ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ
Τροφές που συντελούν πολύ στην συναισθηματική – σωματική υγεία είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και το σιταρόχορτο.
Γύρη
Η γύρη αποτελεί μια από της τελειότερες τροφές που υπάρχουν στην φύση, όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και τον άνθρωπο. Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπεροι). Βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων υπό μορφή σκόνης σε διάφορα χρώματα.
Η γύρη αποτελεί ιδανική τροφή για τον άνθρωπο. 35 γραμμάρια γύρης καλύπτουν τις ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού σε πρωτεΐνη. Στον οργανισμό μας έχουν αναφερθεί 28 μεταλλικά στοιχεία, εκ των οποίων τα 14 είναι ζωτικής σημασίας. Η γύρη περιέχει και τα 28!
Επίσης περιέχει όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, C, D και E και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο.
Υπολογίζεται ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5 – 7 φορές πιο πλούσια σε αμινοξέα απ ότι το κρέας, τα τυριά και τα αυγά. Επίσης στην γύρη περιέχονται πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που βοηθούν στον μεταβολισμό των τροφών και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα.
Αποτελεί μια υπερτροφή.
Βασιλικός πολτός
Η βασίλισσα που τρέφεται με βασιλικό πολτό ζει 30 φορές περισσότερο από τις άλλες μέλισσες. Επιπλέον χαρίζει στην βασίλισσα ζωτικότητα που της επιτρέπει να αποθέτει χιλιάδες αυγά την ημέρα.
Χαρίζει μακροζωία. Είναι πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Ο βασιλικός πολτός ενισχύει το νευρικό σύστημα (κατά της κατάθλιψης, stress, απώλεια μνήμης), αυξάνει την γονιμότητα, αυξάνει την αντοχή στην πνευματική και σωματική κόπωση και καταπολεμά τον καρκίνο.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης. Η ετυμολογική ανάλυση της λέξης μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι η πρόπολη: προ + πόλη, προ της πόλεως. Οι μέλισσες πρέπει να προστατέψουν την κυψέλη τους από ιούς, μύκητες και βακτηρίδια, καθώς κι από ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως σκουλήκια, αρουραίους κτλ. Για να το πετύχουν αυτό, οι μέλισσες ανακάλυψαν μια ρητίνη από των φλοιό των δέντρων. Αυτήν την επεξεργάζονται και την χρησιμοποιούν για το κλείσιμο των σχισμών των κυψελών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιβίωση της μέλισσας εδώ και 42 εκατομμύρια χρόνια οφείλεται στις βακτηριοκτόνες ιδιότητες της πρόπολης.
Οι μέλισσες επεξεργάζονται αυτή την ρητίνη που παίρνουν από τον φλοιό των φυτών εμπλουτίζοντάς την με γύρη και διάφορα ένζυμα και βιολογικά προϊόντα του στομάχου τους. Γι αυτό η πρόπολη καθίσταται από τα πολυτιμότερα προϊόντα της μέλισσας κι αποτελεί ένα καταπληκτικό φάρμακο για την υγεία του ανθρώπου.
Σήμερα έχει ανακηρυχθεί ως το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης. Είναι αποτελεσματική κατά της αναιμίας, νευρικής ανορεξίας, αϋπνίας, κατάθλιψης και νευρικότητας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει στον σχηματισμό αντισωμάτων και φαγοκυττάρων, που αποτελούν τα όπλα κατά του καρκίνου.
Βότανα
Υπάρχουν βότανα τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται καλύτερα σε καταστάσεις άγχους. Τέτοια βότανα είναι:
Ginseng
Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Ιαπωνία – Κίνα ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις μεταξύ των οποίων και ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές. Το ginseng περιέχει σαπωνίνες, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες και μέταλλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σαπωνίνες διεγείρουν την δράση των μακροφάγων και των φυσικών φονικών κυττάρων.
Οι περισσότεροι ασθενείς στους οποίους χορηγείται το βότανο αναφέρουν βελτίωση της ζωτικότητας, αίσθημα ευεξίας και πνευματικής διάυγειας.
Ashwagandha
Είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε Ινδία και Βόρεια Αμερική. Περιέχει φλαβονοειδή και διάφορα ενεργά συστατικά της ομάδας withanolide. Μελέτες απέδειξαν ότι το βότανο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι επηρεάζει τις βιοχημικές διαδικασίες στον εγκέφαλο. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Η δράση του έναντι του άγχους αποδίδεται στην ρύθμιση του μεταβολισμού της κορτιζόλης, της ορμόνης που υπερεκκρίνεται σε καταστάσεις stress. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Λειψίας απέδειξαν ότι επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή ακετυλχολίνη.
Το 1991 ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν ότι εκχυλίσματα του βοτάνου επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος προάγει την χαλάρωση και τον ύπνο.
Βαλσαμόχορτο
Το βαλσαμόχορτο διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει παρόμοια αποτελέσματα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το βαλσαμόχορτο εχορηγείτο πολλές δεκαετίες πριν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η δραστικότητά του συσχετίζεται με την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών σερετονίνης – ντοπαμίνης – νορεπινεφρίνης.
