νερού 3-6 λοβούς σέννας και 2-3 φέτες τζιντζερ. Αφήστε το για λίγο και μετά πιείτε το ρόφημα.
Προσοχή: -Επειδή η σέννα είναι ισχυρό υπακτικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε κανέναν για μεγαλύτερο διάστημα από 10 ημέρες.
-Όλα τα παραπάνω βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.




Αλθαία
Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της.
Συνταγή: Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.

Δρακοντία
Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 – 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.

Αχλάδι
«Βασιλιάς των καρπών» αποκαλείται από τους Γάλλους το αχλάδι γιατί, εκτός από ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό φρούτο, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό ασθενειών. Μια από τις ασθένειες αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι το άγουρο αχλάδι φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ετσι, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά της δυσκοιλιότητας το αχλάδι πρέπει να τρώγεται ώριμο κατά προτίμηση πριν από το φαγητό ή, εναλλακτικά, ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.

Αγκινάρα
Πολύτιμο φάρμακο που τονώνει τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού και μεταξύ άλλων δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Η αγκινάρα, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι. Ο φυτοθεραπευτής Narodetzki έχει αναφέρει ότι ανάλογα αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την κατανάλωση βρασμένης αγκινάρας με άσπρο κρασί.

Λυκοπόδιο
Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι βοτανολόγοι προτείνουν τον εξής τρόπο κατανάλωσης: «Ρίχνουμε του λίτρου βρασμένο νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού λυκοπόδιο. Το αφήνουμε για λίγο, στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν από το πρόγευμα με άδειο στομάχι». Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.

Λάχανο
Οταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Πορτοκάλι
Τρώγοντας τους καρπούς της επιτυγχάνεται θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και παράλληλα αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες C, A και D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Θεραπευτική δράση έχει επίσης το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη φλούδα του -κατά της βρογχίτιδας– όπως επίσης τα φύλλα και τα άνθη της – τονωτικά της καρδιάς και κατά της αϋπνίας.

Πράσο
Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ευρήματα το πράσο καλλιεργείτο στην Αίγυπτο από το 3200 π.Χ.

Πεπόνι
Γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αυτό το δροσιστικό φρούτο ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C.

Ντομάτα
Εχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο και σίδηρο. Το εντυπωσιακό με αυτό το φυτό, το οποίο θεωρείται ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και λόγω του λυκοπένιου που περιέχει, είναι ότι αρχικά, μέχρι τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιείτο μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι ο καρπός της ντοματιάς είναι ανθυγιεινός ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες.

Σπανάκι
Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαρτικά της φαρμακοβιομηχανίας είναι, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, ότι δρα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως καθαρτικό χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Μια παλιά συνταγή υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη κατανάλωση χυμού ο οποίος αποτελείται από σπανάκι και μήλο σε ίσα μέρη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών χυμού ημερησίως. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και D

Μηλιά
Κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας δρα το μήλο, ένα φρούτο με εξαιρετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού. Τα μήλα, γνωστά από την ομηρική εποχή, περιέχουν βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και οξέα.

Όσπρια
Οι φυτικές ίνες των οσπρίων επειδή δεν απορροφούνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα μειώνοντας τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Μέλι
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.

Βασιλικός, τσουκνίδα
Είναι ευεργετικά ενάντια σε όλες τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, γιατί ενεργοποιούν την κινητικότητα του εντέρου. Φτιάξτε ένα θεραπευτικό ρόφημα, κόβοντας μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα βασιλικού ή τσουκνίδας σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντάς τα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, καταναλώστε μερικά τρυφερά φρέσκα φύλλα με λίγο λάδι.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παραλείπετε λοιπόν από το διαιτολόγιό σας, ακόμα και αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος. Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.
Τέλος να αναφέρουμε και ένα ακόμη φυσικό προϊόν που είναι η κατεξοχήν ωφέλιμη για ολόκληρο το γαστρεντερικό και όλες τις παθήσεις του: Μαστίχα Χίου ασπίδα του πεπτικού! Βάζοντας την μαστίχα Χίου, το σκόρδο και την πρόπολη στην ζωή σας, εξασφαλίζετε για πάντα υγιές πεπτικό!!
Επίσης όποιος χρειάζεται ισχυρή αποτοξίνωση και αποκατάσταση της υγιείας του άμεσα, αλλά και μόνιμα, μπορεί να κάνει γανοθεραπεία χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό προσαρμογόνο και εξισορροπιστικό γανόδερμα.


Pontos-News.Gr
http://ellaniapili.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top