0
Αν ασχολείστε ερασιτεχνικά με κατασκευή μαχαιριών ή και άλλων μεταλλικών κατασκευών, σίγουρα θα έχετε χρειαστεί να γυαλίσετε (τελικό φινίρισμα) το μαχαίρι σας ή μέρη αυτού. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα προϊόντα, όμως είτε τα μεταφορικά κοστίζουν παραπάνω από την αξία της βούρτσας, είτε τα μαγαζιά είναι μακριά από τον τόπο διαμονής μας. Τουλάχιστον για μένα, είναι το σύνηθες πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε μόνοι μας, να φτιάξουμε βούρτσες για το γυάλισμα μεταλλικών αντικειμένων, με υλικά που εύκολα μπορούμε να βρούμε γύρω μας ή τα έχουμε ήδη στο μικρό εργαστήριο μας.

Θα χρειαστούμε:
Μια βίδα πχ M5, M4, μήκους περίπου 5εκ ή και μεγαλύτερο, ανάλογα πόσο μεγάλη θέλουμε να κάνουμε την βούρτσα.
Ένα μικρό σωληνάκι πχ Φ6 εξωτερικό με Φ5 εσωτερικό, περίπου 1εκ μήκος.
Ένα κολαούζο πχ Μ5. Με αυτό θα κάνουμε σπείρωμα, εσωτερικά, στο παραπάνω σωληνάκι.
2 ροδέλες όπου η εσωτερική τρύπα να είναι μικρότερη από ότι το σωληνάκι πχ Φ5, ώστε να μην περνά η ροδέλα, από το σωληνάκι.
2 παξιμάδια για σπείρωμα Μ5
1 Βίδα Μ5 μικρή ή μπορούμε να κόψουμε το κεφάλι από την πρώτη βίδα.
Σιδηροπρίονο, κατσαβίδι, τανάλια ή μέγγενη και κόλλα σπειρώματος ή κόλλα στιγμής.
Μαλακό ύφασμα για την βούρτσα λείου γυαλίσματος και Scotch Brite για την βούρτσα ματ φινιρίσματος.

Ξεκινάμε και κάνουμε σπείρωμα στο σωληνάκι με το κολαούζο μας. Είναι το πιο βασικό κομμάτι, γιατί θα σφίγγει το υλικό της βούρτσας. Βασικά, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, της όλης κατασκευής… :) από κει και πέρα, απλά συναρμολογούμε τα εξαρτήματα. Περνάμε ένα παξιμάδι και ροδέλα στην μεγάλη βίδα. Το βιδώνουμε τόσο, ώστε στο εσωτερικό από το σωληνάκι που θα βιδώσουμε αμέσως μετά, να υπάρχει χώρος, ώστε να βιδώσει καλά η βίδα, που θα “δέσει” την βούρτσα. Βάζουμε κόλλα για να μείνει σταθερό ή αν δεν έχουμε, κάνουμε το κόλπο με το διπλό παξιμάδι.
Scotch brite και μία ξύλινη ροδέλα για να το κόψουμε στο μέγεθος που θέλουμε.

Για την βούρτσα ματ, θα πάρουμε Scotch Brite, από το super market, το πιο φθηνό που θα βρούμε. Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε το αυθεντικό που είναι και ακριβό. Το κόβουμε σε ροδέλες, ανάλογα πόσο μεγάλη θέλουμε να είναι η βούρτσα. Κόβουμε τόσες ροδέλες, ώστε όταν τις τοποθετήσουμε στην βίδα, να σφίξει γερά με την επάνω βίδα. Η βούρτσα μας είναι έτοιμη.
Ορείχαλκος σε ματ φινίρισμα για χειροφυλακτήρα