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες. Οι αρχαίοι Λύβιοι και Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους. Έχει γλυκιά, αρωματική και ηρεμιστική επίδραση, τόσο που αρκεί να εισπνεύσουμε βαθιά μερικές φορές το άρωμά της για να ηρεμήσουμε και να μας φύγει η κατάθλιψη.
Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα φυτό που μοιάζει με την μέντα και μυρίζει σαν το λεμόνι, αλλά προσελκύει τις μέλισσες και σ’ αυτό οφείλει το όνομά του.
Ο John Evelyn έγραψε ότι <<το μελισσόχορτο είναι παντοδύναμο για το μυαλό, δυναμώνει την μνήμη. Το κρασί στο οποίο έχουμε βάλει μελισσόχορτο να μουλιάσει διώχνει την λύπη και την μελαγχολία>>.
Γλυκόριζα
Περιέχει γλυκυριζίνη (ένα σαπωνοείδιο που 50 – 60 φορές γλυκύτερο από την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη), τανίνη, γλυκόζη, γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου και στεροειδή () που βοηθούν στην δραστηριότητα των ωοθηκών.
Διώχνει την βαριά μελαγχολία.
Μποράντζα
Σύμφωνα με τους Διοσκουρίδη και Πλίνιο, είναι το <<Νηπενθές>> που όπως λέει ο Όμηρος έδωσαν μέσα σε κρασί να πιεί η Ωραία Ελένη για να ξεχάσει τα πάντα.
Όποιος το έπινε του έδιωχνε την μελαγχολία και του έφερνε χαρά. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ο Πλίνιος το ονόμασε <<ευφρόσυνο>>.
Δραστικές ουσίες : τανίνη, μεταλλικά άλατα Καλίου – Ασβεστίου.
Το Σιταρόχορτο
Ο Ιπποκράτης, στο έργο του “Περί Διαίτης Οξέων”, αναφέρει τον χυλό από πτισάνη (κριθάρι) ως απόλυτα θεραπευτικό για την τόνωση του οργανισμού.
Την δεκαετία του ’50 ένας διαπρεπής νεοϊπποκρατιστής ιατρός, ο Αργύριος Κούγας, επανέφερε την χυλοδίαιτα των Ιπποκρατιστών με την διαφορά ότι αντί για κριθάρι χρησιμοποίησε σιτάρι.
Η Ανν Γουίγκμορ, η οποία τιμήθηκε το 1971 με το βραβείο Νόμπελ για το έργο της στον χώρο της νεότητας και της αναγέννησης των κυττάρων καθώς και με το βραβείο <<Νίκη επί του Καρκίνου>> για τις πολλές ζωές που έσωσε, ανακάλυψε την τεράστια θεραπευτική αξία του Σιταρόχορτου.
Ο χυμός του σιταρόχορτου περιέχει πολλά αντιγηραντικά συστατικά. Μεταξύ αυτών είναι η υπεροξειδική δισμουτάση (S.O.D.), βιταμίνες Α, σύμπλεγμα Β, C και Ε, χλωροφύλλη, ένα ευρύ φάσμα μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχεία που συμπεριλαμβάνουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, έναν αριθμό ειδικών ενζύμων και αμινοξέα (πρωτεΐνες). Ένα άλλο λιγότερο γνωστό συστατικό που περιέχεται στο σιταρόχορτο ονομάζεται <<ο παράγων του χυμού του χόρτου>>. Ο παράγων του χυμού του χόρτου είναι μια ιδιότητα του σιταρόχορτου που το κάνει ικανό να διατηρεί στη ζωή φυτοφάγα θηλαστικά. Δεν υπάρχει άλλο φυτό που να μπορεί να κρατήσει στην ζωή και σε καλή κατάσταση για γενεές ποντίκια, ινδικά χοιρίδια, αγελάδες και πρόβατα.
Σε άλλα πειράματα που έγιναν σε ζώα, το σιταρόχορτο μπόρεσε να επαναφέρει σε λιγότερο από δυο μήνες την πλήρη ικανότητα σε αρσενικές και θηλυκές αγελάδες που ήταν ανίκανες να παράγουν απογόνους. Ο χυμός του σιταρόχορτου κάνει καλό στο αίμα, στα κόκαλα, στους αδένες, στα μαλλιά, στα νεφρά, στο συκώτι, στους μυς, στην σπλήνα, στα δόντια και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να ληφθεί με υποκλυσμό για να καθαρίσει και να θεραπεύσει το παχύ έντερο και να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ματιών, των ούλων, των ρινικών κοιλοτήτων και των δοντιών. Ο χυμός του σιταρόχορτου προστατεύει τους πνεύμονες και το αίμα από την μόλυνση του αέρα και του νερού, από τον καπνό του τσιγάρου, τις τοξίνες και τα βαριά μέταλλα.
Αποτελεί, επίσης, και ασφαλές και ισχυρό βοηθητικό μέσο για χάσιμο βάρους. Ο τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνει είναι η μείωση της όρεξης και η διέγερση του μεταβολισμού και της κυκλοφορίας του αίματος.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
Τι πρέπει να αποφεύγουμε για να είμαστε υγιείς; Ζάχαρη, καφεΐνη κι αλκοόλ.
Ακοόλ
Το αλκοόλ, όπως κι η ζάχαρη, αφομοιώνεται γρήγορα από το κυκλοφοριακό σύστημα.
