0


Αν δεν είστε από τους φαν του air condition, αν δεν αντέχετε το κλιματιστικό αλλά και το…


κόστος του, μπορείτε κάλλιστα να δροσίσετε το σπίτι σας χωρίς αυτό.

Δείτε παρακάτω 8 τρόπους για να το καταφέρετε!

1. Στην κουζίνα: προτιμήστε να μαγειρεύετε φαγητά στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο. Καλύτερα να μαγειρεύετε νωρίς το πρωί και όχι τις μεσημεριανές ώρες που η θερμοκρασία ούτως ή άλλως είναι πολύ υψηλή. Ακόμη προτιμήστε να καταναλώνετε περισσότερες σαλάτες και φρούτα παρά κρεατικά, τα οποία αναγκάζουν το σώμα να παράγει περισσότερη θερμότητα.



2. Στον ύπνο: στρώνετε βαμβακερά σεντόνια, ανοιχτόχρωμα, που δεν ζεσταίνουν το σώμα και όχι σεντόνια από μετάξι ή πολυεστέρα. Κι ασφαλώς ξεχάστε τις πυτζάμες και τα μακριά νυχτικά. Φορέστε ένα 100% βαμβακερό φανελάκι και σορτσάκι ή ακόμη καλύτερα κοιμηθείτε … όπως σας γέννησε η φύση.

Αν πάλι είναι εφικτό, προτιμήστε να βάλετε το στρώμα στο πάτωμα ή ακόμη καλύτερα στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, άρα μία καλή κίνηση είναι να … κατεβείτε εσείς όσο πιο κάτω μπορείτε.



3. Όπου φυσάει ο άνεμος…: Ασφαλώς και πρέπει να έχετε ανοιχτέ όλα τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού, ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Και αν πάλι δεν φυσάει ούτε λίγο, φέρτε τον άνεμο εσείς στο σπίτι με ανεμιστήρες. Είτε είναι οροφής είτε δαπέδου, οι ανεμιστήρες «γεννούν» δροσερότατα ρεύματα αέρα που είναι ανεκτίμητα! Απλά ρυθμίστε τους να χτυπούν στο ταβάνι και όχι ακριβώς επάνω σας, προς αποφυγή ψύξης.

4. Μπουγέλο τώρα!: κάτι ξέρουν τα πιτσιρίκια που απολαμβάνουν το μπουγέλο. Έτσι κι εσείς φροντίστε να βρέχεστε με κρύο νεράκι στο πρόσωπο, ανά τακτά διαστήματα. Αν πάλι η ζέστη είναι αφόρητη και χρειάζεστε άμεση βοήθεια, απλά εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στα σημεία του σώματος σας, που πιάνετε το σφυγμό σας. Με απλά λόγια, στους καρπούς, το λαιμό, τους αγκώνες, τη βουβωνική χώρα, τους αστραγάλους και πίσω από τα γόνατα.



5. Ντουζ με χλιαρό νερό: και όχι με κρύο! Απολαύστε τακτικά ένα χλιαρό ντουζάκι… ακόμη και στη βεράντα σας, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος. Ακόμη και το να βρέχετε τα πόδια σας περιστασιακά, θα βοηθήσει να αισθανθείτε δροσιά, αφού τα πόδια θεωρούνται ο «θερμοστάτης» του σώματος και διατηρώντας τα δροσερά, θα μπορέσετε να δροσίσετε όλο σας το σώμα.

6. Νερό, νερό και πάλι νερό: όπου και αν σταθείτε, έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι παγωμένο νερό και πίνετε διαρκώς. ΜΕ τη ζέστη, ιδρώνουμε κι αφυδατωνόμαστε. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού θα βοηθήσει να δημιουργήσετε μεγάλα αποθέματα υγρών στο σώμα σας και να αντιμετωπίσετε ισότιμα τη ζέστη.


7. Άσε με μόνο μου στον πόνο μου… : αποφύγετε τις πολλές αγκαλιές, κι ειδικότερα στο κρεβάτι φροντίστε να κοιμάστε … σε απόσταση. Να κοιμάστε με τα χέρια και τα πόδια χωρίς να αγγίζουν το ένα το άλλο, καθώς έτσι μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, επιτρέποντας παράλληλα στον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από το σώμα.





8. Κάν” το όπως οι Σπανιόλες: η βεντάλια θα σας σώσει. Έχετε μια στην τσάντα σας, μια στο σαλόνι, μια στη βεράντα … και γενικώς όπου πηγαίνετε. Αν πάλι δεν είναι του στυλ σας, αγοράστε ένα μικρό ανεμιστηράκι με μπαταρίες και… εκμεταλλευτείτε το μέχρι τέλους τους!


http://www.infokids.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top