Για την βούρτσα λείου γυαλίσματος, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Θα χρειαστούμε ένα μαλακό ύφασμα, ότι έχετε από παλιές μπλούζες, πετσέτες, πατσαβούρια κτλ. Ανάλογα τι πανιά θα βάλουμε, το αποτέλεσμα ίσως να διαφέρει. Θα κόψουμε και από αυτό το ύφασμα πολλές ροδέλες, ώστε να “γεμίσει” όλη η βούρτσα και να σφίξει γερά με την ροδέλα και την βίδα, διαφορετικά θα στριφογυρνά ελεύθερα. Αφού κόψουμε τα κομμάτια, ναι μεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν, για μικροδουλειές, αλλά για καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη αντοχή, είναι καλύτερα να ράψουμε τα πανιά μεταξύ τους. Πάρτε 3-4 ροδέλες και με μια κλωστή, ράψτε τα γύρω-γύρω. Δεν χρειάζονται καλλιτεχνίες, απλά να “δεθούν” μεταξύ τους. Αφού σχηματίσετε αυτές τις μικρές βούρτσες, μπορείτε είτε να τις τοποθετήσετε, είτε να συνεχίσετε το ράψιμο μεταξύ τους, ώστε να γίνουν μια ενιαία. Απλά θα ράψετε το τελευταίο πανί από την μία μικρή βούρτσα, με το πρώτο από την επόμενη, ώστε να ενωθούν μεταξύ τους. Αν έχετε ραπτομηχανή και το πάχος όλης της βούρτσας δεν είναι μεγάλο, μπορείτε να ράψετε τα πανιά, απ’ ευθείας.
Ορείχαλκος σε γυαλιστερό φινίρισμα.

Με την δεύτερη ροδέλα και την μικρή βίδα, απλά σφίγγεται και η τελική βούρτσα, είναι έτοιμη. Στην ματ βούρτσα, δεν χρειάζεται τίποτα. Απλά βάζουμε την βούρτσα στο δράπανο και γυαλίζουμε. Στην γυαλιστερή βούρτσα όμως, θα χρειαστεί και μία αλοιφή γυαλίσματος. Αν η γυναίκα σας, γυαλίζει τα ασημικά, σίγουρα έχει τέτοια αλοιφή. Αν δεν έχετε, δοκιμάστε με απλή οδοντόκρεμα. Προσέξτε όμως να είναι λεία και να μην περιέχει κόκκους, καθώς τελικά θα γρατζουνίσουν την επιφάνεια. Προσοχή επίσης, όταν κόβεται και ράβεται τα πανιά, για την γυαλιστερή βούρτσα, ώστε να μην μπουν σκουπίδια/ρινίσματα πχ από τον πάγκο σας, γιατί θα γρατζουνίσουν την επιφάνεια που πάτε να γυαλίσετε.
Η ματ βούρτσα. Δεν χρειάζονται ακρίβειες.
Τις βούρτσες είτε τις τοποθετούμε σε δράπανο, σε δραπανοκατσάβιδο ή επιδαπέδιο δράπανο. Στο ματ φινίρισμα, μπορούμε και με λίγες στροφές να κάνουμε την δουλειά μας. Στο γυαλιστερό φινίρισμα όμως, χρειαζόμαστε υψηλές στροφές και να ασκούμε αρκετή πίεση. Οπότε θα χρειαστούμε κάποιο δυνατό εργαλείο.



Κατά το τρίψιμο/γυάλισμα, δημιουργείτε “σκόνη” από τα πανιά ή το scotch brite. Φορέστε μάσκα για να μην την εισπνέετε. Μεγάλη προσοχή αν χρησιμοποιήσετε υψηλές στροφές!!! Στην καλύτερη περίπτωση απλά να σας αρπάξει το μέταλλο και να το πετάξει μακριά, στην χειρότερη να σας “αρπάξει” η βούρτσα πχ το μανίκι, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Δώστε μεγάλη προσοχή κατά το γυάλισμα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια, σε καλά αεριζόμενο χώρο, για να φεύγει η σκόνη.

https://lykawn.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top