Επειδή τα αλκοολούχα ποτά φτιάχνονται από διάφορα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι), τα υπολείμματα των δημητριακών αυτών μπαίνουν γρήγορα στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι που πίνουν, γίνονται αλλεργικοί σε αυτά.
Η συνεχής έκθεση στο αλκοόλ, σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση δημητριακών στην διατροφή μπορεί να εξαντλήσει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση των υπολειμμάτων αυτών. Το αλκοόλ που δεν αφομοιώθηκε φτάνει στο παχύ έντερο και διαστέλλει τα κύτταρα του εσωτερικού των τοιχωμάτων του εντέρου. Το αλκοόλ κι οποιαδήποτε άλλη τροφή βρίσκεται στο έντερο μπορεί επίσης να απορροφηθεί από το αίμα χωρίς να έχει πρώτα διαλυθεί εντελώς. Όταν το αλκοόλ συνοδεύει κάποιο γεύμα, τότε ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που υπάρχει όταν πίνει κανείς αλκοόλ μόνο του. Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο σώμα με την ζάχαρη.
Όταν το αλκοόλ αναστατώνει την χημεία του σώματος μας, το πεπτικό μας σύστημα υποφέρει. Φαίνεται πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την υπογλυκαιμία. Ο Dr. William Philpottβρήκε ότι το 95% όλων των αλκοολικών πάσχουν από υπογλυκαιμία.
Το αλκοόλ αλλάζει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τον ψευδάργυρο. Μπορεί κανείς να παίρνει αρκετό ψευδάργυρο στην διατροφή του αλλά αν ταυτόχρονα καταναλώνει αλκοόλ, τα κύτταρα είναι λιγότερο ικανά να χρησιμοποιούν τον ψευδάργυρο, και το αποτέλεσμα είναι ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή θεωρείται η κύρια αιτία για την κύρωση του ύπατος, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού κι από την συρρίκνωσή του ήπατος.
Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον εθισμό στην ζάχαρη και τον εθισμό στο αλκοόλ. Η σχέση ανάμεσα στη ζάχαρη και το αλκοόλ φαίνεται καθαρά σε ένα πείραμα που έκανε η Dr.RuthAdams. Ηδρ. Adams έβαλε τα πειραματόζωά της να κάνουν μια τυπική εφηβική δίαιτα με καφέ, ντόνατς, χοτ ντόγκ, αναψυκτικά, μηλόπιτα, μακαρόνια, κεφτέδες, πράσινα φασόλια, άσπρο ψωμί και κέϊκ, κυρίως τροφές με ζάχαρη που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Το 80% των πειραματόζωων που έκαναν αυτή την δίαιτα προτιμούσαν να πίνουν αλκοόλ αντί για νερό. Είχαν έντονη επιθυμία για αλκοόλ. Το άλλο 20% προτιμούσε νερό ανακατεμένο με ζάχαρη που αντιστοιχεί σε 2 κοκτέιλ. Όταν τα μισά πειραματόζωα μπήκαν σε μια υγιεινή δίαιτα, η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν μειώθηκε. Τα ζώα που έμειναν στην ανθυγιεινή δίαιτα συνέχισαν να αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι που έφτασαν στο ένα κιλό την ημέρα.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Η καφεΐνη διεγείρει τα επινεφρίδια, τα οποία εκκρίνουν ουσίες που μοιάζουν με αδρεναλίνη και λέγονται κατεχολαμίνες.
Οι ουσίες αυτές κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά και το συκώτι ελευθερώνει τη ζάχαρη που έχει αποθηκεύσει. Η ζάχαρη αυτή αυξάνει το επίπεδο του σάκχαρου στο αίμα και η αντίδραση του σώματος είναι να συνθέτει ινσουλίνη στο πάγκρεας για να επαναφέρει το επίπεδο του σάκχαρου στο φυσιολογικό. Η διαδικασία αυτή τελικά εξαντλεί το πάγκρεας.
Η έκλυση σακχάρου προκαλεί την ενεργητικότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με την καφεΐνη, αλλά επειδή η καφεΐνη καταστρέφει την ισορροπία της χημείας του οργανισμού, η ενεργητικότητα αυτή είναι βραχυπρόθεσμη. Η ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας μερικές φορές ξεπερνάει τα όρια σε τέτοιο βαθμό που το επίπεδο του σάκχαρου πέφτει κάτω από το φυσιολογικό προκαλώντας υπερβολική εξάντληση και υπογλυκαιμία.
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη λήψη καφεΐνης και σε σωματικά ελαττώματα κατά τη γέννηση, καλοήθη εξογκώματα στο στήθος, καρδιακές αρρυθμίες κι άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για συμπτώματα όπως αϋπνία, νευρικότητα και άγχος.
Ο Jeffrey Bland, PhD, ο γνωστός βιοχημικός δεν σταματάει να κατηγορεί τον καφέ. Οι έρευνές του δείχνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Ο Bland εξηγεί ότι ο λόγος που τα άτομα που πίνουν πολύ καφέ παθαίνουν συχνά έλκη είναι ότι ο καφές προκαλεί την έκκριση γαστρικών υγρών.
Ο καφές προκαλεί γαστρίτιδα, καούρες, έκκριση ασβεστίου στα ούρα, αυξημένα οξέα του στομάχου και στομαχικά προβλήματα, κύστες στο στήθος και άγχος.
