2

Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:- Κιστός (Cistus Ladanifera)
- Φύλλα ελιάς και αγρελιάς(Olea Europaea)
- Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)
- Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)
και κάποια ακόμα.

Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο του http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm. Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο απλά!!!


Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)


Κίστος - Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus

Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)


Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)

Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί"!

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα μου για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες (σήμερα) ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

Επομένως, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα!

Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!


http://aorata-gegonota.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 1. Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε τα τόσα οικονομικά συμφέροντα που απορρέουν από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες...
  Δυστυχώς η Ευρώπη αυτή μοιάζει να είναι η Ευρώπη του παραλόγου. Επιτρέπουν τα μεταλλαγμένα (τρόφιμα, σπόρους κλπ), αλλά όχι τα βότανα!!!

  Μαρίνα - Όλγα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε τα τόσα οικονομικά συμφέροντα που απορρέουν από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες...
  Δυστυχώς η Ευρώπη αυτή μοιάζει να είναι η Ευρώπη του παραλόγου. Επιτρέπουν τα μεταλλαγμένα (τρόφιμα, σπόρους κλπ), αλλά όχι τα βότανα!!!

  Μαρίνα - Όλγα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top