1

Αρκετοί το γνωρίζουν στις μέρες μας, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις «θαυματουργές» του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια! Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Τι είναι; Όχι μόνο το φάρμακο του αρχαίου πολεμιστή, αλλά και πολλά, πολλά περισσότερα. Διαβάστε παρακάτω μία σύντηξη από διαφορετικές πηγές (μπορείτε να διαβάστε τόνους σχετικών πληροφοριών στο ίντερνετ, εδώ δεν παραθέτουμε παρά ένα μικρό δείγμα)…

Βικιπαιδεία
Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ωςβαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John’s wort.
Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα.
Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.
Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα: ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.
Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.

Χρήση
Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για πολλές ημέρες (40 έως 50) ως άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού.

Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται:

Ως έκχυμα: συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που αφήνεται για 10 με 15 λεπτά για να περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα, κατόπιν συμβουλής γιατρού, φαρμακοποιού ή ειδικού.

Σε κάψουλες ή χάπια, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού.

Σε αλκοολούχο βάμμα, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού.



medlabgr.blogspot.com



ΥΓ. Σίγουρα ορισμένοι από τους αναγνώστες θα αμφισβητούν κάποια από τα παραπάνω, με την λογική«πώς είναι δυνατόν ένα απλό βότανο να είναι τόσο αποτελεσματικό, και μάλιστα σε μεγάλο εύρος εφαρμογών». Δοκιμάστε το σε μια ανοικτή πληγή, ένα μικρό έγκαυμα ή σε ορισμένες μορφές εκζέματος και θα μας θυμηθείτε! Για εσωτερική χρήση όμως πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό, λογικό είναι…

http://www.amynastospiti.gr

Δημοσίευση σχολίου

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ. ΕΓΩ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top