Ζάχαρη, ο γλυκός φονιάς
Η ζάχαρη υπάρχει σε περισσότερα προϊόντα απ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Από 15 κιλά ζάχαρη το χρόνο που κατανάλωνε το 1915 ο μέσος ενήλικας, σήμερα καταναλώνει ετησίως ποσότητα ίση με το βάρος του. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη είναι παρούσα σ’ ένα τεράστιο αριθμό προϊόντων, εθίζοντάς μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε στη συνεχή χρήση της.
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται 2 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρο. Η ποσότητα αυτή βρίσκεται πολύ εύκολα από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που καταναλώνουμε. Επομένως ακόμα κι αν δεν τρώγαμε καθόλου ζάχαρη, πάλι το σώμα μας θα είχε άφθονο σάκχαρο. Κάθε παραπανίσιο κουταλάκι ζάχαρης που τρώμε διαταράσσει ανεπανόρθωτα την ισορροπία του σώματός μας και καταστρέφει την υγεία μας. 330 ml αναψυκτικού (ένα μικρό μπουκάλι) περιέχει 11 κουταλιές ζάχαρη!
Επιπλέον, με το που την καταναλώνουμε, η ζάχαρη ξεκινά κι αυτή να μας καταναλώνει! Τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πέψη της, το ασβέστιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, χαλκός, ψευδάργυρος, νάτριο και μαγνήσιο έχουν αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία της και το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά του αποθέματα μεταλλικών στοιχείων για να την αφομοιώσει.
Τα ζωτικά όργανα του σώματός μας καταστρέφονται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς από την αυξανόμενη κατανάλωσή της. Αποτέλεσμα οι εκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, οστεοπόρωση, διαβήτης, αρθρίτιδα, τερηδόνα, πονοκέφαλοι κ.ά.
Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της που δεν έχει αποκτήσει ακόμα ευρύτερη δημοσιότητα είναι τα προβλήματα που προκαλεί στην ψυχολογία και την νόηση. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κι αντιδρά εύκολα στις χημικές μεταβολές που εκτελούνται σωματικά. Η χαμηλή παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι άμεση συνέπεια της ζάχαρης, σημαίνει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση κι έλλειψη νοητικής ισορροπίας. Ο Αμερικάνος ερευνητής Dr. Alexander G. Schauss πιστεύει ότι η ζάχαρη έχει σχέση με την παραβατικότητα των νέων.
Ο Dr. David Reuben συγγραφέας του βιβλίου “Τα πάντα γύρω από την διατροφή” αναφέρει ότι η ζάχαρη δρα στο ανθρώπινο σώμα όπως η κοκαΐνη.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την ύπαρξη εξάρτησης από την ζάχαρη σε πειραματόζωα (ποντίκια). Στο πείραμα που έγινε για ένα διάστημα τα ποντίκια είχαν το ελεύθερο να τρώνε όση ζάχαρη θέλουν. Στη συνέχεια κόπηκε τελείως η ζάχαρη από την διατροφή τους και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια παρουσίασαν τρομώδη συμπεριφορά, που συνοδεύτηκε από χημικές μεταβολές στον εγκέφαλό τους. Κάτι ανάλογο παρατηρείται στην απόσυρση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Η βιομηχανία της ζάχαρης βασίστηκε στην εκμετάλλευση των σκλάβων. Σήμερα ο άνθρωπος είναι σκλαβωμένος από την ίδια την ουσία.
Επίλογος
Ένας νεαρός ινδιάνος μια μέρα, όλος αγωνία, ρώτησε τον σοφό παππού του “καθημερινά με όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μου νιώθω σαν να ζουν μέσα μου δυο λύκοι που συνεχώς παλεύουν.
Ο ένας είναι εκδικητικός, βίαιος κι άγριος, ενώ ο άλλος συμπονετικός και δίκαιος. Ποιος από τους δυο τελικά θα υπερισχύσει;”
Ο παππούς του σκέφτηκε για λίγο και μετά χαμογελώντας απάντησε, “Αυτός που θα ταΐζεις περισσότερο”…
“Μέτρον άριστον” συμβουλεύουν οι πρόγονοί μας. Ας αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την προτροπή τους για να έχει η ανθρωπότητα μέλλον.
Βιβλιογραφία
Περί Διαίτης – Ιπποκράτης – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
Διαιτητική – Θεραπευτική – Ιπποκράτης – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
Ιατρική Θεωρία και Πράξη – Ιπποκράτης – Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ
Ιατρικά Θέματα – Ιπποκράτης – Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ
Τα μεταλλικά άλατα και η υγεία σου – Len Mervyn – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Τροφές που θεραπεύουν – Dr. Bernard Jensen – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Γίνε γιατρός του εαυτού σου – Ann Wigmore Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Περί των εν ταις τροφαίς δυνάμεων – Γαληνός – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
100 Βότανα 1000 θεραπείες – Κώστας Μπαζαίος – Εκδ. ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΝΑ
Ζάχαρη – ο γλυκός φονιάς – Nancy Appleton, PhD. – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Καλλιόπη Πατέντα
http://lifehub.gr
Τροφές που συντελούν πολύ στην συναισθηματική – σωματική υγεία είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και το σιταρόχορτο.
Γύρη
Η γύρη αποτελεί μια από της τελειότερες τροφές που υπάρχουν στην φύση, όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και τον άνθρωπο. Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπεροι). Βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων υπό μορφή σκόνης σε διάφορα χρώματα.
Η γύρη αποτελεί ιδανική τροφή για τον άνθρωπο. 35 γραμμάρια γύρης καλύπτουν τις ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού σε πρωτεΐνη. Στον οργανισμό μας έχουν αναφερθεί 28 μεταλλικά στοιχεία, εκ των οποίων τα 14 είναι ζωτικής σημασίας. Η γύρη περιέχει και τα 28!
Επίσης περιέχει όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, C, D και E και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο.
Υπολογίζεται ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5 – 7 φορές πιο πλούσια σε αμινοξέα απ ότι το κρέας, τα τυριά και τα αυγά. Επίσης στην γύρη περιέχονται πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που βοηθούν στον μεταβολισμό των τροφών και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα.
Αποτελεί μια υπερτροφή.
Βασιλικός πολτός
Η βασίλισσα που τρέφεται με βασιλικό πολτό ζει 30 φορές περισσότερο από τις άλλες μέλισσες. Επιπλέον χαρίζει στην βασίλισσα ζωτικότητα που της επιτρέπει να αποθέτει χιλιάδες αυγά την ημέρα.
Χαρίζει μακροζωία. Είναι πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Ο βασιλικός πολτός ενισχύει το νευρικό σύστημα (κατά της κατάθλιψης, stress, απώλεια μνήμης), αυξάνει την γονιμότητα, αυξάνει την αντοχή στην πνευματική και σωματική κόπωση και καταπολεμά τον καρκίνο.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης. Η ετυμολογική ανάλυση της λέξης μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι η πρόπολη: προ + πόλη, προ της πόλεως. Οι μέλισσες πρέπει να προστατέψουν την κυψέλη τους από ιούς, μύκητες και βακτηρίδια, καθώς κι από ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως σκουλήκια, αρουραίους κτλ. Για να το πετύχουν αυτό, οι μέλισσες ανακάλυψαν μια ρητίνη από των φλοιό των δέντρων. Αυτήν την επεξεργάζονται και την χρησιμοποιούν για το κλείσιμο των σχισμών των κυψελών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιβίωση της μέλισσας εδώ και 42 εκατομμύρια χρόνια οφείλεται στις βακτηριοκτόνες ιδιότητες της πρόπολης.
Οι μέλισσες επεξεργάζονται αυτή την ρητίνη που παίρνουν από τον φλοιό των φυτών εμπλουτίζοντάς την με γύρη και διάφορα ένζυμα και βιολογικά προϊόντα του στομάχου τους. Γι αυτό η πρόπολη καθίσταται από τα πολυτιμότερα προϊόντα της μέλισσας κι αποτελεί ένα καταπληκτικό φάρμακο για την υγεία του ανθρώπου.
Σήμερα έχει ανακηρυχθεί ως το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης. Είναι αποτελεσματική κατά της αναιμίας, νευρικής ανορεξίας, αϋπνίας, κατάθλιψης και νευρικότητας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει στον σχηματισμό αντισωμάτων και φαγοκυττάρων, που αποτελούν τα όπλα κατά του καρκίνου.
Βότανα
Υπάρχουν βότανα τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται καλύτερα σε καταστάσεις άγχους. Τέτοια βότανα είναι:
Ginseng
Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Ιαπωνία – Κίνα ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις μεταξύ των οποίων και ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές. Το ginseng περιέχει σαπωνίνες, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες και μέταλλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σαπωνίνες διεγείρουν την δράση των μακροφάγων και των φυσικών φονικών κυττάρων.
Οι περισσότεροι ασθενείς στους οποίους χορηγείται το βότανο αναφέρουν βελτίωση της ζωτικότητας, αίσθημα ευεξίας και πνευματικής διάυγειας.
Ashwagandha
Είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε Ινδία και Βόρεια Αμερική. Περιέχει φλαβονοειδή και διάφορα ενεργά συστατικά της ομάδας withanolide. Μελέτες απέδειξαν ότι το βότανο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι επηρεάζει τις βιοχημικές διαδικασίες στον εγκέφαλο. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Η δράση του έναντι του άγχους αποδίδεται στην ρύθμιση του μεταβολισμού της κορτιζόλης, της ορμόνης που υπερεκκρίνεται σε καταστάσεις stress. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Λειψίας απέδειξαν ότι επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή ακετυλχολίνη.
Το 1991 ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν ότι εκχυλίσματα του βοτάνου επηρεάζει τον νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος προάγει την χαλάρωση και τον ύπνο.
Βαλσαμόχορτο
Το βαλσαμόχορτο διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει παρόμοια αποτελέσματα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το βαλσαμόχορτο εχορηγείτο πολλές δεκαετίες πριν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η δραστικότητά του συσχετίζεται με την ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών σερετονίνης – ντοπαμίνης – νορεπινεφρίνης.
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες. Οι αρχαίοι Λύβιοι και Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους. Έχει γλυκιά, αρωματική και ηρεμιστική επίδραση, τόσο που αρκεί να εισπνεύσουμε βαθιά μερικές φορές το άρωμά της για να ηρεμήσουμε και να μας φύγει η κατάθλιψη.
Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα φυτό που μοιάζει με την μέντα και μυρίζει σαν το λεμόνι, αλλά προσελκύει τις μέλισσες και σ’ αυτό οφείλει το όνομά του.
Ο John Evelyn έγραψε ότι <<το μελισσόχορτο είναι παντοδύναμο για το μυαλό, δυναμώνει την μνήμη. Το κρασί στο οποίο έχουμε βάλει μελισσόχορτο να μουλιάσει διώχνει την λύπη και την μελαγχολία>>.
Γλυκόριζα
Περιέχει γλυκυριζίνη (ένα σαπωνοείδιο που 50 – 60 φορές γλυκύτερο από την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη), τανίνη, γλυκόζη, γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου και στεροειδή () που βοηθούν στην δραστηριότητα των ωοθηκών.
Διώχνει την βαριά μελαγχολία.
Μποράντζα
Σύμφωνα με τους Διοσκουρίδη και Πλίνιο, είναι το <<Νηπενθές>> που όπως λέει ο Όμηρος έδωσαν μέσα σε κρασί να πιεί η Ωραία Ελένη για να ξεχάσει τα πάντα.
Όποιος το έπινε του έδιωχνε την μελαγχολία και του έφερνε χαρά. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ο Πλίνιος το ονόμασε <<ευφρόσυνο>>.
Δραστικές ουσίες : τανίνη, μεταλλικά άλατα Καλίου – Ασβεστίου.
Το Σιταρόχορτο
Ο Ιπποκράτης, στο έργο του “Περί Διαίτης Οξέων”, αναφέρει τον χυλό από πτισάνη (κριθάρι) ως απόλυτα θεραπευτικό για την τόνωση του οργανισμού.
Την δεκαετία του ’50 ένας διαπρεπής νεοϊπποκρατιστής ιατρός, ο Αργύριος Κούγας, επανέφερε την χυλοδίαιτα των Ιπποκρατιστών με την διαφορά ότι αντί για κριθάρι χρησιμοποίησε σιτάρι.
Η Ανν Γουίγκμορ, η οποία τιμήθηκε το 1971 με το βραβείο Νόμπελ για το έργο της στον χώρο της νεότητας και της αναγέννησης των κυττάρων καθώς και με το βραβείο <<Νίκη επί του Καρκίνου>> για τις πολλές ζωές που έσωσε, ανακάλυψε την τεράστια θεραπευτική αξία του Σιταρόχορτου.
Ο χυμός του σιταρόχορτου περιέχει πολλά αντιγηραντικά συστατικά. Μεταξύ αυτών είναι η υπεροξειδική δισμουτάση (S.O.D.), βιταμίνες Α, σύμπλεγμα Β, C και Ε, χλωροφύλλη, ένα ευρύ φάσμα μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχεία που συμπεριλαμβάνουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, έναν αριθμό ειδικών ενζύμων και αμινοξέα (πρωτεΐνες). Ένα άλλο λιγότερο γνωστό συστατικό που περιέχεται στο σιταρόχορτο ονομάζεται <<ο παράγων του χυμού του χόρτου>>. Ο παράγων του χυμού του χόρτου είναι μια ιδιότητα του σιταρόχορτου που το κάνει ικανό να διατηρεί στη ζωή φυτοφάγα θηλαστικά. Δεν υπάρχει άλλο φυτό που να μπορεί να κρατήσει στην ζωή και σε καλή κατάσταση για γενεές ποντίκια, ινδικά χοιρίδια, αγελάδες και πρόβατα.
Σε άλλα πειράματα που έγιναν σε ζώα, το σιταρόχορτο μπόρεσε να επαναφέρει σε λιγότερο από δυο μήνες την πλήρη ικανότητα σε αρσενικές και θηλυκές αγελάδες που ήταν ανίκανες να παράγουν απογόνους. Ο χυμός του σιταρόχορτου κάνει καλό στο αίμα, στα κόκαλα, στους αδένες, στα μαλλιά, στα νεφρά, στο συκώτι, στους μυς, στην σπλήνα, στα δόντια και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να ληφθεί με υποκλυσμό για να καθαρίσει και να θεραπεύσει το παχύ έντερο και να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ματιών, των ούλων, των ρινικών κοιλοτήτων και των δοντιών. Ο χυμός του σιταρόχορτου προστατεύει τους πνεύμονες και το αίμα από την μόλυνση του αέρα και του νερού, από τον καπνό του τσιγάρου, τις τοξίνες και τα βαριά μέταλλα.
Αποτελεί, επίσης, και ασφαλές και ισχυρό βοηθητικό μέσο για χάσιμο βάρους. Ο τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνει είναι η μείωση της όρεξης και η διέγερση του μεταβολισμού και της κυκλοφορίας του αίματος.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
Τι πρέπει να αποφεύγουμε για να είμαστε υγιείς; Ζάχαρη, καφεΐνη κι αλκοόλ.
Ακοόλ
Το αλκοόλ, όπως κι η ζάχαρη, αφομοιώνεται γρήγορα από το κυκλοφοριακό σύστημα.
Επειδή τα αλκοολούχα ποτά φτιάχνονται από διάφορα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι), τα υπολείμματα των δημητριακών αυτών μπαίνουν γρήγορα στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι που πίνουν, γίνονται αλλεργικοί σε αυτά.
Η συνεχής έκθεση στο αλκοόλ, σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση δημητριακών στην διατροφή μπορεί να εξαντλήσει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση των υπολειμμάτων αυτών. Το αλκοόλ που δεν αφομοιώθηκε φτάνει στο παχύ έντερο και διαστέλλει τα κύτταρα του εσωτερικού των τοιχωμάτων του εντέρου. Το αλκοόλ κι οποιαδήποτε άλλη τροφή βρίσκεται στο έντερο μπορεί επίσης να απορροφηθεί από το αίμα χωρίς να έχει πρώτα διαλυθεί εντελώς. Όταν το αλκοόλ συνοδεύει κάποιο γεύμα, τότε ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που υπάρχει όταν πίνει κανείς αλκοόλ μόνο του. Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο σώμα με την ζάχαρη.
Όταν το αλκοόλ αναστατώνει την χημεία του σώματος μας, το πεπτικό μας σύστημα υποφέρει. Φαίνεται πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την υπογλυκαιμία. Ο Dr. William Philpottβρήκε ότι το 95% όλων των αλκοολικών πάσχουν από υπογλυκαιμία.
Το αλκοόλ αλλάζει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τον ψευδάργυρο. Μπορεί κανείς να παίρνει αρκετό ψευδάργυρο στην διατροφή του αλλά αν ταυτόχρονα καταναλώνει αλκοόλ, τα κύτταρα είναι λιγότερο ικανά να χρησιμοποιούν τον ψευδάργυρο, και το αποτέλεσμα είναι ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή θεωρείται η κύρια αιτία για την κύρωση του ύπατος, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού κι από την συρρίκνωσή του ήπατος.
Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον εθισμό στην ζάχαρη και τον εθισμό στο αλκοόλ. Η σχέση ανάμεσα στη ζάχαρη και το αλκοόλ φαίνεται καθαρά σε ένα πείραμα που έκανε η Dr.RuthAdams. Ηδρ. Adams έβαλε τα πειραματόζωά της να κάνουν μια τυπική εφηβική δίαιτα με καφέ, ντόνατς, χοτ ντόγκ, αναψυκτικά, μηλόπιτα, μακαρόνια, κεφτέδες, πράσινα φασόλια, άσπρο ψωμί και κέϊκ, κυρίως τροφές με ζάχαρη που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Το 80% των πειραματόζωων που έκαναν αυτή την δίαιτα προτιμούσαν να πίνουν αλκοόλ αντί για νερό. Είχαν έντονη επιθυμία για αλκοόλ. Το άλλο 20% προτιμούσε νερό ανακατεμένο με ζάχαρη που αντιστοιχεί σε 2 κοκτέιλ. Όταν τα μισά πειραματόζωα μπήκαν σε μια υγιεινή δίαιτα, η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν μειώθηκε. Τα ζώα που έμειναν στην ανθυγιεινή δίαιτα συνέχισαν να αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι που έφτασαν στο ένα κιλό την ημέρα.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Η καφεΐνη διεγείρει τα επινεφρίδια, τα οποία εκκρίνουν ουσίες που μοιάζουν με αδρεναλίνη και λέγονται κατεχολαμίνες.
Οι ουσίες αυτές κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά και το συκώτι ελευθερώνει τη ζάχαρη που έχει αποθηκεύσει. Η ζάχαρη αυτή αυξάνει το επίπεδο του σάκχαρου στο αίμα και η αντίδραση του σώματος είναι να συνθέτει ινσουλίνη στο πάγκρεας για να επαναφέρει το επίπεδο του σάκχαρου στο φυσιολογικό. Η διαδικασία αυτή τελικά εξαντλεί το πάγκρεας.
Η έκλυση σακχάρου προκαλεί την ενεργητικότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με την καφεΐνη, αλλά επειδή η καφεΐνη καταστρέφει την ισορροπία της χημείας του οργανισμού, η ενεργητικότητα αυτή είναι βραχυπρόθεσμη. Η ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας μερικές φορές ξεπερνάει τα όρια σε τέτοιο βαθμό που το επίπεδο του σάκχαρου πέφτει κάτω από το φυσιολογικό προκαλώντας υπερβολική εξάντληση και υπογλυκαιμία.
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη λήψη καφεΐνης και σε σωματικά ελαττώματα κατά τη γέννηση, καλοήθη εξογκώματα στο στήθος, καρδιακές αρρυθμίες κι άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για συμπτώματα όπως αϋπνία, νευρικότητα και άγχος.
Ο Jeffrey Bland, PhD, ο γνωστός βιοχημικός δεν σταματάει να κατηγορεί τον καφέ. Οι έρευνές του δείχνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Ο Bland εξηγεί ότι ο λόγος που τα άτομα που πίνουν πολύ καφέ παθαίνουν συχνά έλκη είναι ότι ο καφές προκαλεί την έκκριση γαστρικών υγρών.
Ο καφές προκαλεί γαστρίτιδα, καούρες, έκκριση ασβεστίου στα ούρα, αυξημένα οξέα του στομάχου και στομαχικά προβλήματα, κύστες στο στήθος και άγχος.
Ζάχαρη, ο γλυκός φονιάς
Η ζάχαρη υπάρχει σε περισσότερα προϊόντα απ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Από 15 κιλά ζάχαρη το χρόνο που κατανάλωνε το 1915 ο μέσος ενήλικας, σήμερα καταναλώνει ετησίως ποσότητα ίση με το βάρος του. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη είναι παρούσα σ’ ένα τεράστιο αριθμό προϊόντων, εθίζοντάς μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε στη συνεχή χρήση της.
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται 2 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρο. Η ποσότητα αυτή βρίσκεται πολύ εύκολα από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που καταναλώνουμε. Επομένως ακόμα κι αν δεν τρώγαμε καθόλου ζάχαρη, πάλι το σώμα μας θα είχε άφθονο σάκχαρο. Κάθε παραπανίσιο κουταλάκι ζάχαρης που τρώμε διαταράσσει ανεπανόρθωτα την ισορροπία του σώματός μας και καταστρέφει την υγεία μας. 330 ml αναψυκτικού (ένα μικρό μπουκάλι) περιέχει 11 κουταλιές ζάχαρη!
Επιπλέον, με το που την καταναλώνουμε, η ζάχαρη ξεκινά κι αυτή να μας καταναλώνει! Τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πέψη της, το ασβέστιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, χαλκός, ψευδάργυρος, νάτριο και μαγνήσιο έχουν αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία της και το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά του αποθέματα μεταλλικών στοιχείων για να την αφομοιώσει.
Τα ζωτικά όργανα του σώματός μας καταστρέφονται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς από την αυξανόμενη κατανάλωσή της. Αποτέλεσμα οι εκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, οστεοπόρωση, διαβήτης, αρθρίτιδα, τερηδόνα, πονοκέφαλοι κ.ά.
Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της που δεν έχει αποκτήσει ακόμα ευρύτερη δημοσιότητα είναι τα προβλήματα που προκαλεί στην ψυχολογία και την νόηση. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κι αντιδρά εύκολα στις χημικές μεταβολές που εκτελούνται σωματικά. Η χαμηλή παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι άμεση συνέπεια της ζάχαρης, σημαίνει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση κι έλλειψη νοητικής ισορροπίας. Ο Αμερικάνος ερευνητής Dr. Alexander G. Schauss πιστεύει ότι η ζάχαρη έχει σχέση με την παραβατικότητα των νέων.
Ο Dr. David Reuben συγγραφέας του βιβλίου “Τα πάντα γύρω από την διατροφή” αναφέρει ότι η ζάχαρη δρα στο ανθρώπινο σώμα όπως η κοκαΐνη.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την ύπαρξη εξάρτησης από την ζάχαρη σε πειραματόζωα (ποντίκια). Στο πείραμα που έγινε για ένα διάστημα τα ποντίκια είχαν το ελεύθερο να τρώνε όση ζάχαρη θέλουν. Στη συνέχεια κόπηκε τελείως η ζάχαρη από την διατροφή τους και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια παρουσίασαν τρομώδη συμπεριφορά, που συνοδεύτηκε από χημικές μεταβολές στον εγκέφαλό τους. Κάτι ανάλογο παρατηρείται στην απόσυρση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Η βιομηχανία της ζάχαρης βασίστηκε στην εκμετάλλευση των σκλάβων. Σήμερα ο άνθρωπος είναι σκλαβωμένος από την ίδια την ουσία.
Επίλογος
Ένας νεαρός ινδιάνος μια μέρα, όλος αγωνία, ρώτησε τον σοφό παππού του “καθημερινά με όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μου νιώθω σαν να ζουν μέσα μου δυο λύκοι που συνεχώς παλεύουν.
Ο ένας είναι εκδικητικός, βίαιος κι άγριος, ενώ ο άλλος συμπονετικός και δίκαιος. Ποιος από τους δυο τελικά θα υπερισχύσει;”
Ο παππούς του σκέφτηκε για λίγο και μετά χαμογελώντας απάντησε, “Αυτός που θα ταΐζεις περισσότερο”…
“Μέτρον άριστον” συμβουλεύουν οι πρόγονοί μας. Ας αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την προτροπή τους για να έχει η ανθρωπότητα μέλλον.
Βιβλιογραφία
Περί Διαίτης – Ιπποκράτης – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
Διαιτητική – Θεραπευτική – Ιπποκράτης – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
Ιατρική Θεωρία και Πράξη – Ιπποκράτης – Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ
Ιατρικά Θέματα – Ιπποκράτης – Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ
Τα μεταλλικά άλατα και η υγεία σου – Len Mervyn – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Τροφές που θεραπεύουν – Dr. Bernard Jensen – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Γίνε γιατρός του εαυτού σου – Ann Wigmore Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Περί των εν ταις τροφαίς δυνάμεων – Γαληνός – Εκδ. Οδυσσέας Χαντζόπουλος.
100 Βότανα 1000 θεραπείες – Κώστας Μπαζαίος – Εκδ. ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΝΑ
Ζάχαρη – ο γλυκός φονιάς – Nancy Appleton, PhD. – Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ
Καλλιόπη Πατέντα
http://lifehub.gr
Δημοσίευση σχολίου